Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

hcg rośnie a pęcherzyka brak

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam ogromny problem i leżąc w szpitalu szukam odpowiedzi. A mianowicie 27.11.2015 miałam ostatnią miesiączkę i gdy 25.12.2015 następnej nie dostałam zrobiłam test ciążowy i wyszła delikatna druga kreska. W ubiegły czwartek wybrałam się do ginekologa moje hch wynosiło ok. 3300 ale on nie zobaczył pęcherzyka w macicy i powiedział że to pozamaciczna. Odrazu skierował mnie do szpitala. Tutaj urosło hcg do ok.5200 i dalej nic nie mogą znaleźć. Dodatkowo na usg lekarz stwierdził ze przydatki są bez zmian a endometrium w pewnym miejscu zgrubione 1.3cm. A cały czas ordynator mówi mi że już dawno powinno mi być podane maltodextryna na usunięcie ciąży. Moje pytanie brzmi czemu chcą usuwać coś czego nigdzie nie widzą? Czemu skoro lekarze różni na usg mówią że trzeba czekać bo może to być wczesna ciąża w macicy to ci inni co przychodzą na obchód w kółko pytają czemu jeszcze tego środka niemiałam podanego że niema na co czekać? Błagam o poradę bo jestem załamana

Gość gość
Leżałam w szpitalu z dziewczyną która też miała wysokie bhcg. Na usg ciąży nigdzie nie było widać a hcg rosło. Zrobili jej laparoskopię i znaleźli ciąże w okolicy o***tu. Skrajny przypadek ale nie zawsze zarodek umiejscawia się jajowodzie a wtedy na usg może nie być widać.

Gość gość
Odb./ytu

Gość gość
Skoro ostatnią miesiączkę miałaś 27.11 a test był pozytywny 25.12 to znaczy, że wszystko przebiegło terminowo, owulacja się nie przesunęła, więc teoretycznie jesteś w 9 tygodniu. Przy prawidłowej ciąży na tym etapie zarodek ma ok 2 cm i normalny zarys człowieka, nie sposób go przeoczyć... W tak wczesnej ciąży zarodki rozwijają się bardzo podobnie (zawsze po 21 dniach zaczyna bić serducho itp.), nie ma mowy o żadnych opóźnieniach, o ile nie przesunie się sama owulacja. Beta hcg jest malutka... Niestety nie wygląda to dobrze...A lekarze mają swoje procedury...często podyktowane przyziemnymi sprawami ...

Gość gość
W zadnym 9 tygodniu, tylko 5. Nie sluchaj idiotek!

Gość gość
W 9 tygodniu powinno byc cos widac teraz usg dopochwowe jest dokladne ;) Oni wiedza co robia... Pamietam ze szpitala dziewczyne, ktorej pekl jajowod...

Gość gość
Ale mnie najbardziej denerwuje to że na usg mówią lekarze że nic nie wskazuje na pozamaciczną i że to wczesna prawidłowa ciąża. Bo nigdzie nic poza macicą się nie dzieje. Ale ordynator przychodzi rano i pyta czemu jeszcze nic mi nie podali.

Gość gość
możliwa późna owulacja i dlatego nic nie widzą czemu trzymają się sztywno ram, lekarzami są przecież a nic poza nie pomyślą

Gość gość
Trzeba czekać. U mnie też tak było, beta rosła a na USG najpierw nic, potem pęcherzyk...niby pusty.... Za tydzien kolejne USG i już bylo widac.

Gość gość
Dziękuję.. Zabrzmiało pocieszająco.. Ja właśnie dlatego nie chcę jeszcze się poddać bo nic mnie nie boli,nie mam żadnych nawet plamień,nic..a boję się bardziej że tym usuwaniem mogli by usunąć coś co może być normalną dzidzią kiedyś...

Gość gość
ile dni minęło między jedną betą a drugą?

Gość gość
Jedna była w czwartek wieczorem a druga w sobotę rano.

Gość gość
Pierwsza była w czwartek wieczorem a druga w sobotę rano.

Gość gość
za mały przyrost bety

Gość gość
chociaż może beta powinna być w tym samym labo robiona, wtedy przyrosty wiarygodne

Gość gość
Nie chcę cię martwić, ale powinno być widać przynajmniej mały pęcherzyk. Jeśli nie widać, to ciąża niestety nie skończy się dobrze. Obyś przynajmniej ty wyszła z tego bez uszczerbku na zdrowiu.

Gość gość
Bardziej myślę nad tym teraz żeby może znaleźć lekarza który by miał może więcej chęci do przyjrzenia się i może sprzęt lepszy i chociaż żeby potwierdził jedno lub drugie. Bo nawet jeśli tutaj na usg by mi lekarze powtarzali że to pozamaciczna to bym się nie wahała ale jak wczoraj lekarz mi powiedział że pogrubione endometrium 1,3cm i brak zmian w przydatkach cały czy sugerowałoby na prawidłową ciążę ... Więc może pęcherzyk gdzieś jest a oni nie dowidzą go...chciałabym spróbować...do szpitala można w każdej chwili wrócić...

Gość gość
Przy becie 1000 powinien już być widoczny conajmniej (!) pęcherzyk ciążowy. Ty jesteś w 9tc a serce ma czas by zacząć bić do 10tc a u ciebie nie ma śladu ciąży. Beta to hormon ciążowy więc ciąża jest napewno, nie wiadomo póki co gdzie, tak czy siak trzeba usunąć.

Gość gość
9 tydzien to nawet jesli owu sie spoznila to powinno byc cos widac... Domyslam sie, ze masz nadzieje i bardzo bys chciala zeby dobrze sie wszystko skonczylo. Zrozum jednak, ze daja ci szanse, bo przeciez jeszcze nie podali lekow poronnych, czekaja... Ale zagrozenie dla ciebie tez moze byc duze... Mozesz nawet stracic jajowod lub moga sie pojawic inne powiklania.

Gość gość
Umów się jutro na wizytę prywatnie, sprawdź to nie daj sobie usunąć.

Gość gość
No już rozmawiałam tutaj z położną i ona jest tego samego zdania. Powiedziała że skoro się dobrze czuję to żebym poszła do domu, bo spokój bardziej mi będzie służył a przynajmniej wiem że cokolwiek złego by się działo to nie mam lekceważyć i przyjść do szpitala. Więc tak też zrobię. Dziś wyjdę i zaraz zadzwonię do lekarza którego mi tutaj pacjentka w ciąży poleciła prywatnie i zobaczymy co on stwierdzi.

Gość gość
I jednak jest! Wiara czyni cuda! Wczoraj u lekarza znalazł się pęcherzyk 5mm

Gość gość
No to super,że postawiłaś na swoim a nie słuchałaś konowałów ze szpitala. Gratulacje :-D