Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maama_Oliwki

Jaka antykoncepcja po prodzie?

Polecane posty

Gość Maama_Oliwki

Jaka antykoncpecję proponujecie po porodzie? Jestem karmiącą mamą 3 miesięcznej córci i pytanie - jaka metoda sprawdziła sie u Was najlepiej po urodzeniu dziecka jak jeszcze karmiłyście? Z tabletkami sa pewne ograniczenia, podobno można zastosowac krążki lub wkładkę hormonalną. Nie jestem pewna na co się zdecydować, co polecacie z własnego doświadczenia?

Gość gość
ja po obu porodach w czasie karmienia łykałam cerazette-tabletki antykoncepcyjne z małą dawką hormonu. Teraz w ogóle odstawiłam antykoncepcję hormonalną, bo podnosi mi ciśnienie, ale po porodzie to rozwiązanie mi pasowało

Gość gość
Ja karmiących pisałam tabletki Ovulan ;)

Gość Oliffka_K
Ja po porodzie nie mogłam wrócic do tabletek, problemy z cisnieniem. Lekarz zaproponował mi wkładkę hormonalna levosert i musze powiedziec, że fajna sprawa - zakłada sie raz na kilka lat i ma sie spokój - nie trzeba pamietac o codziennym łykaniu pigułek czy biegac do lekarza po recepty.

Gość Mamiczita
Po prodzie również założyłam wkładke levosert i uważam, że to najlepsza decyzja. Mogłam bnez obaw karmić piersią i nie musiałam pamietac o braniu tabletek. Przy dziecku było tyle roboty, ja ciagle chodziłam zmeczona, ze nie wiem jakim cudem pamietalabym o braniu piogulek jeszcze do tego wszystkiego.

Jeśli zdecydujesz się na tabletki, to muszą być jednoskładnikowe bez estrogenu. Z tego co wiem limetic to tabletki antykoncepcyjne przepisywane matkom karmiącym

Gość gość
Jak ktos czesniej wspomnial biore carrezzate

Gość Meeeerliiin
Po porodzie założyłam wkładkę levosert i uważam, że to najlepsza decyzja. Mogłam bez obaw karmić piersią i nie musiałam pamiętać o braniu tabletek. Przy dziecku było tyle roboty, ja ciągle chodziłam zmęczona, ze nie wiem jakim cudem pamiętałabym o braniu pigułek jeszcze do tego wszystkiego.

Nie ma co robić tak strasznego problemu z tego, że trzeba codziennie wziąć pigułkę. Z ciekawości zapytam - ile czasu musi upłynąć po porodzie, aby można było założyć wkładkę? Jak dla mnie podstawową przewagą tabletek takich jak limetic nad wkładką jest to, że można z nich zrezygnować w każdej chwili jeśli planuje się dalsze powiększanie rodziny

Gość gość
Po porodzie stosowaliśmy prezerwatywy, dopiero jak odstawiłam synka od piersi wróciłam do tabletek. W trakcie karmienia piersią miałam problem z nawilżeniem podczas stosunku, z tego powodu w tym okresie używałam provag żelu. Żel dobrze nawilża, łagodzi podrażnienia i chroni przed problemami intymnymi.

Gość gość
jak karmiłam stosowaliśmy prezerwatywy. Teraz zresztą też, bo tabletki mi nie służą, ale współżyjemy tylko w dni niepłodne.

Gość MamaMuminkaa
A ja biorę limetic. Jest jednoskładnikowy i spokojnie można przy nim karmić. Znoszę dobrze i jestem zadowolona szczerze mówiąc.

Gość balonia
Ja niestety bardzo krótko karmilam piersią, bo miałam bardzo mało mleka i synek był ciągle głodny. Przeszliśmy na butelkę, a po okresie połogu wróciłam do moich tabletek sprzed ciąży. Lekarz przepisał mi Vibin. Lubie ten system 21 + 7. Za rok planuje znów przesrwać branie i postaramy się z mężem o drugie dziecko.

Gość gość
gość 2016.08.31 jak karmiłam stosowaliśmy prezerwatywy. Teraz zresztą też, bo tabletki mi nie służą, ale współżyjemy tylko w dni niepłodne. Nie boisz się ze możesz coś źle zinterpretować?

Gość gość
Nie, bo nie robię tego sama. Używam komputera cyklu - cyclotestu. Za mnie interpretuje pomiary co jest bardzo pomocne.

Gość czerpaczka
ja po porodzie wróciłam do antykoncepcji hormonalnej, lekarz przepisał mi belarę i dobrze się na niej czuję, nie odczuwam żadnych negatywnych skutków, więc bardzo dobrze się czuję.

Gość lajtka
@czerpaczka Tylko dla kobiet które karmią nie każde tabletki się nadają, bo estrogeny przenikają do mleka. Ja biore Limetic , bo jest tak zwaną mini pigułką, która jest jednoskładnikowa. Te Twoje tabletki tez?

Gość gość
Przy ogromie prac najlepsza jest spirala,Nie trzeba o niej pamietać

Gość gość
Dla mnie po porodzie lekarz wypisałm plastry z najmniejszą ilością hormonów i to był strzał w dziesiątkę bo dobrze się czułam i byłam zabezpieczona przed kolejną ciąża

Gość gość
Zgnęło kolejne 500+

Gość gość
Ja od zawsze spirala .po pierwszym porodzie pomimo ze było mało pieniędzy - znalazły sie i juz po 5 tyg założyłam spirale .Krotka przerwa po pierwszej ,planowana druga ciąża i znowu po 5 tyg spirala .Polecam ja do tej pory mam normalne nie z hormonami miedziane spiralki i gorąco polecam .Nie musisz o niczym pamietać nie martwisz sie kiedy bierzesz antybiotyki o kolejna ciąże ...

Gość gość
Dla mnie tez lekarz przepiła lisvy ze względu na najniższą dawkę hormonów, mówi, ze tak będzie najlepiej i będę dobrze chroniona przed kolejną ciąża

Gość gość
Dla mnie lekarz wypisałam Limetic bo karmię piersią i jeszcze nie zamierzam przestawać a dodatkowo mój organizm nie toleruje estrogenów to te pigułki są dla mnie wybawieniem

Gość gość
gość 2016.09.22 Nie, bo nie robię tego sama. Używam komputera cyklu - cyclotestu. Za mnie interpretuje pomiary co jest bardzo pomocne. A co w przypadku przeziębienia, choroby? temperatura jest przecież wtedy podwyższona.

Gość gość
wtedy komputer dla bezpieczeństwa pokazuje fazę płodną. Doskonale sobie radzi nawet w takich przypadkach.

Gość naniuszka
ja po porodzie odrazu praktycznie wróciłam do pigułek antykoncepcyjnych, lekarz przepisał mi belarę bo strasznie skarżyłam się na cerę, pigułki pomogły zlikwidować trądzik z czego cieszę się najbardziej.

Gość gość
Po porodzie to tylko Limetic te pigułki mogą być stosowane spokojnie przez kobiety karmiące piersią i te, które nie tolerują estrogenów

Gość gajkapajka
ja brałam po porodzie belarę i też była dobrze tolerowana przez mój organizm.

Gość karliczkaa
Belara jest bardzo popularna w Niemczech, potwierdzam bo u mnie też się sprawdza, nie mam żadnych negatywnych skutków, więc polecam każdemu te pigułki, bo przy poprzednich różnie bywało.