Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

informatyka odzyskiwanie danych

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam problem z odzyskaniem zdjęć, dokumentów itd. Kiedyś zrobiłam niepotrzebnie przywracanie danych na laptopie, niby pisało, że nie uszkodzi danych, plików itd. ale jednak to zrobiło. wszystkie zdjęcia, pliki itd. niby są, ale nie mogę ich otworzyć.... i za każdym razem jak włączam laptopa, to wyskakują mi informacja po angielsku z worda, strony internetowej i przeglądarki zdjęć.... a treść brzmi tak: What happened to your files ? All of your files were protected by a strong encryption with RSA-20.. using CryptoWall 3.0. More information about the encryption keys using ......itd What does this mean ? This means that the structure and data within your files have been irrevocably changed, you will not be able to work with them, read them or see them, it is the same thing as losing them forever, but with our help, you can restore them. How did this happen ? All your files were encrypted with the public key, which has been transferred to your computer via the Internet. Decrypting of your files is only possible with the help of the private key and decrypt program, which is on our secret server. What do I do ? Alas, if you do not take the necessary measures for the specified time then the conditions for obtaining the private key will be changed. If you really value your data, then we suggest you do not waste valuable time searching for other solutions because they do not exist. Najbardziej szkoda mi tych zdjęć, nie zdążyłam zgrać ani wywołać, czy da się jakoś to uratować i ile wynosiłby ewentualny koszt przywrócenia..

Gość gość
Nie da się! Jest to wirus kryptograficzny żądający zapłaty w celu otrzymania hasła. Nie ma pewności że po zapłacie otrzymamy prawidłowe hasło. Nie płacimy i przyjmujemy ze smutkiem utratę danych. Kupujemy antywirusa i myślimy gdzie klikamy :).

Gość gość
no nie :( myślałam, że istnieje chociaż cień szansy na uratowanie. eh nie wstawiłam całej wiadomości, był w niej jakiś key kod. Ale pewnie i tak nic nie wskóram.

Gość gość
Wszystko zależy od ilości i rozmiaru tych plików bo to się od sztuki płaci. Miałam podobny problem i znajomy informatyk polecił mi firmę Proedit gdzie rzeczywiście udało im się to zdziałać. Całe szczęście bo miałam tam zdjęcia ze swojego wesela i panieńskiego...

Gość gość
https://www.youtube.com/watch?v=8Ggc424eTAQ Tu jest coś o tym. Nie mam pojęcia, czy to jest możliwe, ale nim zrobisz format, poleciłbym poszukać kogoś, kto się zna. Kogoś znajomego, bo iść i płacić, to są od razu niemałe pieniądze.

Gość gość
W tym temacie też wykorzystałam firmę Proedit bo straciłam folder z moją pracą licencjacką więc nie miałam wyjścia i musiałam zapłacić żeby odzyskać wszystkie materiały...

Gość Andet32
Przyznam szczerze że kompletnie się na tym nie znam i raczej jest to dla mnie czarna magia. Dlatego jak miałam problem że moje materiały do mgr zostały przez przypadek usunięte to zgłosiłam się z tą sprawą do http://retesly.pl/odzyskiwanie-danych/ Polecam wszystkim ponieważ jest to jak dla mnie najlepszy serwis komputerowy w Gdańsku jak i całym trójmieście.

Gość gość
Jeśli chodzi o odzyskiwanie danych z dysku twardego to polecam firmę KamlegIT. Miałem podobny problem, obawiałem się że straciłem dane na zawsze. Odradzam wam firmy które pobierają opłaty za analizę, w kamlegIT analiza była darmowa. Ku mojemu zdziwieniu po paru godzinach zadzwonił do mnie pracownik tej firmy, że istnieje możliwość odzyskania danych, potem po kilku dniach otrzymałem utracone dane. Naprawdę polecam. Łap linka http://www.kamlegit.pl/

Gość PanVAN
Wirus... Teraz to już raczej nic nie pomoże. Zanieś kompa na szlak 47, niech Ci zrobią z nim porządek i na przyszłość nie otwieraj nieznanych plików. A zdjęcia radzę trzymać w chmurze

Gość gość
Dziękuje serdecznie za wszystkie pocieszające i nie pocieszające odpowiedzi. Bardzo ubolewam nad stratą wszystkich zdjęć....teraz mam nauczkę, aby wszystkie zdjęcia wywoływać na bieżąco, bo nigdy nie wiadomo co się z naszym komputerem lub dyskiem stanie.;D jednakże, posłucham niektórych i oddam komputer w ręce specjalistów, może stanie się cud.... hehe ( a może się łudze) pozdrawiam!

Gość komka2
Może zwyczajnie zgłoś się do kogoś, kto się na tym zna? Zobacz: http://www.anzena.pl Skoro się na tym nie znasz, to lepiej nie kombinuj.

Gość gość
Mimo wszystko ja bym się nie poddawał. Kiedyś tez myślałem, że to już koniec z moimi plikami na lapku kiedy sam brałem się za formatowanie i coś poklikałem nie tak. Wtedy znajomy polecił mi Enter Serwis w Gdańsku a że miałem niedaleko to pojechałem do nich. Odzyskali wszystkie potrzebne dane a do tego sformatowali laptop jak należy :) Warto próbować!

Gość Kaleron
Idealne forum do kryptoreklamy i marketingu szeptanego. Prawda jest taka, że jak masz zaszyfrowane dane, potrzebujesz klucza, by je odszyfrować. Bez klucza nic nie zrobisz, z kluczem odszyfrujesz wszystko. Jedynym człowiekiem, który potencjalnie ma klucz jest autor wirusa, który w zamian żąda okupu. Znam cztery przypadki, że ludzie zapłacili. W jednym pomogło. Klucz szyfrujący czasem można wyciągnąć z komputera (pamięci RAM, pliku wymiany, pliku hibernacji...) ale to zbyt skomplikowane zadanie dla amatorów liczących ceny za odzyskiwanie danych od sztuki pliku, gigabajta, czy roboczogodziny. Profesjonalny kryptograf policzy od usługi...a będzie to kwota najpewniej pięciocyfrowa. Kod, o którym wspominasz, że jest w dalszej części wiadomości może posłużyć autorowi wirusa do wygenerowania klucza - przecież jak już zapłacisz okup, musi skądś wiedzieć, jaki klucz Ci wysłać. I nie wierz w porady typu "a mi pomogła firma XXX - najlepsza na świecie, umieją wszystko, robią za darmo i na wczoraj", bo takie posty są pisane za kasę często przez ludzi, którzy w życiu w polecanej firmie nie byli.

Za darmo to na pewno nie. 😉 No ale wszystko zależy od problemu. Ja się na tym nie znam, dlatego kieruję do kogoś dalej, bo może akurat chociaż w ten sposób pomogę. 😉 Tak samo jak odzyskiwanie danych raid jest dla mnie czymś niepojętym.

Gość partt

Możesz spróbować przej jakiś darmowy program do odzyskiwania danych z karty. Może się udać, ale na 100% nigdy nie ma pewności. Zależy też ,czy robiłaś dalsze zapisy na tej karcie. Tutaj jest dostępny jeden taki program www.ontrack.com/pl-pl/odzyskiwanie-danych/program/dla-windows/