Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

37 tc i wynik usg

Polecane posty

Gość gość

Witam proszę poradźcie .Niedawno miałam robione usg ( w 37+4Tc ) wg którego lekarz stwierdził że będzie duży dzidziuś. BIOMETRIA PŁODU BPD- 93mm.- 38,1 tyg. HC -337mm. -38,2 tyg. AC -354mm. -39,4 tyg. FL - 75mm. - 39,2 tyg. MASA PŁODU wg Hadlocka 3590g.+/-450g.(powyżej 90 centyla) To będzie mój pierwszy poród i jestem trochę przerażona.Boję się że dziecko może się zaklinować ze względu na większy obwód brzuszka niż główki.Czy na tej podstawie lekarz może wypisać skierowanie na cesarkę?Czy może jednak moje obawy są nie uzasadnione?

Gość gościnnieONAmamuśka
Witaj po pierwsze powinnaś o tym porozmawiać z lekarzem prowadzącym. Każdy poród jest inny i każda ciąża. USG nie daje 100% pewności. W moim przypadku dzień przed porodem wskazywał 3100 A dzidziuś urodził się 3520. To samo jeśli chodzi o wymiary. To działa w obie strony. Wskazania pewnie są, ale lekarz i tak podejmie decyzje po pierwszym badaniu gdy rozpocznie się akcja porodowa i zacznie tworzyć rozwarcie. Nie bój się- przeżyjesz:) Powodzenia:)

Gość gość
lekarz kazał się zgłosić za tydzień na ktg i mówił że bedzie chciał mnie położyć do szpitala,ale z tego wszystkiego nawet nie zapytałam w jakim celu bo do terminu porodu jeszcze 2 tygodnie a póki co nic nie wskazuje na to że poród się szykuje.

Gość gość
Ja dzisiaj robiłam usg, 36 tydz. i 4 dz. i mój jest większy a tydzień młodszy :) Nie ma powodu do obaw. Moja siostra urodziła syna ponad 5 kg i uwierz, że się da to zrobić bez większych obrażeń :)

Gość gość
Jejku, dziewczyny, zachodzę w głowę jak można urodzić 5kg dziecko. Ja z trudem urodziłam 3kg dziecko...

Gość gość
można :) Siostra to wysoka osoba i od początku było wiadomo, że dziecko będzie duże. Rodziła za granicą mając na wyłączność lekarza i położną, którzy bardzo pomogli. Owszem pękła ale nie tak groźnie, kilka szwów. Wczesniej chodziła na zaj dla kobiet w ciazy, ogólnie jest bardzo wysportowana. Połozna nauczyła ją masować krocze więc przygotowując się do porodu to robiła stosujac jakis tam olejek.

Gość gość
Ale macie fajnie. U nas slaby wzrost, narazie w normach fizjologicznych. Pierwszy syn ur 37t4d 2400 hipotrofia. Teraz 34 tydzien drugi syn 2000 .