Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zęby a poród

Polecane posty

Gość gość

Witam. Bardzo dużo mówi się teraz o wpływie próchnicy na ciążę. Czy któraś z was miała próchnicę w ciąży? Jakieś zepsute zęby aż do porodu? I mimo to dzieci są zdrowe? Bo nie wiem ile w tym prawdy

Gość gość
Ja leczyłam zeby w czasie ciazy-3 sztuki. Pozniej sie okazało ze jeden zle zrobiła i trzeba było kanałowo ale to juz po cc było. Ogolnie mam jak to dentystka określa ładne zeby ale zdradliwe-z zewnątrz ok a jak rozwierci to okazuje sie ze pr******* zaawansowana. Moje dbanie o nie niestety niewiele pomaga. Dziecko mam zdrowe.

Gość gość
Ja miałam jeden nie wyleczony i jest ok

Podczas ciazy leczylam 3 I 2 nie zdazylam, dziecko zdrowe. To chyba jakis mit, nie slyszalam nawet o takim powiazniu: prochnica a ciaza...

Podczas ciazy leczylam 3 I 2 nie zdazylam, dziecko zdrowe. To chyba jakis mit, nie slyszalam nawet o takim powiazniu: prochnica a ciaza...

Gość gość
Bezpośredniego wpływu nie ma, ale zdarza się, że od zęba zrobi się infekcją i rozsieje po organizmie. Może dojść nawet do sepsy i wtedy jest to zagrożenie zarówno dla matki jak i dziecka.

Gość gość
NIe mit tylko nauka. Zapytajcie ginekologa co myśli o próchnicy w ciąży i dlaczego powinno się leczyć zęby nawet w ciąży. I nie chodzi bynajmniej do związek zepsute żeby - chore dziecko. Ze mną na patlogogii leżała dziewczyna, która pierwszą ciaże straciła w 22 tygodniu właśnie z powodu zakazenia wewnątrzmacicznego, które wzieło się z próchnicy. Warto dbac o zeby, szczegolnie w ciaży.