Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

holonprozencefalia u płodu 12 tc

Polecane posty

Gość gość

jestem załamana. Byłam wczoraj na usg płodowym w 12 tc, lekarz zdiagnozował u dziecka holoprozencefalię i za dużą główkę w stosunku do reszty ciała. Do szpitala idę na badania za 2 dni. Czy któraś z was miała taką sytuację, a dziecko jednak okazało się zdrowe?

Gość gość
pewnie lykalaś pigułki w przeszłosci, masz za swoje

Gość gość
Pogoogluj sobie zdjeca holoprozencefalia...nie ma mozliwosci zeby dziecko bylo zdrowe. Nie zalecil terminacji?

Gość gość
O matko! Kobieto jesli to prawda, usun!

Gość gość
oczywiście że dziecko może okazać się zdrowe, ile było przypadków również na tym forum że dziecko miało mieć śmiertelną wadę a okazało się że jest zdrowe, czasami dopiero po porodzie.... głowa do góry, poczekaj co powiedzą specjaliści

Gość gość
tak, zalecił aborcję jeśli diagnoza będzie trafna, dlatego też zostałam wysłana do szpitala na badania. Ale do tej pory nie mogę dojść do siebie.

Gość gość
Nie dziwie sie. Ta wada genow jest okropna!!! Naprawde!!! Zycze aby nastepnym razem sie udalo. Doradzam zbadac geny u Cb i meza.

Gość gość
Zaburzenie może być różnego stopnia, w zależności od stopnia niedokonanego podziału mózgowia: od częściowego połączenia płatów czołowych do całkowitego połączenia półkul z wytworzeniem pojedynczej komory mózgu. Wady twarzy w holoprozencefalii odzwierciedlają stopień wady mózgowia; ich zakres obejmuje tak poważne wady, jak połączenie gałek ocznych w jedną strukturę (cyklopia) i uformowaniem struktur nosa w ryjek (proboscis), etmocefalię, cebocefalię, agenezję szczęki z rozszczepem środkowym i hipoplazją nosa, po niewielki hipoteloryzm.

Gość gość
Przykro mi ale jeśli potwierdzi się diagnoza to tylko terminacja ciąży. Bardzo Ci współczuje

Gość gość
A gdzie obronczynie chorych plodow !??!?!

Gość Lucyq3
Jestem w ciąży z dziewczynka to 34tydzien. U małej zdiagnozowano holoprosencefalie alobarna po porodzie nie będą jej ratować pozwolimy jej spokojnie odejść. A jak sytuacja rozwinęła się u ciebie?

Gość gość
Nigdy nie wiadomo do końca jak będzie wyglądać dziecko z tą wadą. To jedna wielka niewiadoma. U nas wada okazała się letalna. Nie wyobrażałam sobie żeby dokonać terminacji. Nasza córeczka po 5 tygodniach wyszła ze szpitala do domu. Byliśmy pod opieką hospicjum. Zmarła po 9 miesiącach.

Gość gość
Moja corka ma 8 lat i uroszila sie z ta wada.lekarze nie rokowali ze przezycia a jednak...walczy a ja z nia. Nie ma zadnych zmian twarzowych i jest sliczna dziewczynka. Podobno dlatego wlasnie radzi sobie bo tylko przy wadach tarzy nie ma sana na przezycia. Jest ciezko bo ma MPD, spastyke 4 konczynowa, nie chodzi i nie mowi...ale jest cudowne.zycze odwagi i duzo zdrowka i sil

Gość gość
a ja mam synka też z tą wadą ma już 12 lat nie ma oka, ma rozszczep wari i podniebienia, nie chodzi nie siedzi jest ciężko, miał umrzeć tuż po porodzie