Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Potrzebuję porad od mam, które długo karmiły piersią

Polecane posty

Gość gość

Córka ma półtora roku, właśnie odstawiłam ją od piersi. Zrobiłam to stopniowo. Najpierw odstawiłam karmienie w ramach posiłku, potem to do usypiania, na koniec zostało mi to nocne i z tym była tragedia, ale się udało. W końcu przestała wołać, żeby jej dać. Ale problem polega na tym, że nadal się budzi nawet co 20 minut! Płacze, siada na łóżku i jak z końcu zaśnie to za chwilę znowu to samo. Został jej ten nawyk budzenia do cyca mimo, że już go nie je. Jak było u was po odstawieniu, bo nie mam już siły.

Gość gość
U nas było to samo..długi czas..teraz zaraz mija rok a nie karmię a nadal się budzi..taki typ

Gość drzewoczereśniowe
Na piersi nakleiłam plastry i powiedziałam, że mam straaaaszną ałeee :D To skutecznie odstręczyło każde dziecko,a mam ich troje.

Gość gość
Budzila sie jeszcze kilka tygodni. Później coraz rzadziej az w koncu zaczela spac jak czlowiek. Ok 3 mies od odstawienia. Odstawilam gdy miala 22 miesiace.

Gość gość
Jak się budzi w nocy to trzymaj przy łóżku kubeczek z wodą i dawaj jej pić. Po jakims czasie skuma, ze nie opłaca jej się budzić i przestanie. Skuteczna metoda:)

Gość gość
Dzięki :-)

Gość gość
Teraz to już rady nie ma. Mała sie przyzwyczaiła. To jest tak jak z mlekiem modyfikowanym dzieci które jedza w nocy też sie budzą nie z głodu a z nawyku. Poprostu musisz przecierpiec. Dawaj wode. Mogłaś w sumie na noc i rano jeszcze pokarmic do tych 2 lat. A dlaczego odstawiasz jeśli wolno spytać? Bo jesli dlatego że w nocy nie miałaś snu bo małe chciało cycka co godzine to ci sie nie dziwie że odstawiasz ale jaki inny powód...wcale to nie jest takie długie karmienie. Dlugie to ponad 2 lata. 1,5r to tak ok:)

Gość gość
1,5 roku to nie jest długie karmienie?

Gość gość
Czy przy mm to jest standard, że w tym wieku dziecko jeszcze w nocy jest karmione?

Gość gość
Nie. To nie jest standard-pisze Ci to matka dwójki i jedno na piersi drugie na mm.

Gość gość
Już się przestraszyłam ,że to normalne... Ja moją karmiłam mm co 4 godziny, jak miała pół roku zaczęła przesypać noce.

Gość wifigdańsk
hm, ja czesto z moimi spie wiec nie mam takich sytuacji,zeby mala się budziła. choc nawet jak nie spię z nimi to i tak przesypia całą noc,nie wiem co ci poradzić,ja byłam ( i jestem ) na kazde ich zawolanie.

Gość gość
Odstawilam corke od piersi w nocy jak miala 16 miesiecy i od razu przesypiala cale noce. Ale kp ja jeszcze w dzien. Duzo moich znajomych niestety oodstawia bo dziecko budzi sie na piers a potem i tak maluszek sie budzi a mleka nie ma, wiec trzeba inaczej uspokoic. Taki typ dziecka. Znam dzieci kp przesypiajace noce od 3 miesiaca, znam tez maluchy na mm budzace sie co godzine na karmienie bo wola pic malo ale czesto. To tylko faza, dwulatki zwykle dobrze juz spia.

Gość gość
Karmiłam długo, prawie 4 lata i moje dziecko budziło się na nocne karmienie do ponad 2 lat. Doradzić nic nie mogę poza przyjdzie czas, to dziecko przestanie budzić się, bo ma to wiele wspólnego z rozwojem mózgu. Z tym karmieniem 1,5 roku jest trochę problem, bo to nie jest dobry czas na odstawianie, według tego co mówią inne mamy i psychologowie potwierdzają, to lepiej odstawiać po roku lub po 2 latach a nie pomiędzy, a z drugiej strony każdy miesiąc karmienia się liczy. Życzę powodzenia i zdrówka dla dziecka a dla was cierpliwości.

Gość gość
Tu autorka. Dziękuję wszystkim mamom za wypowiedzi. Ktoś pytał, dlaczego odstawiam. Nie mam już siły co chwile budzić się w nocy, zwłaszcza, że mam jeszcze starsze dziecko, które wcześnie wstaje do szkoły. Poza tym przy karmieniu jest problem z braniem niektórych leków. Zawsze przy jakiejś chorobie jak mówię, że karmię, to nie chcą przepisywać. Zresztą sama się boję brać, ostatnio miałam grypę i głupiego gripexu nie mogłam wziąć, stąd ta decyzja.

Gość gość
Dziękuję autorce za ten temat. Mam dziecko w tym samym wieku i zaczęłam już się zastanawiać nad odstawieniem za jakiś czas, ale właśnie ostatnio sobie uświadomiłam, że będzie strasznie trudno, zwłaszcza w nocy. Moje dziecko będąc na piersi ok. 4 miesiąca zaczęło przesypiać noce 8-9 godzin bez pobudki). Kiedy już myślałam, że jest tak fajnie, zaczął się budzić (przynajmniej raz, czasem więcej razy). Tylko przy piersi się uspokaja. Woda odpada. Przytulanie, odpada. To już trwa ok. 3 miesięcy. I właśnie tutaj przeczytałam, co jedna z Was napisała wyżej, że to nie jest dobry czas na odstawienie - okres pomiędzy pierwszymi a drugimi urodzinami. I chyba coś w tym jest :( Nie wiedziałam o tym. Martwię się teraz o powrót do pracy, będzie ciężko z tymi pobudkami.

Gość gość
To ja pisałam o tym odstawianiu, sama pracuję od kiedy dziecko skończyło 7 miesięcy, bywało trudno ale to jest do przeskoczenia, jednak wolałam w nocy leżeć z dzieckiem przy piersi niż nosić nawet na zmianę z mężem jak np. ząbkowało, czy było przeziębione ze 2 razy, jeśli komuś dziecko choruje, to tym bardziej. Trzeba sobie poukładać w głowie i ustalić priorytety. Zapewniam, że po odstawieniu wcale nie jest prościej, bywa trudniej a najczęściej jest po prostu inaczej.

Gość gość
Karmiłam prawie 2,5 roku. Po zakończeniu kp zauważyłam, że budzi się z głodu i zaczęłam dawać obfitsze kolacje. Śpi od tamtej pory całą noc, nawet 12 godzin bez przerwy.