Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przedszkole dla 2 i pol latka

Polecane posty

Gość gość

zapisalam syna do prywatnego przedszkola od lutego, kiedy skonczy 2 i pol roku Dzis zostal z dziadkami na caly dzien sam. Nie plakal, nie marudzil ale czekal na mnie. Pytal kiedy mama wroci. Kiedy dotarlam do domu, rzucil mi sie w ramiona, przytulil, nie chcual puscic. PO jakims czasie usnal a mi serce peklo. Niby juz wieksze dziecko, nie plakal, z dziadkami n a pewno krzywdy nie mial , A jednak maluch ktory czeka te wszytskie godziny na rodzicow. Nie wiem czy go posylac do przedszkola czy jeszcze przeczekac ?

Gość gość
Poślij. Dziecko w tym wieku musi już mieć regularny i systematyczny kontakt z rówieśnikami, społeczeństwem, bo wtedy się rozwija i poznaje swoją pozycję w społeczeństwie oraz panujące w nim normy i zasady. Przeżyje bez ciebie. Nic mu się nie stanie. Ciebie zawsze będzie kochać najbardziej i na ciebie czekać, ale to nie może być przeszkodą w rozwoju. Przedszkole to nie więzienie, ale urozmaicenie życia kilkulatka - dzieci uczą się wierszyków, piosenek, tańczą, malują, wycinają, budują, bawią się wspólnie, potem uczą języków, pisania prostych słów. W przedszkolu dzieci mają zapewnioną opiekę, jedzenie. Na początku - pierwsze dwa tygodnie - może przeżywać mocno, bo to nowa sytuacja, nieznane osoby, ale to minie, nie zniechęcaj się ani dziecka. Powodzenia

Gość gość
poczekaj.syn siostry stal sie agresywny (ije mojego prawie 2 letniego synka)nie chce wracać czasami do domu(babcia go odbiera a potem rodzice)zmiana na minus dziecko moze troche sie nauczylo (spiewac, tanczyc) ale psychika dramat...mial jeszcze epizod z zlobkiem w wieku 20 miesiecy ale rowniez zrezygnowali po miesiacu, pilnowalam go pol roku i teraz poszedl do przedszkola.dla mnie to jeszcze za male dziecko wiadomo kazde jest inne ale ten przyklad ktory ja mam w rodzinie mowie stanowczo nie.

Gość gość
Ja posłałam w tym wieku córkę. Miała niecałe 2,5 roku. Na4 godziny dziennie. Na początku płakała, ale to chyba jak każde dziecko. Ale potem znowu płakała jak ja brałam do domu, bo wolała zostać.

Gość gość
Jak będziesz czekać to będzie gorzej. Wiadomo że tak robi bo cię kocha, ale nic mu się nie stanie, a jak zaczekasz to zupełnie nie będziesz mogła go od siebie oderwać.

Gość gość
Autorko jako pracownik przedszkola radzę Ci nie posyłać dziecka. Otóż serce mi pęka jak widzę tęskniące dzieci, a w przedszkolu ich nie brakuje. Niektóre z nich przechodzą swoistą traumę. Oczywiście nikt im krzywdy nie robi, staramy się ich zająć zajęciami i zabawą. Pomimo tego dzieci przeżywają rozstanie z rodzicami, a czym młodsze, tym trudniej. Są takie które nie płaczą, ale są i takie które płaczą za mamą/tatą od wejścia, do wyjścia. Bywa i tak, że dzieci popłakują nawet już po kilku miesiącach chodzenia do przedszkola (spotkałam się i z takimi, które płakały po kilka miesięcy, dzień w dzień i w żaden sposób nie można było ich czymkolwiek zainteresować). Nie odbieraj swojemu dziecku czasu, który mogłabyś mu poświęcić. Ja swoje poślę w wieku lat 4. Ze mną będzie 2 lata, a potem zostanie z babcią zanim pójdzie do przedszkola. - przedszkolanka.

Gość gość
Ja poslalam a potem zabralam. Nie byl gotowy Ale spróbować mozesz. Kazde dziecko jest inne.

Gość gość
Z rozwojowego punktu widzenia dziecko powinno pójść do przedszkola w wieku 4 lat.

Gość gość
A ja wrocilam do pracy jak maly skonczyl 15 miesiecy. Teraz ma 22 miesiace i zajmuje sie nim opiekunka. I co Wy piszecie jak wiekszosc matek wraca do pracy bo kredyty itd.

