Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KociKot

pytanie teoretyczne o spadek

Polecane posty

Gość KociKot

Mam pytanie czy jest możliwe że np dorobiłam się miliona złotych i miałam trójkę dzieci ale w testamencie przepisałam to tylko dwójce a jednemu nie bo powiedzmy że go nie lubię. To czy trzecie dziecko które nie było uwzględnione w testamencie może ubiegać się o forsę czy nie?

Gość gość
Ale nie zostało wydziedziczone? To jak dobrze kojarzę, może starac się o tzw. 'zachówek', po zmarłym.

Gość KociKot
Chodzmi mi o to że zmarły zapisał testament i jednemu dziecku dał 60% majątku, drugiemu 40% a trzeciemu 0%. Czy można tak?

Gość gość
Nawet jeśli zostanie wydziedziczone, to może założyć sprawę i to sąd zdecyduje czy były podstawy wydziedziczenia, czy nie!

Gość gość
Tak czy inaczej po śmierci takiej osoby trzeba założyć sprawę spadkową i na tej sprawie sąd weźmie wszystko pod uwagę, testament tak naprawdę niewiele znaczy.

Gość KociKot
Czyli człowiek sam nie może zdecydować komu przeznaczy swoje pieniądze po śmierci?!

Gość gość
Teoretycznie może, w praktyce to różnie bywa, to sąd ma ostateczne słowo... wiele zależy od tego czy dana osoba jest godna spadku, czy nie.

Gość KociKot
Czemu sąd czy;i całkiem obca osoba może decydować o moich pieniądzach?! To jest barbarzyństwo!

Gość gość
Jest coś takiego jak sprawiedliwość, jeśli jedna z osób dziedziczących nie zrobiła nic złego a mimo to nie została uwzględniona w testamencie, to sprawiedliwości w tym nie ma. Często dochodzi do przekrętów przy testamencie, namawiania osoby umierającej do podpisania czegoś o czym nie ma pojęcia lub nie jest świadom, itd... dlatego to sąd ma ostateczne słowo. Chyba że osoba która spisała testament ma jakieś powody do wydziedziczenia i napisała o nich w testamencie, wtedy to co innego.

Gość gość
Słuchaj zapisać możesz. ALE jesli nie masz prawnych podstaw, żeby wydziedziczyć trzecie dziecko, to sądownie może podważyć testament.

Gość gość
Dziwna sprawa....nielubie dziecka??? no i tak bywa.... ja polecam dobrą Kancelarie Pana Macieja Krakowinskiego. z łodzi