Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niemowlę mało rośnie

Polecane posty

Gość gość

Cześć Mam taki problem, moje dziecko urodziło się 3 miesiące temu. Ważył 3900 g i mierzył 57 cm, przy wypisie ważył 2670 g. We wtorek kończy 3 miesiące, a na wczorajszym badaniu waga pokazała, ze waży tylko 5400 g, był również mierzony i ma 61 cm (przy ostatnim mierzeniu w listopadzie miał 60 cm). Jest karmiony od niedawna Bebilonem Pepti ze względu na skazę białkową, poprzednio miał Bebilon 1 (nie karmiłam piersią ze względu na to, że przez jakiś czas po porodzie musiałam brać leki obniżające ciśnienie). Pediatra ciągle mi robi aluzje, że głodzę małego, a tak nie jest. Potrafi zjeść nawet i 800 ml w ciągu doby. Z wagą ciągle były problemy, że w dolnej granicy normy, ale ten wzrost mnie zszokował. Czy ktoś miał też takie problemy z dzieckiem ?

Gość gość
*przy wypisie waży 3670

Gość gość Karola
Jestem ciekawa czy maluszek jest zdrowy czy może raczej marudny, gorzej się rozwija? Myśle, że jeśli wszystko jest ok to taka jego natura.

Gość gość
Ma stwierdzoną wiotkość krtani, ale tak jest wszystko jest ok - wiadomo jak to niemowlak, czasami po marudzi. Ale tak ogólnie jest ok z jego rozwojem i samopoczuciem, jest wesoły, lubi się bawić zabawkami i swoimi rączkami, podnosi głowkę i chwilę potrafi utrzymać, wodzi oczkami za czymś co go interesuje , odpowiada śmiechem na śmiech.

Gość gość
Naprawdę tak mało waży? Mój co prawda na 2 mies ważył 5200 ale urodził się prawie 1 kg mniejszy.U mnie w przychodniach nie mierzą dzieci na kontrolnych wizytach czy ważeniach. Kiedyś zapytałam dlaczego nie mierzą to pielęgniarka powiedziała, że dopiero jak będzie miał pół roku bądź rok(nie pamiętam już) bo się może okazać, że dziecku wcale nie przybyło cm i niepotrzebnie się stresować będziemy. Rośnie prawidłowo. Kupujesz większe ciuszki?Jak tak to czym się martwisz? Każdy może nieco inaczej zmierzyć dziecko i wtedy wyjdą te różnice kilku cm.

Gość gość
Tak zmieniam mu ciuszki na większe. Ostatnio rozm. 62 był już za mały więc ubieram dziecko w rozm. 68. Pielęgniarka przy mierzeniu długości kazała wziąć go na ramię i tak mierzyła

Gość gość
moje dziecko na roczek ważyło 6,5 kg (!!!) więc z twoim nie jest tak źle to po pierwsze. Po drugie daj mu czas, żeby urosło, siatki centylowe są ważne, ale ważny jest też rozwój dziecka ( czy podnosi główkę leżąc na brzuszku, czy się uśmiecha itp. ) Jeśli jesteś jednak zaniepokojona zapytaj pediatrę o fantomalt ( on pomógł trochę mojej córce, która teraz (1,5 roku ma ) waży 8 kg. I nie martw się ! Pomyśl co ja przechodziłam, byliśmy u wszystkich lekarzy i na wszystkich badaniach. A mojej córki taka już uroda, że jest drobniutka. Teraz dopiero goni siatkę centylową.