Gość maaarta28
Autorko rozumiem Cię doskonale. Ja wysłałam moje synka od stycznia do przedszkola. Tylko u Nas jest inny problem, Chetnie idzie, podoba mu się, tylko kompletnie nie współpacuje. Nie słucha Robi co chce. Krzyczy jak mu cos nakazują. Wszystie dzieci słuchają a on ma w nosie. Dzieci siedzą i malują a on ucieka. Pani tańczy z dzicmi w kółku a on idzie gdzie indziej. Ogólnie zero współpracy. Nie słucha i nie wykonuje żadnych poleceń. Co robić????? Niech chodzi skoro mu się podoba i może z czasem będzie chciał robić co inne dzieci?? czy odpuścic??

Gość maaarta28
Dodam że moj maluch kończy 3 lata w marcu. Jak go zachęcic do zabawy z dziećmi???

Gość gość
mój wnuczek skończył 3 lata w czerwcu , a poszedł we wrześniu. 2 tygodnie dzieci płakały, a on tak cichutko, że łzy kapały na dywan, tak opowiadała pani wychowawczyni, potem nagle stwierdził, że on juz nie będzie płakał, tylko mama musiała przyrzec, ze po niego przyjdzie. Synowa bardziej to przeżywała niż on.

Gość gość
Marta moj jest w tym samym wieku i w przedszkolu sie nie odnalazl. Ja problemu nie robie. Ma jeszcze czas na zabawe z innymi dziecmi. Na wiosne bede sie martwić;) do 3 ur.dziecko ma prawo nie umiec tego robic.

Gość gość
do marty... moja córka w lutym będzie miała 3 lata -do przedszkola chodzi od września. na początku miała tak samo jak twoje dziecko ale przez te pół roku zrobiła ogromne postępy - zachowuje się jak inne dzieci - spróbuj nagradzać dziecko naklejkami itp u mnie podziałało

Gość gość
Trzymajcie bachory pod spodnicami do pelnoletniosci a potem w szkole takie cipki

Gość gość
moja córka chodzi do żłobka- teraz już przedszkola- odkąd skończyła 18m-cy. W jej grupie (2,5l) nie ma żadnego beczącego dzieciaka. Wszystkim przechodzi i się przyzwyczajają- kwestia zdrowego podejścia rodzica

Gość maaarta28
Dziękuje za odpowiedzi. Spróbuje nagradzać naklejkami może u mnie też się sprawdzi. Dzisiaj mi Pani powiedziała ze jest poprawa. Nawet dostał serduszko że był grzeczny ale nadal cieżko z zabawą z innymi dziećmi i słuchaniem Pani. Musi być wszędzie prowadzony za rękę. Ale z drugiej strony myślę że co tu wymagać o 3 latka który nie miał wczesniej za bardzo kontaktu z dziecmi i nigdy wczesniej nie bawił się w grupie. Mam nadzieję ze przedszkole nie zrezygnuje z mojego dziecka jak to czasem bywa bo on chętnie zostaje.

Gość gość
Ja na początku swoje dziecko wysyłałam do przedszkola na kilka godzin by się przyzwyczajało i poznawało nowe miejsce. Niechętnie chodził, ale wiedział, że idzie tylko na trochę i niedługo go odbierzemy. Po pewnym czasie tak mu się spodobała zabawa z innymi dziećmi, ciekawe zajęcia itp, że już nie ma problemu teraz by zostawał w przedszkolu znacznie dłużej. A przedszkole wybrałam z polecenia koleżanek, zapisałam go do www.teczowakraina.com.pl w Wołominie, naprawdę dobry wybór

Gość gość
Również ciekawe artykuły można znaleźć na stronach Zobacz całość: 7 grzechów głównych niani www.warszawaniania.pl Jak zostać dobrą opiekunką do dziecka ? www.warszawaopiekunka.pl Czym kierować się przy wyborze niani dla dziecka? www.nianiapraca.pl Opiekunka na wakacje www.krakowopiekunka.pl Szukając niani – sprecyzuj swoje oczekiwania www.opiekunkadodzieckakrakow.pl Opiekunka do dziecka, babcia czy przedszkole? www.opiekunkadodzieckapoznan.pl Niania z zamieszkaniem we Wrocławiu www.opiekunkiwroclaw.pl Chcesz wrócić do pracy po urlopie macierzyńskim? www.opiekunkalodz.pl Jak wybrać odpowiednią opiekunkę www.opiekunkalublin.pl