Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

On ma schizofrenie związałybyście się z nim?

Polecane posty

Gość gość

Generalnie jest moim idealem przystojny , inteligentny, rozrywkowy, koleżenski, mający jakieś zainteresowania i pasje, ale jest chory. Przyjmuje leki i zachowuje się normalnie, pracuje... O tej chorobie wie tylko jego najblizsza rodzina i od niedawna ja Odpuscic go sobie czy o to walczyc?

Gość gość
jak będziecie brał leki i zrobi wazektomię to może,ale generalnie chyba zostac znajomymi

Gość gość
jak zachowuje sie normalnie to czemu nie

Gość gość
On ponoc ma jedna z lzejszych form schizofrenii i zachowuje sie zupełinie normalnie wrecz ma duzo kolegow i jest lubiany.. Mówił, ze moglboby mu to nawrocic jakby nie brał leków... Musi je niestety brac do konca zycia. Nigdy nie byl w szpitalu psychiatrycznym, leczy sie u psychiatry prywatnie

Gość gość
moja przyjaciółka była w podobnej sytuacji, dzwoniła do telefonu zaufania, i jej odradzili...

Gość gość
Jakoś nie wierzę żeby w telefonie zaufania jej odradzili, przecież to byłby brak profesjonalizmu z ich strony....Czytam o tym sporo w necie, ze ludzie z tym normalnie żyją, ale sama mam watpliwości. To tez zależy od nasilenia choroby itd, sa okresy remisji i wznowien ,ale zeby nie było objawów leki trzeba brac cały czas...I to wcale nie tanie

Gość gość
Znam tez z pozoru fajnego faceta ale kiedy sie dowiedziałam przez przypadek ze on moze miec cos nie tak z głowa,tez prawdopodobnie schizofrenia ale nie nwiem napewno to tylko przypuszczenia moje to zrezygnowałam z tej znajomosci.Bałabym sie przebywac z osoba chora psychicznie.Nie mam pewnosci czy bierze leki,czy zawsze bedzie brał,jak ta choroba bedzie postepowac dalej bo napewno sie nie cofnie.Bałabym sieze zrobi mi krzywde.Juz podobno kiedys skrzywdził kobiete,bylo to prawdopodobnie wynikiem choroby psych,moze lekow nie brał.Czasami chorzy ludzie mysla,ze sa juz zdrowi i nie chca przyjmowac lekow wtedy nastepuje nawrot choroby w ekspresowym tempie.Z osoba chora psychicznie nigdy nie czułabym sie bezpiecznie,nie mogłabym polozyc sie do łozka z takim facetem i spokojnie zasnac,nigdy nie wiadomo co takiej osobie strzeli do głowy.Za duze ryzyko.

Gość gość
że odmówili to prawda, a jeżeli chcesz wiedzieć, osoba chora na schizofrenię, może zasnąć z dziewczyną w nocy widzieć że śpi z potworem i go zabić... niektórzy słyszą różne głosy...

Gość gość
Jesli sie przyznał,ze jest chory to jest bardzo uczciwym człowiekiem,zalezy mu na tobie i nie chciał cie oszukiwac i to racja .Nie buduje sie powaznej relacji na kłamstwie.Ten facet ktorego ja znam nie przyznał sie mi do swoich problemow,nie zaufał mi a wydawalo mi sie,ze dobrze sie rozumiemy i lubimy.Dowiedziałam sie od obcych ludzi zeby sobie dac z nim spokoj bo on jest najprawdopodobnie chory psych.Jak sobie pomysle,ze spedziłam w jego obecnosci troche czasu sam na sam(nie mam na mysli zblizenia)to mam gesia skorke.A gdyby miał nawrot choroby ,nie wiedziałabym co robic,i jeszcze dosc długa droga autem.a gdyby tak spowodował wypaDEK?MASAKRA.Mam zal do niego ze mi nie powiedział o tym i tego mu nie wybacze.Moglibysmy byc przyjaciolmi,byłabym przygotowana na kazda ewentualnosc ale on wolał to ukryc a wiec nici z fajnej przyjazni.Teraz nie mamy kontaktu.

