Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Goraczka po szczepieniu czy nie

Polecane posty

Gość gość

Witam. Moja corka skonczyla roczek wiec byla szczepiona na odre swinke rozyczke ok poltora tygodnia temu. Od kilku dni ma stany podgoraczkowe a od dwoch dni goraczke. Bylysmy u lekarza jest zdrowa. Lekarz zwalil na zeby, lecz ja sie boje ze to jakies powiklania po tej szczepionce. Mowilam o obawach lekarzowi ale stwierdzil ze panikuje. Moze faktycznie to te zeby. Lecz przewaznie przechodzila zabkowanie lagodnie wiec temperatura 38,5 to dla nas nowosc. Jak bylam mala to zachorowalam na posocznice (sepse) poszczepienna akurat wlasnie po tej szczepionce i dwa tygodnie od podania. Jestem przerazona :(

Gość gość
Nikt nic nie wie?

Gość Martynka33
Gorączka to może być objaw po szczepieniu. Szczególnie po tej szczepionce o której mówisz, może wystąpić ok 9- 12 dnia po podaniu, ale oczywiście w Waszym przypadku może być to zbieg okoliczności. Może jakaś infekcja tak się po prostu objawia. Obserwuj małą. Leki przeciwgorączkowe pewnie podajesz. Mój syn przeszedł tą szczepionkę bezobjawowo, za to córka koleżanki miała bardzo wysoką gorączkę i wymioty ale trwało to tylko 2 dni i przeszło. Mała jest zdrowa. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i gorączka przejdzie. Jeżeli nie jeszcze raz na Twoim miejscu odwiedziłabym lekarza. Piszesz, że lekarz zwalił gorączkę na zęby... Z tą gorączką (oraz z wszelkimi innymi objawami typu katar itd) podczas ząbkowania, to jest trochę inaczej... Organizm podczas ząbkowania jest osłabiony wskutek czego łapie infekcje w tym czasie, bo samo ząbkowanie raczej gorączki nie powoduje.

Gość gość
Mój syn i córka mieli wysoką gorączkę w tydzień po tej szczepionce. Gorączka trwała ok. 3 dni i przeszła. Innych powikłań nie było. Obserwuj Malutką i podawaj leki na obniżenie gorączki.

Gość gość
Syn dostał po mmr wysokiej gorączki w ósmej dobie po. Od tamtej pory zmienił mu się charakrer, jak to mówię. Jest z nim trochę problemów: uderza głową o podłogę, kiwa się. Oczywiście podejrzewałam najgorsze i badalismy go. Ma 3 lata i prawie wszysytko ustąpiło, ale jednak stawiam, że wpływ to był szczepienia (nam lekarz wmówił, że dziecko po roku zmienia się nie do poznania, jak mówiłam, że był wyłącznie pogodny wczesniej, a teraz wyje, uderza się, kiwa itp.)

Gość gość
Dziekuj***ardzo za odpowiedzi, oczywiscie obserwuje ja, wlasnie teraz pobudka byla i znowu 38,5 podalam czopki, juz jest mniej..

Gość gość
Moja córka też bardzo gorączkuje i to po każdym szczepieniu. Ale ta gorączka trwa zwyklę dobę i ustępuje, nigdy też nie była wyższa niż 38,5'C. Podaję jej nurofen dla dzieci albo czopka i przechodzi.

Gość gość
Lekarze czasami ignorują objawy NOP, bo nawet nie wiedzą jak się zachować. A w jaki sposób powinien zareagować lekarz, które rodzice zgłaszają NOP? Zgodnie z zapisem w ustawie o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi, lekarz, który podejrzewa lub rozpoznaje wystąpienie NOP, ma obowiązek zgłoszenia w ciągu 24 godzin od powzięcia podejrzenia takiego przypadku do państwowego powiatowego inspektora sanitarnego właściwego dla miejsca powzięcia podejrzenia jego wystąpienia. źródło: http://szczepimy.com.pl/porady-ekspertow/nop/

Gość gość
Moje dziecko po 3 dniach dostało wysokiej gorączki – czy może to być efekt poszczepienny? Tak, choć nie najbardziej typowy. Często jest to przypadkowy zbieg okoliczności – szczepienie i rozwinięcie się infekcji, która i tak miałaby miejsce. źródło http://szczepimy.com.pl/porady-ekspertow/nop/

Gość gość
Gorączka po szczepieniu to normalny objaw, że organizm reaguje na jakieś wprowadzone patogeny. Tak tłumaczył mi lekarz i tak zawsze mówiła moja mama.

Gość gość
Ten gość co odpowiada na pytania w linku powyżej to jakiś kretyn. Wszystko to zbieg okoliczności. Tylko coś tych zbiegów okoliczności trochę dużo