Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak wychować małego geniusza

Polecane posty

Gość gość
15.03- dziękuję Ci za wpis, mam syna jeszcze w wieku niemowlęcym, poświęcam mu dużo czasu, sporo się bawimy, wygłupiamy, ale przez ten dzisiejszy wyścig szczurów, przez zajęcia dla niemowlaków, na które biegają moje koleżanki, mam ciągłe poczucie i wyrzuty sumienia, że robię za mało dla rozwoju własnego dziecka. Mały jest radosny, pogodny,rozwija się dobrze, więc dziękuję C za wpis, który dał mi trochę do myślenia

Gość gość
dziś prosze :) Wiem jak trudno jest w dzisiejszych czasach wychowywac dziecko i byc po prostu mama, bez tego spinania sie... nie daj sie wciagnac w ten wyscig, nie warto. Bierz przyklad z takich mam jak ja, ktore poddaly sie presji i zaluja. Przede wszytskim szkoda dzieci .

Gość gość
Jaka, czyja presja? Jak swiat swiatem byli rodzice bardziej lub mniej dbajacy o rozwój intelektualny dziecka i robili to bardziej lub mniej umiejetnie.

Gość gość
dodam tylko, ze straszy w pewnym momencie chodzil na jezyk angielski ( poznal biegle niemiecki ), na basen, na pilke nozna i na zajecia do szkoly muzycznej.... zdalam sobie sprawe, ze chodzi tam, bo my chcemy zeby chodzil , zeby poznal kolejny jezyk, zeby gral moze na gitarze ? moze na fortepianie ? ( przeciez osluchanie muzyczne, nie zaszkodzi prawda ? ). Basenu nie lubil, boi sie wody ale chodzil, bo mama prosila, bo fajnie umiec plywac prawda ? Na pilke nozna chcial chodzic, ale nie radzil sobie emocjonalnie z przegrywaniem.... ze wszytskiego zostal wypisany i widze ile frajdy sprawia mu spedzanie czasu w domu. Nic nie musi nikomu udowadnia a szczegolnie mi. A ja nie musze wozic go nigdzie, czekac bezczynnie godzine pod sala, placic i oczekiwac efektow. Kolezankom mowie wprost, ze nigdzie nie chodzimy bo mi sie nie chce ( dzieciom takze ). :)

Gość gość
15.34- presja choćby otoczenia, już napisałam że mam wyrzuty sumienia, że nie biegam na milion zajęć dla niemowlaków tak, jak to czynią moje koleżanki, ale z drugiej strony chcę żeby właśnie dziecko miało dzieciństwo, a nie było jedynie produktem do wytresowania i wyszkolenia, presję wywierają również takie wpisy, jak Twój

Gość gość
15.34- presja choćby otoczenia, już napisałam że mam wyrzuty sumienia, że nie biegam na milion zajęć dla niemowlaków tak, jak to czynią moje koleżanki, ale z drugiej strony chcę żeby właśnie dziecko miało dzieciństwo, a nie było jedynie produktem do wytresowania i wyszkolenia, presję wywierają również takie wpisy, jak Twój xx nie pisalam slowa o bieganiu na zajecia - to jest spychanie wychowania na kogos innego, podczas,gdy mnostwo mozna dziecku przekazać samemu, w zabawie, w latwy i prosty sposob Pisalam o tym we wpisie 14.29.

Gość gość
dziś Ale po co to robisz ? Dla siebie, nie dla dziecka. Dziecku nie jest potrzebna wiedza ksiazkowa, znajomosc reprodukcji obrazow itd . Dziecko cieszy tarzanie sie po podlodze a nie znajmosc kilku faktow z historii. Ma mnostwo czasu, zeby tego sie nauczyc w szkole, w pozniejszym zycu. Na sile uczymy dzieci mdonych rzeczy. Fajnie jest pozniej powiedziec " moj umie to i tamto ", ale po co ?? Dla naszej proznosci

Gość gość
a ja właśnie pisałam o tej presji związanej z zajęciami na basenie, integracją sensoryczną, zajęciami z BLW, gimnastyką dla bobasów itp.itd, bo o rozwijaniu dziecka w domu również pisałam

Gość gość
dodam,ze nawet nie bardzo wiem, na co mozna byłoby posyłac niemowlę, no moze nauke plywania dla tak malych dzieci ( jak ktos juz sie na to uprze) prowadzic musza profesjonalisci . Wiekszosci moga nauczyc rodzice - bo i tak to dla kilkulatkow poczatki -np jazda na rowerze, plywanie, narty, język obcy . A reszta to po prostu bieżaca wiedza o zyciu.

Gość gość
dziś Ale po co to robisz ? Dla siebie, nie dla dziecka. Dziecku nie jest potrzebna wiedza ksiazkowa, znajomosc reprodukcji obrazow itd . Dziecko cieszy tarzanie sie po podlodze a nie znajmosc kilku faktow z historii. Ma mnostwo czasu, zeby tego sie nauczyc w szkole, w pozniejszym zycu. Na sile uczymy dzieci mdonych rzeczy. Fajnie jest pozniej powiedziec " moj umie to i tamto ", ale po co ?? Dla naszej proznosci xx Moje dzieci tarzaly sie do woli, szalaly w lesie itd ,wiedza zupelnie temu nie przeszkadza :) Zle ,ze czesto wolalam pokazac piąkna reprodukcje znanego obrazu zamiast kiczowatego obrazka? - chocby przy okazji opowiadania o mitach czy historiach biblijnych.?Uwazasz,ze dla dziecka ciekwsza historia o zmyslonej krolewnie niz o tej prawdziwej? Obie sa tak samo ciekawe . Chyba nie myslisz, ze robilam z tego lekcjez odpytywaniem na stopien. W szkole ucza nudnie, podaja suche fakty. Mama ,znajac swoje dziecko, patrzac na jego reakcje, wiedzac, czym sie interesuje , moze zrobic z tego ciekawa opowieść. Robilam to dla dziecka , dla poszerzenia jego horyzontow a i dla siebie, bo tez sie przy tym uczyłam. Modne? Moje dzieci sa juz po 30tce. Dodam, że najwspanialej wspominam zabawy sprzed ponad pol wieku z moja śp babcią, fascynowały mnie jej opowieści o witaminach, bakteriach, atomach i mialam satysfakcję, ze to wszystko okazało sie"prawdą" , bezbolesnie wchodzilam w szkole w tematyke biologii czy chemii .

Gość gość
Wysłałam swoje dziecko do szkoły prywatnej http://atena.edu.pl/. Nie wiem, czy będzie geniuszem, ale wiem, ze na pewno zrobiłam wszystko, zeby miał dobry start w życie oraz szkołe, która da mu najlepszą edukację.

Gość gość
won spam :O Nie mylcie mamy wychowania /zdolności z tresurą bo to nie to samo...