Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kapiel codziennie czy co 2 dni?

Polecane posty

Gość gość

Jak kapiecie swoje kilkumiesieczne niemowlaki, ktore nie siedza i nie raczkuja? Moja Pani pediatra powiedziala, ze dopoki dziecko nie porusza się/ nie siedzi powinno byc kapane co 2 dni (a codziennie przemywane wszedzie wacikiem z czysta woda). Jaka jest Wasza opinia?

Gość gość
moja kolezanka w USA raz na tydzien, w Niemczech podobnie,ja zrobilam kompromis i kąpie co 3 dni

Gość gość
Ja kapie od urodzena co 2 dni, tyle, ze po duzej kupie przemywam pod kranem.

Gość gość
OMG Same tez się myjecie raz na tydzień tudzież raz na 3 dni?! :-o

Gość gość
A niby Niemcy takie czysciochy? A gdybyście kupę robiły pod siebie, to byście chciały żeby was myto co drugi dzień? Zresztą dla dziecka to jakiś rytm, kąpiel, mleko, spać. Nie rozumiem, z lenistwa nie myjecie dzieci codziennie? Czy z jakich powodów?

Gość gość
Moj ma zbyt delikatna skore - am 3 mc a ma skore jak noworodek... i lekarz powiedzial ze powinien byc myty raz na 2 dni.. A przemwac codziennie. Po kupce zawsze go myje woda i waciki

Gość gość
Kąpaliśmy i kąpiemy codziennie - raz, że kupka, siku - do pieluchy kilka razy dziennie (chusteczki to za mało), dwa - chodzi o rytuał. Dziecko dużo lepiej funkcjonuje przy powtarzalnośc***ewnych czynności (lepiej śpi, jest spokojne).

Gość gość
Ja kąpie swoją trzymiesięczną córkę codziennie. Nie sobie inaczej ;/.

Gość gość
Zdecydowanie co 2 dzien. Moja corka zaczyna raczkowac, ale jest zima i raczej nieturla sie w sniegu -9 mies. Mysle ze dopiero w lato kiedy juz bedzie szalala w piaskownicy bede stosowala codzienna kapiel. ;-)

Gość gość
Do delikatnej skóry są odpowiednie dermokosmetyki. Jak dla mnie -lenistwo pierwszej wody, ale to wasze dzieci. Po co to się głupio pytać? Dla mnie to możesz i raz na miesiąc kąpać, ale zaraz będzie obraza majestatu, że ktoś smie mieć inne zdanie niż autor

Gość gość
Nie raz zdarza sie ze dziecko, niemowlaczka kapie co 2,3 dzien. No chyba ze jest duza kupa to czesciej.:-) nie z lenistwa. Po prostu zdrowo wg mnie. Przemywam skore i kremuje codziennie.

Gość gość
Kapie w wannie co drugi dzien. W pozostale dni na szybko wkladam corke pod kran w wannie i myje pupe, rece, twarz i szyje. Po wiekszej kuoie dodatkowo myje pod kranem pupe. Corka ma 14 miesiecy, jest zawsze czysta, a ja oszczedzam troche czasu i wody

Gość gość
Dlatego pytam sie o opinie.. Jesli uzywam Oillan i lekarz powiedzial ze mimo to mamy kapac co 2 dni to chyba nie jest "lenistwem".... No chyba ze tez jestes lekarzem, to mozecie sobie z nim podyskutowac

Gość gość
Ja kąpie codziennie. Dziecko tez się poci, ślini, ulewa, brudzi się jedzeniem. Siku i kupa w pampersa tez raczej nie daje uczucia świeżości. Jak wy jesteście spocone to dobrze się czujecie? Bo ja nie. Lubię się czuć świeżo i mysle ze moje dziecko tez. Sporadycznie odpuszczam kapiel jak zaśnie wcześniej. Ale to bardzo rzadko.

Gość gość
Najśmieszniejsze jest to że w Polsce niemowlaka są kąpane codziennie a dorośli już nie :-)

Gość gość
Od urodzenia kapiemy codziennie córkę. Lubi sie kapac. Ma rytual kapanie kremowanie picie spanie. Przesypia cale noce. Nie ma problemów skórnych. Nie ma wysuszonej skory. Flora bakteryjna utrzymuje sie bo dziecko wychowuje sie z kotem a ja nie jestem zeswirowana na punkcie sterylnosci mama. Pewnie ze nie musze kapac codziennie ale przyzwyczaiłam do tego dziecko. Ma swoja rutynę. Dzieki temu czuje sie bezpiecznie i jest bezproblemowym dzieckiem.

Gość gość
Jeden lekarz powie Ci tak, drugi inaczej. Pupkę, narządy płciowe i twarz myłabym mimo wszystko codziennie. Każdy ma swój rozum.

Gość gość
Wy oczywiscie wiecie lepiej od lekarzy. Poza tym nie rozumiecie, że dziecko ma być codziennie przemywane? Więc nie jest brudne.

Gość gość
A przepraszam, który pediatra powie, żeby niemowlę kąpać codziennie?

Gość gość
Nie, nie jestem. Też stosuję serię Oilan, włącznie z oliwką do kąpieli, na zmianę z krochmalem .Na ciele jest obumarly naskórek, w tym roztocza, jak pewnie sama wiesz, przy atopowej, alergicznej skórze - nieciekawy zestaw. Nie należy dziecka długo moczyć w wodzie, ale codzienna szybka kąpiel jest wręcz niezbędna.

Gość gość
Czym przemywasz? Pewnie chusteczkami nawilżającymi?

Gość gość
20:50 wlasnie o tym pisalam, ze przemywam go za kazdym razem jak zrobi kupke, no i przed ubraniem w nowe ciuszki przemywam wacikami z czysta woda cale cialko ( tak, do kazdej czesci ciala nowy wacik!).

Gość gość
No chusteczki z***biście zdrowe do mycia niemowląt. Lepsze niż woda z mydłem! Lenie!!! :-D

Gość gość
To nie prościej po prostu włożyć do wanienki, tylko pieprzyc się z wacikami do każdej części ciała?????!!!!! Padlam! :-D :-D :-D

Gość gość
? Przemywa się ciepła woda. Żadnymi nawilzonymi chusteczkami. O czym wy dziewczyny piszecie? Wymyślacie jakieś bzdury żeby innych szkalowac. Zapytajcie pediatry to wam wytłumaczy.

Gość gość
Lenie? Po prostu nieprzewrazliwione matki. Kapiel co 2 dzien jest OK. Moje dziecko niema chorob skornych, przesypia cale noce, uwielbia sie kapal i w ogole plywac a i tak kapie ja co 2 dzien. I zyje i ma sie dobrze! Oczywiscie zaznaczam ze zadnego zwierzaka nie posiadam.

Gość gość
Też mi się wydaje to przekombinowane. Wacikami całe ciało? To już naprawdę chyba lepsza szybka kąpiel.

Gość gość
ALe autorka nie powiedziała, czy ma warunki na szybką kąpiel. Nie każdy ma duży zlew lub wannę. A jeśli musi wyciągać wanienkę, przynieść wodę itd. To lepiej umyć wacikami.

Gość gość
od samego początku kąpałam dziecko codziennie i nadal tak jest

Gość gość
Ja nie myłam wacikami tylko pielucha tetrowa zamoczona w ciepłej wodzie. Kąpiel długa tak 20 minut lub dłużej raz w tygodniu. Oczywiście wszystko to po konsultacji z lekarzem i położna. Też mi się wydawało wcześniej 2 niemowlęta trzeba codziennie kąpać ale specjaliści mnie uswiadolili.