Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

do osób mających w domach bojler elektryczny do podgrzewania wody

Polecane posty

Gość gość

cały czas jest u was włączony? czy włączacie tylko np. by ogrzać wodę do kąpieli czy jak?

Gość gość
włączony jest cały czas. Utrzymanie zadanej temp. jest bardziej ekonomiczne niż pozwolić jej się wychłodzić i grzać od nowa za każdym razem

Gość gość
Ja mam. Ale cały czas wyłączony.

Gość gość
a czy bardziej ekonomiczne będzie też jeśli w mieszkaniu mieszka tylko jedna osoba i byłby włączany tylko raz dziennie niż by chodził 24 h na dobę?

Gość gość
Czy ten bojler jeszcze działa? Bo twoja inteligencja powala.

Gość gość
o co ci chodzi?

Gość gość
ja mieszkam sam, mam pojemnościowy podgrzewacz 50 l. Włączony całą dobę. Prysznic biorę po wstaniu rano, więc raczej trudno byłoby wstawać 1,5h wcześniej żeby go włączyć celem nagrzania wody ;)

Gość gość
Jak ty myjesz się rano to wcale nie dziwne że mieszkasz sam :D

Gość gość
mamy włączony cały czas i naprawdę niedrogo to wychodzi, poza tym to, że bojler jest włączony "cały czs" oznacza, że sam się wyłącza po nagrzaniu wody do ustawionej temperatury i włącza, gdy tę wodę wykorzystasz lub gdy się ochłodzi (co jest mało prawdopodobne, bo zakładam, że się myjesz codziennie)

Gość gość
w zime mam wlaczony caly czas, ale od razu widac na rachunkach, ze wychodzi to drozej. w lato podgrzewam tylko na jakas godzine przed myciem i rachunki sa za prad mniejsze jakies 40%

Gość gość
Bojler nie musi być non-stop włączony. Zastosuj zegar czasowy (na wtyczce) i ustaw kiedy bojler ma się włączyć. Przykładowo: bierzesz prysznic o 7 rano. Pełny zbiornik nagrzewa się w 2 godziny. Zatem, ustawiasz zegar czasowy, aby podał prąd bojlerowi od godziny 5 rano. Następnie po godzinie 8 rano aż do wieczora można odciąć zasilanie. Taki zegar jest tani, bo kosztuje około 40-50 zł. Ja mam taki: http://sklep-podgrzewacze.pl/auraton-100-tygodniowy-elektroniczny-wylacznik-czasowy-aupse01000000.html