Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Alergia na mleko a gotowanie

Polecane posty

Gość gość

Słyszałam gdzies, że jak ktos ma alergię na mleko, to po jego ugotowaniu może spokojnie pić - to prawda???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No może nie tak całkiem spokojnie ;) bo nie ma żadnej reguły, ale to prawda, że czasem tak się zdarza. Nie da się jednoznacznie określić wpływu temperatury na alergenność mleka, bo może dojść zarówno do jej zwiększenia, jak i zmniejszenia, a możliwy jest również zupełny brak wpływu procesu gotowania. Tu masz więcej na ten temat - poczytaj sobie: http://www.zdrowemaluchy.pl/czy-alergennosc-pokarmow-zmienia-sie-podczas-przetwarzania-termicznego/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To zależy. Mleko ma bogaty skład, np. uczulenie na kazeinę to wysokie ryzyko wystąpienia objawów po spożyciu mleka i produktów mlecznych pod każda postacią (świeże i gotowane), a uczulenia na białka serwatkowe (alfa-laktoalbumina, beta-laktoglobulina, BSA, laktoferyna) – wskazuje na wysokie ryzyko wystąpienia objawów po spożyciu świeżego mleka i niegotowanych produktów mlecznych. Możliwa jest natomiast tolerancja na gotowane mleko i przetworzone termicznie produkty mleczne. Poczytaj tutaj: http://www.alergiczne.info/profil-dpa-dx-mleko-1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×