Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Cesarka jak to jest

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny mam planowaną cesarkę w narkozie. Dziewczyny napiszcie jak to jest, co po kolei, na co się nastawić, co przydało Wam się w szpitalu? Może jakieś rady?

Gość gość
co decyduje o tym ze odbedzie sie ona w narkozie?

Gość gośćaniela
Nie wiem jak to jest w narkozie. Bralam tylko dodatkowo gaziki do rany, octenisept ( tez do pepka) . Ogolnie powodzenia ;D a na kiedy ?:)

Gość gość
Narkoza z uwagi na szynę w kręgosłupie, która jest przeciwwskazaniem do nakłuć lędźwiowych.

Gość gość
Termin mam na 28 stycznia

Gość gość
a jak wygląda kąpiel z tą raną/opatrunkiem? są jakies plastry zeby ja na czas prysznica zakleic? tez czeka mnie cesarka ale nie w narkozie.

Gość gość
Bez opatrunka. Ja mylam rane bialym jeleniem.

Gość gość
* opatrunku

Gość bella  86
Ja miałam na cito i w narkozie, nie brano pod uwagę innej opcji, zabrałam to co do zwykłego pobytu w szpitalu się bierze.

Gość gość
Bedzie dobrze. Przyjma cie pewnie podadza jakies leki przeciwwym zebts db zniosla narkoze, wloza cewnik i pojedziesz. Na stole podadza co trzeba jak sie obudzisz bedzie po wszystkim i dzidzia na swiecie. Po pewnie 12 h kaza wstac moze u ciebie po 24 ja mialam zniecz w kregoslup. Na poczatku bardzo ciagnue rana ciezko wstawac poruszac sie ja chodzilam zgieta ale to pomalu mija nie wiadomo kiedy :) szybko dojdziesz do siebie

Gość gość
A kiedy wyjmują cewnik? Miałyście lewatywę przed?

Gość gość
Ja nie mialam lewatywy ani czopka. Zewnatrzoponowe, uruchomienie po 24 h. Gdy znieczulenie puszcza trzeba poprosic o cos przeciwbolowego zeby bol sie nie rozkrecil. Najgorsze pierwsze wstanie. Ja wstalam sama, bylo ok. Teraz bede miala drugie CC. I tez juz sie stracham, bo stres zawsze jest ;) planowany termin CC mam za okolo miesiac ;p

Gość gość
Cewnik po 24 h tez wyjeli. Gdy go zakladali znieczulali mi cewke takim zelem.

Gość asdsas
Ja miałam cesarkę 27 stycznia, ale 14 lat temu. Co prawda nie była planowana, ale co mogę podpowiedzieć? Weź ze sobą jednorazowe majtki, choć i tak na początku tylko podkłady będziesz miała, ja byłam zacewnikowana, co było pozytywne. Po narkozie będziesz przymroczona, brzuch będzie pobolewał, ale to jest do zniesienia. Jeśli podobnie, jak ja przeżyłaś operację neurochirurgiczną, to i cesarka nie będzie straszna. Niewątpliwie problemem jest pierwsze podniesienie się z łóżka. Ja po kilkunastu minutach prób obróciłam się na bok i zeszłam 'pupą', jak już to Ci się uda, to reszta pójdzie lepiej. Bedziesz mieć opatrunek, po kilku dniach zdejmą Ci szwy, krwawienie z pochwy będzie mniejsze, niż po naturalnym porodzie. Myj ranę mydłem, najlepiej szarym.

Gość gość
a jak jest z tymi odchodami z drog rodnych po samym cięciu jak jeszcze znieczulenie działa? zakładaja jakas bielizne z podkładem? Mnie stresują te sprawy higieniczne, nigdy jeszcze nie przezylam takiego unieruchomienia..

Gość gość
Podkladaja podklady. Salowa ci zmienia i cie myje. To nic strasznego. Ja wykupilam sobie sale pojedyncza na caly pobyt. Potem sama znieniasz. Ja majtek jednorazowych nie kupowalam. Mialam takie zeby byly pod blizna, bo o szwy ci bedzie uwierac, zachaczac.

