Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

problem z alkocholem

Polecane posty

Gość gość

Witam mam 20 lat i mam problem z alkocholem piję co dzień od 5 lat i nie mogę się obejść bez niego jestem bezsilny co robić pomocy

Gość gość
alkoHolem od 15 roku życia pijesz dzień w dzień? Gratuluję :(

Konieczna jest wizyta w poradni leczenia uzależnień. Odsyłam na stronę Państwowej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych (PARPA) http://www.parpa.pl/, na której znajdziesz w zakładce "Placówki lecznictwa" spis wszystkich ośrodków świadczących pomoc ludziom z problemem alkoholowym. Podział jest dokonany wg województw. Nie zwlekaj i idź do specjalisty. Powodzenia!

Gość gość
Wiele rodzin boryka się z alkoholizmem jednego lub obydwojga rodziców, partnerów, dzieci itd. Dzieci rodziców nadużywających alkohol, przeważnie mają o to głęboki żal do rodziców, co nie dziwi ale z drugiej strony nie poprawia to w niczym sytuacji, w której się znajdują. Przez to obrażają się na siebie i na nich i bardzo często na swój los. Przyczyn popadania w alkoholizm może być wiele, przytoczę niektóre z nich. I tak na przykład, gdy pije mężczyzna to przyczynę tego można by upatrywać w podświadomym programie zazdrości i obrazy na siebie, na innych lub na los, obecnym u jego żony, czy partnerki. Działa to w następujący sposób: podświadomie zazdrosna i obraźliwa kobieta, na poziomie subtelnym ciągle atakuje i niszczy swojego partnera. Im stabilniejsze są pragnienia i świadomość, tym silniej wzrasta zależność od nich. W tym przypadku, alkohol powoduje destabilizację świadomości i pragnień. Jeżeli partner jest pod wpływem alkoholu, w takim momencie kobieta nie „przebija” podświadomą agresją swojego partnera. Wtedy partner, albo może zostać alkoholikiem, albo może rozwieść się. Podobnie ma się alkoholizm u kobiety, który może mieć dwojakie źródło: kobieta może mieć odziedziczony i wzmocniony program po swojej mamie, czyli program podświadomej zazdrości, obrażania się na kogoś, na siebie i na los. Dodatkowo pojawia się duża zależność od pragnień. Jeśli zależność od pragnień była bardzo silna i zazdrość stała się nie przezwyciężonym stresem, może popadać w ciągi alkoholowe lub pić stale. Nie są to jedyne przyczyny, które mogą powodować, że rodzice lub partner sięga po alkohol. Czasami zaczyna pić dopiero w związku, a czasami pije jeszcze przed związaniem się z kimś. W każdym przypadku może być tego inna przyczyna. Jest to bardzo osobnicza sprawa i żeby dogłębnie poznać przyczynę picia alkoholu, trzeba też sięgnąć do linii przodków lub zdarzeń, które mogły zapoczątkować picie alkoholu danej osoby. W tym wypadku dobrze byłoby żeby został przepracowany program podświadomej zazdrości i pragnień oraz zaprzestanie obrażania się na kogoś, na siebie i na los. Zaczerpnięte z bloga: http://przygoda-z-duchowoscia.blog.pl/