Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wpuszczacie księdza po kolędzie?

Polecane posty

Gość gość

uważacie to za mus, tradycję, lubicie swoją parafię, czy dajecie im kasę?

Gość gość
A w życiu!@!

Gość poli32
nie wpuszczam

Gość gość
większość Polaków wpuszcza księdza po kolędzie, ponieważ 90% Polaków to katolicy, 70% Polaków co najmniej raz w roku chodzi do kościola, niemal połowa chodzi co tydzien na msze, 95% Polaków wierzy w Boga ateusze to takie kundle, jest ich 2-3% a szczekają jakby byli wiekszoscią:D

Gość gość
co prawda mieszkam z rodzicami ale moje wspomnienia po kolędach nigdy nie byly pozytywne. co roku nienawidziłam tego procederu, wypytywali nas o prywatne sprawy, jak się układa, wszystko chcieli wiedzieć. od kilku lat po prostu wychodzę z domu na czas kiedy ma być ksiądz. jak będe miała swoją rodzinęto nigdy w życiu nie wpuszczę księdza do swojego mieszkania :)

Gość gość
u nas chodzą po pokojach, otwierają drzwi i pod pozorem święcenia każdego pokoju patrzą jak kto mieszka. jest to krępujące i nie maja wstępu do mojego mieszkania. będę chciała, to pójdę sobie do konfesjonału się wyżalić, czy prywatnie pójdę do księdza, do jego domu.

Gość gość
u nas chodzą po pokojach, otwierają drzwi i pod pozorem święcenia każdego pokoju patrzą jak kto mieszka. x jasne komuszku, co jeszcze wymyślisz ? śmieszne jest to lewactwo :D

Gość gość
Raz sierpem, raz młotem tą czarną hołotę!!!

Gość gość
masz zaszyty o***t?

Gość gość
Wpuszczam. Wczoraj nas właśnie odwiedził z wizytą. Było bardzo miło. Mieszkam pod 3miastem, jest to niewielka miejscowość, gdzie większość się zna, proboszcza nie widuje tylko na kolędzie i w niedziele, ale spotykam Go na co dzień- w sklepie, jak idę pobiegać czy wpadam do stadniny. Bywa, że ksiądz wpada na kawę do swoich parafian, ot tak bez okazji, pogadać, a nierzadko pomóc- jak widzi, że ktoś ma np. remont itp. Dziś sama mam rodzinę, dwójkę małych dzieci. Kolędy z mojego dzieciństwa wspominam z sentymentem, nigdy jako coś co sprawiało mi przykrość, czy było przymusem. Miałam widocznie szczęście do księży? Jestem praktykująca, więc większość kapłanów znałam z widzenia, oni mnie również- może dlatego było łatwiej prowadzić swobodną rozmowę, bez większej spiny?

Gość gość
20:04 pewnie tak. ja też mam slabe doświadczenia. wydaje mi się, że to jest i tak wszystko pozorowane, tak samo jak ze świętami. ludzie ich nie czują, a księża nie czują chęci iść i rozmawiać z kimś. nie sądze, aby ktoś pragnął wiedzieć co akuray robię w swoim życiu. oni licza tylko na hajs

Gość gość
według prawa kanonicznego: Pragnąc dobrze wypełnić funkcję pasterza, proboszcz powinien starać się poznawać wiernych powierzonych jego pieczy. Winien zatem nawiedzać rodziny, uczestnicząc w troskach wiernych, zwłaszcza w niepokojach i smutku, oraz umacniając ich w Panu, jak również – jeśli w czymś nie domagają – roztropnie ich korygując. mój komentarz: chyba raz w życiu był u nas proboszcz, zawsze chodził ktoś inny.

Gość gość
A ich rozmowy mają na celu uzyskanie informacji, które potem wpisują w swoje kartoteki. Jeśli dodać to co im wypaplecie na spowiedzi - to wiedzą o was wszystko. A kto ma informaje - ten ma władzę. To się nazywa wywiad!! A wy jak owce żeźne....

Gość gość
a skad wgl wzial sie zwyczaj dawania koperty?

Gość gość
Z pazerności.

Gość gość
20:08, jak najbardziej rozumiem. Nie chce gloryfikować kolędy, bo zdaje sobie sprawę, jak to powszechnie wygląda- szczególnie w tych dużych, miejskich parafiach o dużej anonimowości. w ciągu 10 lat, co roku przychodzi inny ksiądz... trudno tutaj mówić o duchu nawiedzania kolędowego- to raczej smutna formalność. Co do kasy- wiadomosc, księża jak nauczyciele- są dobrzy i źli. W parafii mojego męża proboszcz jeździ najnowszej klasy mercedesem, a co niedziele krzyczy o cegiełkę choćby 10 zł na ogrzewanie plebanii... Z drugiej strony kontrast i proboszcz, ktory aktualnie opiekuje się moją parafią. Nie jest dla Niego problemem wzięcie zamiast koperty jajek czy kury na rosół od ludzi z trudną sytuacją materialną- szczerze się cieszy i nigdy nie odmawia takich podarków, bo wie, że dla wręczającego to ważne, by księdzu jednak "coś dać". A facet relatywnie młody, około 40. Jest oczywiście tak, że wiedzy się w Boga i Kościół jako społeczność, nie w księży, ale ten mój aktualny udowadnia mi, że zdarzają się i białe owieczki :).

Gość gość
*wierzy, nie wiedzy

Gość gość
Z księdzem da się pogadać,a nawet wypić jakiegoś drinka,niech se u nas na chwilę posiedzi,a co:-Pd

Gość gość
U nas kiedyś był taki ksiądz, który potrafił to co zebrał u bogatszych zostawić u biednych. Odwołali go szybko z parafii. Jak to świadczy o tym Księdzu? A jak to świadczy o kościele jako organizacji?

Gość gość
broń Boże, nie wpuszczam!

Gość gość
Podobno nie tylko po hotelach, ale i po knajpach chodzą. Nikt nie jest bezpieczny....

Gość gość
po burdelach chodzą to i hotel zaliczą