Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

medemi92

padaczka a ciąża

Polecane posty

Czy jest tu jakaś kobieta w ciąży która jest zarazem chora na padaczkę? Jak wasze ciąże przebiegały? Czy były jakieś komplikacje? Czy dzieci urodziły się zdrowe?

Gość gość
Ja jestem w 31 tc i ma padaczkę. Na razie nic sie nie dzieje, leki biore normalnie, pod wzgledem choroby czuje sie nawet lepiej, neurolog mowi ze to hormony, żadnych atakow ani zawieszen. Bede rodzic naturalnie, bo nie ma przeciwskazan. Robilam badania prenatalne i wychodzi ze coreczka zdrowa. Zobaczymy jak bedzie po porodzie :) a ty sie zastanawiasz czy juz jestes w ciazy?

Gość gość
Moja koleżanka tez ma padaczkę, jej syn ma już 5lat. W ciąży dużo wymiotowała, leżała przez ty w szpitalu (ale to przecież nie wina choroby). Rodziła przez cc. Jej dziecko ma jakieś zaburzenia niestety.jest nadpobudliwy, chodzą na różne terapię, psychologów itp. Tylko czy to jest wynik jej choroby i leków, które brała w ciąży...?

Gość gość
Czy to jest przyczyna lekow, ktore przyjmowała twoja kolezanka to nie wiem, znam zdrowa pare z takimi problemami. Zalezy tez jak kobieta z padaczka sie do ciazy przygotowuje. Ja juz na 4 msc przed zajsciem i przez cala ciaze bralam kwas foliowy 5mg gdzie dawka dla kobiety zdrowej to 0.4mg. Przygotowanie do ciazy jest wazne.

Jestem 13 tc mój neurolog powiedział ze jeśli podczas ciąży nie będzie ani jednego ataku z drgawkami to nie ma przeciwwskazań do porodu naturalnego ale ja jednak boje się ze począł porodu dostane ataku i coś stanie się dla dziecka

Ja właśnie czekam na wyniki badań prenatalnych i bardzo się boje wyniku bo biorę dosyć duże dawki leków od padaczki

Gość gość
Ja spróbuję naturalnie bo chce drugie dziecko rok po roku. Mi neurolog powiedział ze zdrowe dziewczyny tez moha miec atak przy porodzie. Najwazniejsze to sie nie bac i nie stresowa i tego sie trzumam :)

Gość gość
Ja niestety urodzilam w 32 tyg z powodu stanu padaczkowego. ( cc w trybie pilnym pod narkoza po zatzrymaniu oddechu, corka byla w szpitalu 3 tyg ja 3 msc)Takze roznie to bywa. Ale moja epi jest ciezka w przebiegu. Po porodzie bylo tylko gorzej. Ja i moje dziecko zyjemy cudem, Na drugie sie nigdy nie zdecyduje pomimo iz nie mam juz atakow.

Gość gość
Witam, czy badania prenatalne u kobiet chorych na padaczke sa bezplatne? Prosze o podpowiedź.

Gość gość
mając padaczkę i wy decydujecie sie na dzieci,

Gość gość
O widzę, że temat wrócił i znalazłam swój wpis z przed 2 lat. Jest to drugi wpis, byłam w ciąży i chciałam rodzić naturalnie. Niestety pod koniec ciąży okazało się, że mam wysokie ciśnienie i dziecko jest za duże. Miałam cc i bardzo sobie chwalę. Szybko doszłam do siebie. Córeczka ma 2 lata i jest cudowna, zdrowa i bardzo mądra. Teraz jestem w drugiej ciąży. Tak mając padaczkę zdecydowałam się na ciążę, ponieważ padaczka nie jest dziedziczna, a ryzyko urodzenia chorego dziecka jest tylko 2% wyższe niż u kompletnie zdrowej kobiety, a w dzisiejszych czasach jest wiele kobiet z różnymi chorobami, jeszcze nie zdiagnozowanymi. Jestem w 12tc więc niedługo badania prenatalne, ja robię prywatnie 250zł.

Gość gość
Dwa pierwsze badania prenatalne są bezpłatne a za ostatnie już trzeba zapłacić. Moja córeczka ma juz półtorej roku i jest zdrowa, synka urodziłam 11.01.2018 narazie jest zdrowy ale jeszcze będziemy obserwować

Gość gość
Super, dziekuje za inf. Niestety lekarz niebyl mi w stanie odp czy te badania sa bezplatne :( bardzo mi pomoglas. Ja mam padaczke swiatloczula. Biore Vetire, ponoc najlepszy lek w ciazy. Jestem pierwszy raz w ciazy i strasznie sie boje...

Gość Kat

Choruje już20 lAt. Mam dwójkę dzieci, rodziłam SN i kp. Trzeba bardzo uważać, ciąże planować, korzystać z pomocy ale się da, choć czasami jest bardzo trudno.