Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

drugi epizod depresji

Polecane posty

Gość gość

hannah78 (1) Offline 2016-01-04 20:52 nawrót depresji Witam. Mam 38 lat. Jestem kobietą, mam męża i 11 letnią córkę. Od 5 lat leczę się na depresję lękową endogenną. Pierwszy epizod pojawił się jesienią 2010r., dość szybko rozpoznany, brałam asentrę w dawce 100mg i po około 3 tygodniach już czułam poprawę, a potem było już tylko lepiej. I tak brałam leki przez 4 lata - 100mg asentry a przez ostatni rok już zeszłam na 50mg. W ostatnich tygodniach podkusiło mnie, żeby całkiem odstawić leki. Przez dwa miesiące brała 0,25mg a potem dwa tygodnie wcale. Depresja oczywiście znowu do mnie wróciła. Ponownie po konsultacji z lekarzem zaczęłam brać przez tydzień 50mg leku zotral, a po tygodniu 100mg. Dzisiaj mija 4 tydzień brania leków, a ja nie czuję poprawy. Czy jest to możliwe, żeby przy drugim epizodzie było trudniej, że trzeba dłużej poczekać na efekty. Bardzo się boję, ze drugi raz laki na mnie nie podziałają. Bardzo proszę o odpowiedź, może ktoś z Was przechodził to co ja.

Witaj! Napisałaś tylko o długotrwałej farmakoterapii i zmianie leków podczas drugiego epizodu depresji. Nie myślałaś nigdy nad podjęciem psychoterapii? Leki działają jedynie objawowo. Leczenie przyczynowe zapewnia tylko psychoterapia. Pozdrawiam!

Gość gość
Witam raz jeszcze, tak już przechodziłam terapię behawioralno poznawczą, po pierwszym epizodzie. Nie pomogła.

Gość gość
Możesz zapoznać się z ta stroną .... może znajdziesz tu coś dla ciebie www.biomed.org.pl