Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie mogę zbić córce temperatury. co robic?

Polecane posty

Gość gość

Ma 5 lat, temperatura 39,3, utrzymuje się prawie cały dzień, dostawałą ibum i czopki na zmianę, ale chwilowo zeszło tylko do 38, teraz zasnęła mając 39,3. Zaczął się też katar. Czy w razie wyższej temperatury jechać z nią na pogotowie czy samemu dalej próbowac? Nie wiem co robić.

Gość gość
Posmaruj podeszwy stóp octem i włóż skarpetki. Zaczekaj. Jeśli gorączka nie spadnie jedź na pogotowie.

Gość gość
Okłady mokre, letnia kąpiel. Piszesz, ze dajesz na zmianę ibum i czopki. Czopki z paracetamolu? Co trzy godz. możesz podać jakiś lek. Zeszło do 38- paniki nie ma. ale skoro tak trudno się zbija gorączka to może jakaś bakteria się wdała.

Gość gość
Ja bym chyba nie pojechala. Chyba, że ma jakąś dziwną wysypkę, duszności ,nietypowe objawy, albo choruje na przewlekłą chorobę. Nawadniaj porządnie. Po trochu , ale często. Sprawdź dawki leków może są zbyt male i zrób oklady.

Gość gość
Zrób jej zimne okłady na czoło i brzuch, zmęczenie sciereczke kuchenna w zimnej wodzie i połóż. Tak robiły pielęgniarki w szpitalu, gdy nie mogły zbić temperatury mojemu synowi. Zawsze możesz też zadzwonić na pogotowie i zapytać, co możesz jeszcze zrobić, dyspozycji Ci pomoże.

Gość gość
Zajrzyj do gardła. Zapytaj czy ucho boli.

Gość gość
Miało być zmocz i dyspozytor

Gość lekareczka1
jedz z dzieckiem na sor nie czekaj aż będzie środek nocy, przy takiej gorączce trzeba zrobić badania

Gość gość
Dawałąm co 4 godziny na zmianę paracetamol i ibuprofen. Okłady robiłam. Żadnej wysypki, niczego nie ma, trzęsła się że jej zimno, ale to raczej ttypowe przy takiej temperaturze?

Gość gość
KIDOFEN DUO Zapamietaj ten preparat jest na recepte ale na 100proc skutecznie i szybko zbija temperature.

Gość gość
Zimno jest normalne. Co trzy godz. możesz dawać leki. /nie pozwól zeby temp. mocno wzrastała. Okłady na kark, wilgotne skarpetki, plastry chłodzące. Bzdura, ze przy takiej temp. robi sie badania. Moje dzieciaki często tak gorączkowały- przy bakteriach ale też przy zwykłych infekcjach. Dzieci zwykle mają wyższe gorączki (i lepiej je znoszą) niż dorośli.

Gość gość
Ja po godzinie dawałam synkowi paracetamol jeśli temp mało spadała po nurofenie. Za duży odstęp czasu robisz dlatego nie spada.

Gość gość
Moja przechodziła właśnie taki wirus, też ma 5 lat. Ja rozbieram do majtek, na brzuch/wątrobę chłodny okład i na pachwiny, do tego zbijam lekami/u nas dobrze działa kidofen, ale te co podajesz też ok co 4 godziny na zmianę/. Ja nie pozwalam spać bez leku, jest godzina o której mam podać i jak jest gorączka to budzę i podaję.

Gość gość
pisałam wyżej... możesz co 3 godziny, nie co 4 i lepiej nie przestawaj podawać zanim temperatura nie spadnie. Co do kidofenu to ja stosuję, ale u mojej on ostatnio temperaturę znosił po godzinie dopiero i na 5 godzin,więc jest na pewno dobrym preparatem, ale jak wirus silny to nie ma nic szybko. Podobnie można zbijać na przemian ibuprofenem i paracetamolem, tyle że częściej.

Gość gość
Zimne okłady, ale nie na brzuch ,tylko na podudzia i na kark oraz na czoło. Moja córka miała 39,8 i tym jej pomogłam. Leki to nurofen.

Gość gość
też zdarzało mi się zmniejszać przerwy do dwóch godzin

Gość lekareczka1
jeśli goraczka jest tak trudna do opanowania to należy się upewnić że dziecko nie wymaga pilnego leczenia antybiotykiem i udać sie do lekarza który zdecyduje co dalej. Ale jesli jesteście takie mądre, to potem nie dziwić się, że doszło do takiej sytuacji jak w Opolu gdzie goraczkujące dziecko zmarło na SOR

Gość gość
gdyby wszyscy z 39 stopniową gorączką zasuwali na pogotowie to kolejki byłyby nieziemskie. To normalna gorączka u dziecka. Nie dramatyzujcie.