Gość gość
Zona choruje od 5 lat....Z żony stała się moją 3 córeczką....:(

Gość gość
Nie, to poważna choroba i zbyt duże obciążenie. No i dzieci nie można planować.

Gość gość
mój ukochany to Norbert z Klanu

Gość gość
Autorko... w żadnym wypadku, to niebezpieczna choroba....

Gość gość
Moim zdaniem powinnas mu dac szanse... To mit, ze musi być od razu świrem itd, mój kuzyn ma schizofrenie i zachowuje się całkiem normalnie... Kiedys miał incydent, że powtarzał jedno słowo w kolko przez 2 godziny to go zwieźli do szpitala i swteirdzili ta chorobe, ale tak poza tym to nie widac po nim ze jest chory, ma zone i coreczke i pracę.

Gość gość
Nasz sąsiad też miał,funkcjonował normalnie,zmieniali mu leki co jakiś czas,kiedy słabło działanie tych,które brał i było dobrze.Miły, uprzejmy,pracował,miał żonę i dzieci,aż nagle przykra niespodzianka,powiesił się nieborak.Tego dnia rano jeszcze mi się klaniał na parkingu,byłam w szoku kiedy wdowa mi powiedziała co się stało i że był schizofrenikiem.W życiu bym nie zgadła.

Gość gość
zajrzyj pod jego łóżko, czy nie ma tam siekiery z dedykacją :-D

Gość gość
Zdarza się, że ktoś ma dzieci zanim zachoruje i trudno

Gość gość
Schizofrenia ma mały współ czynnik dziedzicznosci- ok. 7 % , a choruje 1 % społeczństwa, wiec na pewno znacie wilu takich ludzi, tylko nie wiecie, ze choruja

Gość gość
No to prawda, wielu jest ludzi ze schizofrenią, to mit ,że wszyscy siedzą u czubków i wariują...W ogole to są to zwykle ludzie uzdolnieni o wysokim IQ. Ale to jednak choroba, zawsze może dać o sobie znać

Gość gość
A ci typowi "wariaci" na oddziałach zamknietych moga miec albo bardzo cieżką postać schizofrenii albo jakieś psychozy itd w sumie wiele jest chorów psychicznych, od lekkich jak nerwica po ciężkie, z tym, ze jeszcze kazda z nich może być róznie nasilona. A w Polsce sie przyjeło dziwnie ,ze jak świr to świr i tyle

Gość gość
schizofrenicy sa agresywni kiedy leki słabo działaja ,to jest meka z takim człowiekiem i ciagla niepewnosc co bedzie za chwile,za godzine,jutro,za tydzien,za miesiac,za rok.

Gość gość
odpuść sobie, byłam z wariatem to wiem... Taki cię może w środku nocy zabić jak będziesz spała.

Gość gość
odradzam staly zwiazek, to rokuje wielkie problemy, to zycie na bombie zagarowej - wiem cos o tym

Gość gość
nie ,zostaw tego faceta ,moze cie zabic , jest chory psychicznie kazdy ci to odradzi

Gość gość
Wiekszosc ludzi samotnych ma schizofrenie,wyjechali za granice,doswiadczyli samotnosci ,zarobili duze pieniadze ale z samotnosci zachorowali,znam kilka takich osob,choc oni sie nie przyznaja do swojej choroby po jakims czasie da sie wyczuc ze cos jest nie tak.I to dopiero jest tragedia.Wyjechali jako zdrowi ludzie zeby poprawic swoja sytuacje finansowa badz rodziny i do czego to doprowadziło.Lepiej razem biede klepac niz w bogactwie wariowac.

Gość gość
chory na schizofrenie nie leczyl sie zabil rodzne

Gość gość
raz wariat zawsze wariat. Chcesz miec klopoty? To tylko pytanie kiedy sie zaczna.

Gość gość
Chłopak z mojego miasta zadźgał nożem swoich rodziców, gdy odstawił leki. Nigdy bym się z taką osobą nie związała, choćby nie wiem jak idealny by się wydawał.

Gość gość
Obejrzyj film "Głosy".