Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przeterminowane witaminy RATUNKU

Polecane posty

Gość gość

Jestem załamana!!! Jestem w 30 tc ciąży. Kupiłam ostatnio w aptece witaminy, krótko przed terminem ważności - były w promocji. Jako, że mam dosyć ciężką sytuację materialną to postanowiłam skorzystać z promocji. Nie wiem jakim cudem się to stało, ale nagle zorientowałam się, że są już po terminie ważności 40 dni - czyli PONAD MIESIĄC :(:(:( i bardzo boję się czy mogło to zaszkodzić mojemu dziecku. Brałam je przez ten miesiąc po terminie ważności. Myślicie, że może się coś stać? Czy takie "krótkie" przekroczenie terminu ważności sprawia, że witaminy już nie zadziałają? Mój lekarz twierdzi, że termin ważności jest raczej orientacyjny i nie przestaną działać z dnia na dzień... Jak myślicie? Pomóżcie bo jestem przerażona. Nie chciałabym, żeby moje dziecko miało jakieś niedobory :(

Gość gość
No to jeżeli konsultowałaś sprawę z lekarzem to nie uważasz, że on się na tym zna? Poza tym - lekarz powiedział, że działały, więc dla swojego poczucia bezpieczeństwa przyjmij, że tak było, po co masz się teraz stresować, czasu i tak nie cofniesz. A więc powtórzę jeszcze raz NIC CI NIE BĘDZIE, DZIECKU TEŻ NIE. Tu dostaniesz 10 różnych sprzecznych informacji...

Gość gość
Brac ich nie musisz swoja droga jesli mssz spoko wyniki, niektorzy lekarze zalecaja db diete a niekoniecznie branie witamin

Gość gość
Dha tez nie musze? Podobno trzeba:(

Gość gość
Nic wam nie bedzie, nie zamartwiaj sie.

Gość gość
Przeterminowane leki tracą na swojej wartości, czyli stają się słabsze. Tak więc aby osiągnąć odpowiednią dawkę musiałabyś wziąć więcej witamin, ale skoro rozmawiałaś z lekarzem to na pewno ci to powiedział.

Gość gość
Każde lekarstwa mają termin ważności z reguły 3 lata, a to dlatego, że co 3 lata muszą być poddane "badaniu-sprawdzaniu" przez GIF, czy nic się nie zadziało z nimi podczas produkcji, więc spokojnie :)

Gość gość
Czyli jest szansa, że jednak były ok?

Gość gość
bardziej wierzysz obcym na forum niz swojemu lekarzowi?

Gość gość
Niestety lekarze to glupki, a może ktoś akurat się na tym zna

Gość gość
powiedzialas swojemu lekarzowi ze jest glupkiem

Gość gość
11:52 że się tak wyrażę, co ty pieprzysz? Większą dawkę? Jak guzik wiesz, to przynajmniej ludziom durnot nie wciskaj? Xxx Autorko, nic się nie martw. To nie jest tak, że np. 31 grudnia lek jest dobry a 1 stycznia już zły, bo się przeterminował. Zepsucie leku to powolny proces, który następuje stopniowo a nie z dnia na dzień. Do końca daty ważności lek musi być dobry. Producent daje datę z pewnym marginesem, więc i jakiś czas po dacie nic się nie dzieje. Poza tym nawet leki, które są zdatne do użytku i przez 20 lat, mają narzucony maksymalny okres ważności przez przepisy prawa.

Gość gość
Przyjmuje się, że leki po przekroczeniu daty ważności można jeszcze spokojnie przyjmować do 3 miesięcy. Tyle wynosi ich okres karencji. Farmaceuta.

Gość gość
Bardzo Wam dziekuje! Pozdrawiam

Gość gość
gość wczoraj Niestety lekarze to glupki, a może ktoś akurat się na tym zna xxx a skąd wiesz kto siię tu wypowiada? Może jeszcze więksi i mądrzejsci "farmaceuci". Ludzie - nie trkatujcie tego forum jako wyroczni. Odpowiada 10 osób (kazdy inaczej) a Ty sobie wybierasz jedną odpowiedź, najkorzystniejszą dla siebie i sie dobrze czujesz. Jak jesteś u lekarza to z nim skonsultuj wszelkie sprawy. Jeżeli Twój lekarz jest "głupkiem" to zmień lekarza!