Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

agata2016

Materac a kręgosłup.Jaki najlepszy?

Polecane posty

Gość Milena873
polecam ci firmę Comforteo.eu, mi super doradzili w wyborze a zazwyczaj jestem dość wybredna

Gość Paulinazych
tam ktoś dobrze pisze! meble-marzenie mają asortyment na 102 :D sama tam kupowałam i naprawde.. nie spodziewałam sie aż takiej jakosci po produkcie

Gość gość
Też się tak słabej jakości nie spodziewałam.

Gość czerwonamiska
Według lekarzy jaki jest najbardziej polecany miękki czy twardy?

Gość gość
Może warto się udać i poradzić lekarza ortopedy? Jeśli nie to spróbować wybrać jakiś materac medyczny? Może firma Hildin albo Sleepmed mają takie materace.

Gość gość
Fajnie jest najpierw sprawdzić w salonie, położyć się i wypróbować bo nie każdy twardy materac będzie dobry na kręgosłup, zależy od dolegliwości i wrażliwości kręgosłupa. Ja najbardziej polecam piankowe, jeśli ktoś chce mieć pewność to najlepiej kupić materac specjalistyczny. Hilding ma serię materacy medycznych, np Rumba piankowy jest wystarczający, zapewnia dobre podparcie i każda partia ciała ma odpowiednie usztywnienie. Moja mam go ma i jest na prawdę zadowolona.

Gość gość
Ja kupowałam sprężynowy materac z firmy NAP NAP, z serii Nap Spring i jestem bardzo zadowolona, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że z ciągłym bólem pleców przy wcześniejszym materacu nie mogłam się wyspać. Dodatkowo super dopasowuje się do ciała. Tu jest ich stronka https://napnap.pl/

Gość gość
Jako osoba z dyskopatią (4 mm przepuklina kręgosłupa od 3 lat, z bólem lędźwiowym oraz uciskiem nerwu kulszowego z parestezjami oraz bólem promieniującym do stopy) uważam, że najlepszy materac na tego typu dolegliwości to Salsa od Hildinga. Raz, że to materac medyczny, a dwa komfortowy-budzę się bez uczucia sztywności w kręgosłupie.

Gość gość
"A bardziej polecacie kupować w np w Ikei i innych salonach stacjonarnych czy w internecie?. Bo potrzebuję właśnie materaca medycznego, żeby odciążyć mój kręgosłup (akurat jestem w trakcie rehabilitacji) i natknęłam się na sporo materacy prozdrowotnych z dobrymi opiniami np z Hildinga, miał ktoś, polecacie? Zastanawiam się nad Pasodoble ale jest sprężynowy. Nie wiem czy nie lepszy piankowy, np Zumba. A może inna firma?" Ja mam właśnie "Zumbę" i rzeczywiście materac ma właściwości medyczne, ma strefy twardośc*****anka dość gęsta. Jeśli masz regulowany stelaż (przy rehabilitacji) to Zumba jest dobrym wyborem bo ten materac jest na tyle sprężysty, że spokojnie można go regulować razem ze stelażem.

Gość gość
Mogę z czystym sumieniem polecić materac Salsa, (to była chyba firma hilding). Ma kategorię medyczną i rzeczywiście w moim przypadku zadziałał bardzo dobrze, plecy mnie już tak nie bolą (ta pianka fajnie go odciąża) i udaję mi się bez problemu wypać co bardzo cenię.

Gość memi

Ciężko mi się wypowiedzieć bo lekarzem nie jestem, aczkolwiek amw nawrot ma fajne piankowe materace teraz 

Gość Fenomen
Dnia 3.12.2018 o 19:56, Gość gość napisał:

Mogę z czystym sumieniem polecić materac Salsa, (to była chyba firma hilding). Ma kategorię medyczną i rzeczywiście w moim przypadku zadziałał bardzo dobrze, plecy mnie już tak nie bolą (ta pianka fajnie go odciąża) i udaję mi się bez problemu wypać co bardzo cenię.

Tak, mam ten sam model i dla mnie jest fenomenem, nigdy nie mogłam się zmusić do spania na plecach bo bylo mi poprostu niewygodnie. Na tym materacu jest zupełnie inaczej, czuje się zdrowiej.

Gość Janka

Ja z kolei upodobałam sobie model ze sprężyną kieszeniową. Najbardziej mi zależało na tym żeby był dwustronny, a sprężyna daje tą elastyczność punktową na jakiej mi zależało. U mnie się to sprawdziło, a jestem średniego wzrostu,  ważę 63 kg ale nie każdemu takie coś pewnie będzie pasować. Ale jeśli ktoś by szukał to to jest model Tango.

Gość klaudia9z

Art-Medic Viscotherapy to bardzo rzetelna i porządna firma w zakresie materacy. Mają dużo niższe ceny niż konkurencyjne firmy. Świetny wybór mega wygodnych materacy, najlepsze są te piankowe !

