Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

problem z synem

Polecane posty

Gość gość

Mój syn przestał mnie słuchac! nie reaguje na moje polecenia. Probowalam zakazywać mu roznych rzeczy, ale on zawsze przeprasza i mowi ze będzie już grzeczny. Mam do niego coraz mniej cierliwosci. Nie wiem już w jaki sposób mam go karac żeby zadzialalo a nie chce podnosic reki… pomozcie

Ile Twój syn ma lat ? Od jak dawna się tak zachowuje? Uważam, że powinnaś być bardziej stanowcza w swoich działaniach. Cierpliwość to podstawa. Myślę, że system karania powinien opierać się na zasadzie ostrzeżenie - kara. Pamiętaj, żeby kara była adekwatna do sytuacji, synek jednocześnie musi wiedzieć, za co tą karę odbywa. Znajdź miejsce, gdzie dziecko się wyciszy, uspokoi i przemyśli swoje postępowanie, a następnie przeprosi. Kara musi uświadomić dziecku, że coś zrobiło źle. Również uważaj, żeby kara, którą zastosujesz nie okazała się przyjemnym doświadczeniem dla synka, np. nie pójdziesz na dwór, gdyż może wcale nie miało na to ochoty. :) Oprócz tego świetnym sposobem może okazać się system kar i nagród. Dzięki niemu nauczysz poprawnego zachowania i jednocześnie zmotywujesz dziecko do pozytywnego działania, a także oceniania sytuacji i samokontroli. :) Powodzenia !

Gość gość
jakie kary stosujesz? jesteś konsekwentna w ich stosowaniu?

Gość gość
Moj syn ma 5 lat i zachowuje się tak od ok miesiąca. Dzisiaj zabralam mu zabawke za to ze w sklepie mnie nie słuchał i popisywał sie przed ludzmi. Oczywiscie w domu byla wielka histeria i mu ją oddalam wiec z moja konsekwencja bywa prawde mowiac roznie

Czy zauważyłaś, że dziecko Tobą manipuluje ? Pozwala sobie na dużo, bo wie, że i tak mu nic nie zrobisz. Wyczuł Cię i Twoje słabości. Musisz teraz zadbać o swój autorytet, ustalić reguły i zasady. Czy coś wydarzyło się w jego życiu, że zachowuje się tak od miesiąca? Zabranie zabawki to dobra forma kary, bo odbierasz mu coś, co jest dla niego ważne. Czy w momencie oddania zabawki, zwróciłaś uwagę na to co zrobił źle?

Gość gość
No chyba z tej manipulacji nie zdawalam sobie sprawy.. nie zauwazylam zeby działo sie cos nadzwyczajnego, popracuje nad autorytetem. dzieki

Gość gość
"żeby zadzialalo a nie chce podnosic reki… pomóżcie" I tu twój problem, w tym wieku argumenty nie pomogą, a klaps jak najbardziej.

Gość gość
tez mam 5 latka i jest masakra

Gość gość
myśmy wychowali 4 dzieci , 3 synów i córkę , byli wychowywani w latach 80 , gdzie w domu wisiał pas jak tłumaczenia setki razy nie pomagały to dostawały od ojca i chodziły jak w zegarku , wyrośli na porządnych ludzi , wyuczyli się , pozakładali rodziny , dwoje mieszka , w Polsce , jedno w Niemczech a najmłodsze w Austrii

Gość 19:35, Gość18:35, to może kiedyś było normalne, jednak teraz jest to nie do pomyślenia. Należy popracować nad autorytetem. Będzie ciężko, bo dziecko już zauważyło Twoją słabość. Kanowa dobrze powiedziała, cierpliwość i konsekwencja to podstawa. Nie możemy pozwolić dziecku na manipulowanie nami. Jeżeli coś przeskrobie, musimy zadać mu karę, ale taką, którą faktycznie odczuje. Dziecko też musi przeprosić za popełniony błąd. Jeżeli nie przeprosi nie mamy pewności czy zrozumiało swój błąd. Przepraszanie też jest istotne z tego względu, że przyznanie się do winy nauczy dziecka pokory i zmusi do refleksji nad własnym zachowaniem.

Witam Myślę, że najlepszym sposobem jest rozmowa z dzieckiem i przekazywanie mu wzorów zachowań poprzez swój własny przykład. Najlepiej, jeżeli przebiega to w sposób spontaniczny. Ważne, aby umieć aktywnie słuchać swoje dziecko, próbować wczuć się w jego rolę, starać się go rozumieć. Jeżeli wykażemy zainteresowanie dzieckiem, poświęcimy mu swój cenny czas, może zmieni się jego stosunek do nas. Dialog wychowawczy odgrywa bardzo ważną rolę w rodzinie, wzmacnia więzi i daje poczucie, że jesteśmy kochani przez innych. Dzięki rozmowom możemy wywierać wpływ na zachowanie dziecka, tłumaczyć mu co jest dobre, a co złe. O komunikacji może Pani poczytać w książce: "Dialog źródłem wychowania w rodzinie". Szczególnie polecam rozdział IV: "Komunikacja interpersonalna w rodzinie" oraz rozdział : "Dialog wychowawczy pełnią komunikacji interpersonalnej w rodzinie". Znajdzie tam Pani również metody wychowawcze, które warto zastosować w swojej rodzinie. Należy przekazywać dziecku normy i wartości, którymi ma się kierować i jasno przekazywać zasady i wzory postępowania. Jeżeli nie będzie się z nich wywiązywał, należy być konsekwentnym i nie ulegać jego wpływom. Kary fizyczne nie są dobrą metodą, mogą one jedynie sprawić, że dziecko będzie się lepiej zachowywało w strachu przed rodzicem. Nie rozwiąże to problemu, a pokaże dziecku, że przemoc może rozwiązywać konflikty. Pozdrawiam

Gość gość
mysle że dobrym wyjsciem byłaby w tym wypadku wizyta u specjalisty, któey na co dzien zajmuje sie takimi problemami. ja ze swojej strony polecam psychoterapia-krakow.info.pl , chodze tam od miesiące z moim synek i zauważyłam znaczna poprawe w jego zachowaniu