Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jest tu ktoś kto adoptowal dziecko ? Wejdz prosze

Polecane posty

Gość gość

Pytam, bo chcemy adoptowac dziecko. Jesli jest tu ktos, kto jest adopcyjnym rodzicem, moze opowie mi , jak wyglada przygotowanie i procedura ? W jakim wieku dziecko adoptowaliscie i jak Wam sie ogolnie zyje :) ?

Gość gość
Nie ma nikogo ?

Gość gość
Daj trochę czasu, na pewno ktoś się znajdzie :) Ja nie orientuję się w sytuacji, ale mój kuzyn z żoną adoptowali chłopczyka, miał kilka miesięcy. Teraz poszedł do 1 klasy. Wiem, że są zadowoleni ze swojej decyzji, syn upodobnił się do taty :) Niestety nie wypowiem się odnośnie samych procedur.

Gość gość
Dziekuj***ardzo za odpowiedz :)

Gość gość
Co chesz wiedzieć? :) Jeśli chodzi o procedurę, w zależności od OA są niewielkie rozbieżności, ale wygląda to mniej więcej tak: złożenie dokumentów (jakie - sprawdzić najlepiej na stronie Ośrodka lub zadzwonić), rozmowy z pedagogiem i psychologiem, testy psychologiczne, wizyta domowa, kurs i kwalifikacja - te etapy mogą być w różnym czasie realizowane. Od komentu zgłoszenia się do Ośrodka do poznania dziecka mija ok 1-3 lata, zależy to od wielu czynników. Po kwalifikacji czeka sie na propozycję dziecka, jeśli jest akceptacja to wgląd w dokumenty i spotkanie, decyzja - jeśli na tak, złożenie wniosku do sądu o pieczę, odwiedziny, zabranie dziecka do domu, oczekiwanie na sprawę o przysposobienie, sprawa i wydanie nowych dokumentów. Później życie :) My adoptowaliśmy dziecko 3 miesięczne, zdrowe. Czekaliśmy dwa lata. Jak jest teraz - normalnie, nasze dziecko jest kochane, podobne do nas, rozpieszczone i czasem daje w kość ;) czyli jak każde dziecko. Pytaj szczegółowo, chętnie odpowiem.

Gość gość
Ja mam koleżankę co ma adoptowanego synka, wzięli go jak miał pól roku,teraz ma ponad 3. Rodzina jak każda inna. Ten kto nie wie to nawet się nie zorientuje ze maly nie jest biologicznym dzieckiem. Maluch tak się upodabnil przez swoje zachowanie mimikę gesty jakies takie zwyczaje rodzinne domowe.

Gość gość
Koleżanka wzięła chłopca 6 tygodniowego ze szpitala prosto, w tej chwili jest w gimnazjum i powiedział, że szkoda że nie ma rodzeństwa, koleżanki córka wzięła 3 miesięczną dziewczynkę, mała ma w tej chwili 15 miesięcy i jest tak podobna do adopcyjnej matki jakby była jej dzieckiem.

Gość gość
Super jestescie! Życzę wam powodzenia i wiele szczęścia ;)

Gość gość
Moja ciocia z wujkiem adoptowali niemowlę. Sami długo się starali o swoje, ale nie mogli mieć. Tak szczęśliwych ludzi, jak oni wtedy, trudno znaleźć. Teraz ich córcia ma już kilka latek i są normalną rodziną.