Gość Ewelina_Polas

Ciężko polecić jeden najlepszy materac. Z doświadczenia, a jestem pielęgniarką wiem, że lepiej kupić ortopedyczny (medyczny) niż zwykły i wydaję mi się, że wkłady piankowe z pianką termoelastyczną i wysokoelastyczną dają najbardziej optymalną twardość dla kręgosłupa. Jeśli dodatkowo materac jest podzielony na strefy twardości, czyli ramiona, nogi i oś kręgosłupa nieco różnią się poziomem twardości to dodatkowo podwyższa komfort i odciąża kręgosłup. Z tego co kojarzę u mnie w klinice, w której pracuję używa się materacy medycznych od Hildinga i pacjenci nie narzekają

Gość Silowka

no tak, ciężko polecić konkretny materac ale warto kupić go w dobrym i sprawdzonym sklepie. Ja kupiłam w sypialniaplus.pl - mają duży wybór, jest w czym wybierać. jest na prawdę spory wybór!

Gość Bońska

Wiadomo, że na kręgosłup najlepszy jest medyczny, czyli ze znaczkiem z kręgosłupem. Osobiście mam Hildinga, model ze sprężyną kieszeniową-Pasodoble i nie narzekam, solidnie podpiera, odciąża kręgosłup i ramiona, a na tym zależy mi najbardziej. Słyszałam też, że niezłe są piankowe, sama nie jestem fajnką, ale jśli jest gęsta pianka to może być na prawdę wygodny i zdrowy.

Gość Klarotka

Ja mam medyczny piankowy i myślę, że taki jest najlepszy, ale ile osób tyle gustów. Ale słyszałam, że pianka lepiej działa na kręgosłup, daje po prostu bardziej stabilne podparcie. U mnie Zumba od Hildinga sprawdza się w każdym razie znakomicie, dzięki niemu prawie w całości pozbyłam się bóli pleców.

Gość Kosiaka
Dnia 6.05.2019 o 08:38, Gość Klarotka napisał:

Ja mam medyczny piankowy i myślę, że taki jest najlepszy, ale ile osób tyle gustów. Ale słyszałam, że pianka lepiej działa na kręgosłup, daje po prostu bardziej stabilne podparcie. U mnie Zumba od Hildinga sprawdza się w każdym razie znakomicie, dzięki niemu prawie w całości pozbyłam się bóli pleców.

A jaka dokładnie jest twardość tego materaca?. Bo ważę 84kg i obawiam się, że panka mogłaby byc przykładowo u mnie za miękka, nie chciałabym znowu kupować materaca po dwóch latach bo się odkształcił i e wytrzymał ciężaru.

Gość hulaula

Mogę polecić ci sklep FDM. Mają ogromny wybór, na pewno coś ci doradzą 🙂

Gość Klarotka

Myślę, że przy takiej wadze ta pianka w zupełności się nada bo jest po prostu gęsta, a czym gęstsza tym większy ciężar może unieść. Swój materac mam 4 lata i pianka jeszcze w ogóle się nie odkształciła.

Gość Wiesia

Ja mam w domu bardzo dobry materac bonelowy. Kupowalam go w FDM i jest wygodny. Warto sie przejść do ich sklepu albo poczytać na stronie mają dużo porad co do materacy. :)

Gość Fronczek

Dla każdego sprawdzi się inny materac, ale bardzo dobre wsparcie dają lateksowe i piankowe materace, ale najlepiej z pianki wysokoelastycznej. Tego rodzaju materace dopasowują się do kształtu ciała, bo pianka pod wpływem temperatury staje się plastyczna i dopasowuje do użytkownika. Jeżeli wybór jest dla kogoś problematyczny, to można wybrać się do salonu, gdzie mają zatrudnionego fizjoterapeutę. Wiem, że sypialniaplus.pl w swoich stacjonarnych sklepach ma fizjo. Mają też bardzo szczegółowe opisy produktów na swojej stronie, więc warto zajrzeć.

Gość Karinna

Z takich materacy z lateksowym wkładem mogę polecić "Latino" od Hildinga. Ten model jest na wysokim poziomie wentylacji i wygląda na to, że pianka jest gęsta bo się nie deformuje, po wstaniu wraca do swojego pierwotnego kształtu. W każdym razie polecam.

Gość Gosc

Również mam w sypialni Latino i to jest już 3 materac Hildinga w naszym domu (córka ma Breakdance, a teściowa śpi na modelu 'Rumba'), ze wszystkich jesteśmy zadowoleni, ale Latino chyba najbardziej nam przypadł do gustu, ten materac wręcz dopasowuje się do ciała w zależności od wzrostu i ciężaru więc na łóżko małżeńskie to rozwiązanie idealne.

Gość Rafał

Jeśli chodzi o lateksowe materace, np wspomniany Latino, to jak wpływa ten lateks na alergików, czy widać różnicę między wkładem ze zwykłej pianki a lateksem?

Gość Janek

Ja polecam najpierw wizyte u fizjo zeby sie upewnic co byloby najlepsze a potem konsultacje i zakup w dobrym sklepie. Polecam Optimum materace bo pracownicy sa przeszkoleni i swietnie doradzaja.