Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

problemy z kregoslupem po ciazy..

Polecane posty

Gość gość

czy ktoras z mam boryka sie z tym problemem? skrzywienie kregoslupa mam od dziecinstwa, przed ciaza pobolewaly mnie nieraz plecy, ale tylko po dluzszym staniu w bezruchu. teraz po porodzie i kiedy dzwigam dziecko i inne ciezary codziennie od ponad pol roku, to jest tragedia:/ plecy mnie bola straszni codziennie. nabawilam sie rwy kulszowej. na rwe pomogly tabletki przeciwzapalne, ale co z kregoslupem... jest coraz gorzej, zaraz wracam do pracy, do tego prawdopodobnie czeka mnie zabieg na kamienie zolciowe.. ja nie mam juz sily i czasu biegac wciaz po lekarzach.. co robic

Gość gość
1. Dokładne badania (RTG, rezonans, tomografia kręgosłupa), żeby wiedzieć co i gdzie konkretnie się dzieje. 2. Rehabilitacja/fizjoterapia na podstawie wyników badań i objawów. 3. PODSTAWA: ćwiczenia, regularne, do końca życia. Musisz wzmocnić gorset mięśniowy, żeby odciążał kręgosłup i pomagał utrzymywać prawidłową postawę. 4. Plus odpowiedni materac i poduszka (żeby w nocy utrzymywać kręgosłup w pozycji fizjologicznej) i nauka prawidłowego funkcjonowania na co dzień (odpowiednie techniki zakładania ubrań, podnoszenia i przenoszenia rzeczy, prawidłowe wykonywanie prac domowych typu sprzątanie, opieka nad dzieckiem etc.) 5. W skrajnym przypadku może być potrzebna operacja. Leki przeciwzapalne to tylko łagodzenie objawów, ich przyczyny w żaden sposób nie usunęły.

Gość Mama2i5
miałam podobny problem... niestety to częste po ciąży, zdecydowalam sie na fizjoterapie i masaże :) jeśli jesteś z Krk lub okolic to sprawdż sobie Magdalenę Brunagel, niestety nie posiadam już nr tel

Zgadzam się z powyższym wyliczeniem gościa. Najważniejsze, żeby odpowiednio nosić dziecko i inne ciężary "domowe". Musisz spinać mięśnie brzucha i przenosić ciężar na nogi inaczej będziesz pogarszać sprawę jeśli będziesz podnosić/nosić na zgarbionych plecach. Wzmocnienie mięśni jest najważniejsze. Ja od końca połogu ćwiczyłam (fitboxing plus w domu ćwiczenia wznacniające mięśnie postawy) nawet 2x dziennie, dzieciaka na kocyk i sie patrzy jak sie męczysz, matka się rusza dzieciak szczesliwy. Też już mnie bolało w ciąży i miałam rwe. Mała ma 8 mcy a mnie już nic nie boli.

Z kręgosłupem wiem nie ma żartów w Centrum Medycznym Neuromed we Wrześni, przy ul.Generała Kutrzeby 15c przyjmuje dr. Orczyk może warto skorzystać z wizyty?

Problemów z kręgosłupem nie powinno się lekceważyć. Wizyta u specjalisty byłaby konieczna i najprawdopodobniej jakaś fizjoterapia, a to naprawdę dużo daje: http://www.alces.pl/co-daje-fizjoterapia/ problem może być jedynie z ustaleniem czegoś takiego, bo nasza kochana Polska ma gdzieś ludzi w potrzebie. Sama mam problemy z kręgosłupem (od urodzenia), ale według NFZ jestem zbyt zdrowa i sprawna żeby liczyć na pomoc i musiałabym mieć gwałtowne pogorszenie stanu zdrowia, żeby dostać się leczenie. No cóż...

Gość gość
Dr Wojciech Orczyk to naprawdę życzliwy, czuły i empatyczny lekarz, który nawet w trudnej sytuacji rozgoni stres dobrym dowc**em. Pacjenci go kochają, ponieważ bardzo dobrze przeprowadza operacje, sam również korzystałem z jego pomocy.

Gość mdhfie
Ból kręgosłupa to nic miłego, zwłaszcza przy małym dziecku. Jednak szukałam dobrego specjalistę i dr Jarosław Poleszczuk był w stanie mi pomóc. Od lat jeździ na kursy nowoczesnej neurochirurgii po całym świecie i to właśnie przekonało mnie,że będzie dobry w tym co robi.