Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość gość

Ekstrakt drożdżowy w słoiczkach

Polecane posty

Gość gość

Przeczytałam skład kilku słoiczku w sklepie i co? ekstrakt drożdżowy w słoiczkach! Glutaminian sodu....jak możecie to dawać dzieciom?????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj był tu temat o glutaminianie sodu, jak zadasz pytanie w necie czy produkty naturalne zawierają glutaminian sodu to odp będzie twierdząca... ale to półprawda bo kwas glutaminowy w nich zawarty owszem brzmi podobnie, ale to ponoć prekursor tego wzmacniacza smaku...

"Glutaminian sodu jest solą sodową kwasu glutaminowego, co oznacza, że jest zbudowany z kwasu glutaminowego i sodu. Kwas glutaminowy jest naturalnie występującym aminokwasem, a glutaminian sodu jest jego syntetyczną formą używaną jako dodatek do żywności jako wzmacniacz smaku. 

Więcej szczegółów:

Glutaminian sodu (E621): to popularny dodatek do żywności, który jest solą sodową kwasu glutaminowego. 

Kwas glutaminowy (E620): to aminokwas, który występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, np. w serach, pomidorach i grzybach. 

Glutaminian sodu: jest wytwarzany syntetycznie, najczęściej w procesie fermentacji. 

Kwas glutaminowy: jest jednym z 20 aminokwasów budujących białka i pełni różne funkcje w organizmie. 

W glutaminianie sodu kwas glutaminowy stanowi ok. 78% jego masy . 

Glutaminian sodu: jest znany ze swojej zdolności do wzmacniania smaku potraw, zwłaszcza smaku umami."

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A w sumie najpierw wyświetlił mi się ten filmik o glutationie i też brzmi podobnie .) 

A to związek składający się z kilku aminokwasów ma.in. kwasu glutaminowego. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
35 minut temu, marazen napisał:

Wczoraj był tu temat o glutaminianie sodu, jak zadasz pytanie w necie czy produkty naturalne zawierają glutaminian sodu to odp będzie twierdząca... ale to półprawda bo kwas glutaminowy w nich zawarty owszem brzmi podobnie, ale to ponoć prekursor tego wzmacniacza smaku...

 

ludziom sie wydaje ze jak nie kupuja kostki rosolowej to go nie jedza. kazde danei u chinola ma glutaminian sodu tylko oni tego nie wiedza.

umami to bardzo dobry smak 😄 lepsze od soli ja wole glutaminian niz sol

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, libed666 napisał:

ludziom sie wydaje ze jak nie kupuja kostki rosolowej to go nie jedza. kazde danei u chinola ma glutaminian sodu tylko oni tego nie wiedza.

umami to bardzo dobry smak 😄 lepsze od soli ja wole glutaminian niz sol

 

Umami jak u mamy... : )

  • Haha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×