Gość gość
no właśnie przeżyłam dwie operacje neurochirurgiczne w narkozie, które trwały duuużo dłużej niż cesarka standardowo. Samej narkozy sie nie boję tak bardzo jak właśnie dwóch spraw: wstania i tego jak to wygląda z takimi spawami higienicznymi typu czy założą mi jakieś majtki, podłożą podkład? Boję się, że zanim się ruszę do łazienki to bedę leżeć, krwawić itd. a to krępujące.

Gość gość
Szczerze to jak bedziesz jeszcze na haju po cc to ci bedzie zwisac czy ktos ci cos zmienia. Potem sama juz bd latac zmieniac. Cewnik masz tak dlugo jak nie mozesz isc siku sama pewnie do 24 hja mialam na zywca nieprzyjemne ale nie bolalo uczucie jAkby sie strasznie cgcialo siku. Na drugi dzien po cc wk mnie pigula bo nie chciala mi jesXze oproznic worka z moczem bo stwierdzila ze jeszcze nie trzeba ale podkladow jyz mi nikt nie przychodzil zmieniac wiec sila rzeczy musialam wstac. W glowie sie krecilo brzuch bolal a tu worek pelny myslalam ze zwariuje. Nie pozwol na to. O przeciwbolowe pros bo od razu jak pysci potrafi napierniczac. Faktycznie krwawienie bie jest duze po cc

Gość gość
a co z dietą po cc? No i martwię się odzidziusia, że będzie sam zanim sie wybudzę i ogarnę. Oczywiście mąż będzie ze mną ale nie ma odwiedzin w salach u mnie w szpitalu a wiadomo, że nie dam rady na początku wyjśc na korytarz ani do tego pokoju odwiedzin, a dziecka też mężowi do opieki nie oddadzą, pewnie tylko po urodzeniu pokażą bo niby jest kangurowanie ale mało praktykowane...

Gość asdsas
Ja nie mając jeszcze majtek ( kupiłam większe, gumka była powyżej rany i nie drażniła jej) sama zmieniałam sobie podkłady, niczego nie pobrudziłam, rano mnie umyto, założono nowy podkład, a następnego dnia, jak już się wykąpałam, to założyłam wspomniane majtki i długie podpaski.

Gość gość
Ja mialam dobra opieke CC mialam o 9.00 popoludniu salowa przychodzila co 2 h mnie myla i zmieniala podklady.

Gość gość
A długo byłyście w szpitalu?

Gość gość
Pamietam ze dostalam kleik na wodzie. Chyba po ok 24 h. Nie pamietam dokladnie. Cc w czwartek wyszlam w poniedzialek. Wyszlabym w ndz ale maly troche bilurubine mial podwyzszona.

Gość asdsas
Byłam 5 dni bo córka miała żółtaczkę.

Gość gość
U mnie w szpitalu powiedzieli ze nawet po cc 2-3 dni i do domu.. Nie wiem czy sie cieszyć z tego czy nie. Nie umiem sobie wyobrazić jak się będę czuła.

Gość asdsas
Dasz sobie radę, naprawdę. I tak dzieci na ogół dostają żółtaczki, więc możesz być dłużej. Ja, jak już wstałam, umyłam się, to czułam się znacznie lepiej i teoretycznie mogłabym wyjść do domu.

Gość gość
Nigdy bym nie ryzykował CC gdyby nie było konieczności bo jest ryzyko zakażeń i komplikacji. Dochodzi się dłużej do formy niż po naturalnym porodzie. Ja rodziłam zawsze z mężem naturalnym porodem. Ważne jest wsparcie męża bo liczą się z wami mam zawsze męża również przy Każdym badaniu ginekologiczny pochwy pilnuje by nie doszło do zakażenia! !!! A mamy Prawo do obecności męża nawet w szpitalu przy badaniu i zabiegu! !!

Gość gość
i co ta wypowiedz ma do rzeczy?

Gość gość
A to "ta" co uwaza, ze ludzie moga byc razem tylko dzieki temu ze byli razem na badaniu ginekoligicznym. Juz sie kiedys wypowiadalam, ze po 6 latach zwiazku zaszlam w ciaze i to byla pierwsza okazja do wspolnego badania. Mize teraz mi pani odp jakic cudem te 6 lat razem przebylismy bez tego badania no!

Gość gość
A nie bałyście się odziecko, co z nim jak Wy spicie lub dochodzicie do siebie po cc? Bo jednak nie ma tego kontaktu od razu z maluszkiem...