Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co może być powodem spóźniającej się miesiączki?

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam malutki problem, ale mam obsesje na tym punkcie i nie mogę spać po nocach, więc postanowiłam, że zapytam o to. Mam nieregularne cykle, zwykle trwają 25-27 dni (tak na pewno było przez ostatnie pół roku). Mam 16 lat. Ostatnio z moim chłopakiem mieliśmy pierwszy raz. Wiem, że to dość wcześnie jak an utratę dziewictwa, sama chciałam poczekać dłużej, ale pod wpływem chwili zdecydowaliśmy się. Oczywiście użyliśmy prezerwatyw, a przed dojściem chłopak wyciągnął go ze mnie. Nic nam nie pękło. To było 15.01, jak mówi kalendarz był to dzień płodny, tuż przed owulacją.. Tego samego dnia przypadkiem zetknęliśmy się intymnymi częściami ciała, dosłownie na moment, to było później, kiedy on już się wykąpał. Nie było wytrysku, możliwa mała ilość preejakulatu. To zetknięcie trwało ułamek sekundy, kiedy tylko go poczułam szybko się odsunęłam. Nie martwiłam się tym za bardzo, bo przecież ilość plemników w preejakulacie jest znikoma. Zrobiliśmy to ponownie 29.01 czyli dwa dni przed planowanym okresem. Identycznie jak wtedy - prezerwatywa, nie doszedł we mnie.. Kiedy odjechał przyśniło mi się coś, czego panicznie się boję - że jestem w ciąży. Nasłuchałam się ze wszystkich stron o nastoletnich matkach, ciążach, wpadkach i teraz boję się tego jak ognia. Zatem jak się obudziłam zaczęłam płakać, bo sen silnie podziałał na moją psychikę. Siedziałam tak z pół godziny, płacząc. Następnie wzięłam kalendarz i policzyłam ile dni do okresu zostało. I tu pojawiło się rozkojarzenie: policzyłam, że jest 2.01, a nie 29.01 (nie wiem jak to zrobiłam) i przestraszyłam się jeszcze bardziej, że okres się spóźnia. Nie mogłam się uspokoić, płakałam, płakałam i płakałam. W sumie od kiedy się obudziłam przepłakałam ok. 3-4 godziny. I teraz spóźnia mi się okres, już na pewno. I przez to chodzę zdenerwowana, wczoraj w nocy znowu płakałam. Jak widać jestem strasznie przewrażliwiona na punkcie ciąży. Kiedy się zastanawiam nad tym to nie mogę znaleźć momentu, w którym mogło dojść do zapłodnienia. A objawów ciąży również nie mam.. Oczywiście poza spóźniającym się okresem. Węch jak zawsze, apetyt mam, siedzę po nocach. I pytanie, czy mogę być w ciąży? Czy okres może spóźniać się z jakiegoś powodu, np. stres? Przepraszam, jeżeli coś źle napisałam, w złym wątku czy coś, jednak jest to mój pierwszy raz, kiedy korzystam z forum. Jednak nie daje mi to spokoju i zdecydowałam się zapytać. Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Gość gość
Przede wszystkim, jeśli masz wątpliwości, to kup sobie test ciążowy kosztuje od ok 5zł do 10 mniej więcej. Zamiast sie stresować. Wg mnie nie jesteś w ciąży, bardziej włączyła Ci się blokada psychiczna i lęk. Niestety tak to jest w naszym układzie hormonalnym, że często jakiś stres czy lęk powoduje skoki hormonów, co skutkuje niestety np opóźnieniem miesiączki. Swoją drogą, jeśli tak panicznie boisz się ciąży, to porozmawiaj z chłopakiem i mu powiedz, nie możesz sie wykańczać psychicznie przez to, że czegoś panicznie sie boisz. Może warto sie wstrzymać jeszcze ze współżyciem. 16 lat to faktycznie niewiele i szkoda, żebyś sobie komplikowała życie za szybko. A jeśli decydujesz sie mimo to na współżycie, to nie panikuj, a zachowuj sie jak dorosła osoba i pamiętaj, że za każdą decyzję w naszym życiu musimy brać odpowiedzialność i jeśli jesteś w ciąży to musisz to wziąć na siebie. Trzymam kciuki :) Nie panikuj, zrób test i śpij spokojnie, zarwane noce i dużo płaczu też mogą owocować opóźnieniem okresu. Pozdrawiam

Gość gość
Młode mamy z wózkiem ładnie wygladają

Gość Maraczenka
Nie jesteś w ciąży, to tylko nerwy Ci puszczają i temu Ci się spóźnione, jak będziesz spokojna to napewno dostaniesz okresu, ale pozbądź się tych złych myśli.

Gość gość
25 - 27 to jest regularny cykl. Nieregularny jest jak ci sie odchyla o 10 dni częściej niż raz w roku. Najlepiej zrób test. Mogło się zdarzyć że w wyniku stresu związanego z pierwszym razem owulacja ci się przesunęła i wtedy okres tez się przesunie nawet o 2 tygodnie. Najlepiej zrób test teraz i jakbys nie dostała okresu za 2 tygodnie. tak na przyszłośc to tych płodnych dni nie wyliczaj tylko obserwuj organizm i notuj. Chociażby sam śluz.