Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aureliaa

Porod w uk

Polecane posty

Gość Aureliaa

Witam. Obecnie jestem w 11 tc. Moj facet mieszka w angli od ponad roku i chce mnie tam sciagnac bym tam urodzila i bysmy juz tam zamieszkali na stale. Problem jest w w tym ze nie bardzo wiem jak to wyglada. Czy jesli ja tam wylece i pomimo tego ze on pracuje nie nalicza mi zadnych oplat za porod(czytalam ze tak tez sie zdarza) . I jak to jest z tym tlumaczem u lekarza. Znam jezyk podstawowo, ale wiem ze ciezko bedzie mi sie dogadac tak bezproblemowo dlatego chcialam zapytac gdzie sie o niego starac. Jesli macie moze jeszcze jakies wskazowki na co powinnam jeszcze zwrocic uwage to z checia poczytam o tym. Ps. Prosze bez hejtow ze jade tam dla pieniędzy, bo w polsce zarabiam dobrze i rownie dobrze moglabym tu zostac. Jade tam tylko i wylacznie ze wzgledu na partnera.

Gość gość
Ja za 2miesiace rodze w uk ale ciaze mam od poczatku tu prowadzona mam swoja polozna I taka ksiazke ciazy gdzie sa wszystkie informacje mieszkam tu 2 lata wczesniej pracowalam dopiero od ciazy nie pracuje wiec leczenie mam za darmo kobiety tu maja leki na recepte za darmo do czasu az dziecko skonczy pierwszy rok zycia. Mialam usg w 12tyg I 20tyg wizyty z polozna od niedawna co 2-3tyg 2razy badali mi krew. Nie wiem jak to jest z tlumaczem bo dogaduje sie sama czasami mam problemy z nazwami chorób a tak to uzywany jest prosty jezyk ale mozna poprosic o tlumacza na wizytach I przy porodzie ale nie wiem jak to wyglada

Gość gość
O tlumaczu musisz poinformowac w przychodni jak sie zapiszesz a pozniej z tego co wiem to przed umowiona wizyta jak sie umawiasz w przychodni. Bo najpierw zapisujesz sie do lekarza GP idziesz do niego mowisz ze jestes w ciazy a on daja ci formularze I wysyla do poloznej

Gość gość
A I polozna na pierwszej wizycie mi sprawdzala czy musze placic za poród

Gość gość
Wiem tylko ze poród tam jest jak najbardziej ok nie to co w niektórych szpitalach w Polsce, jesli chodzi o wygode, komfort i bezpieczenstwo to polecam UK

Gość gość
W pierwszej kolejności musisz zglosić się po national insurance number. jako osoba ubezpieczona bedziesz miala darmowa opieke lekarską, pobyt w szpitalu, a po zapisaniu sie do gp i poloznej otrzymasz uprawnienia do korzystania z darmowych leków i opieki dentystycznej przez okres ciazy i pierwszego roku zycia dziecka. Zaraz po przyjezdzie skieruj sie do najblizszego jobcentera i popros o wyznaczenie spotkania w sprawie numeru ubezpieczenia. pozdrawiam

Gość gość z daleka
Ja UK wrocilam rodzic do pl w przychodni dostaniesz tlumacz do lekarza cy do położnej ale do szpitala to raczej nie licz. A w przychodni to też zależy od dzielnicy w której będziesz. mieszkać.

Gość gość
Pierwsze slysze moja tesciowa ma problemy ze zdrowiem a nie zna angielskiego I nigdy nie bylo problemu z tlumaczem w przychodni bo jesli tlumacz nie moze dojechac masz telefonicznego

Gość gość
To prawda, możesz liczyć na tłumacza telefonicznego w każdej państwowej placówce: nhs, szpitale, council, jobcenter, ambasady itp, itd.

Gość gość
Tlumacz tak ale tylko w trakcie wizyt w czasie porodu jest niedostepny. Sama rodzilam wczoraj i nigdy wiecej. Opieka w czasie ciazy to kpiny do 10tyg nic pozniej wizyta u poloznej wypyta cie o historie horoby zalozy ksiazke, w 12/14t masz 1 usg, 2 jest w okolicach 20/24t jesli masz szczescie zrobia ci 3 ok 34t. Tak to wizyta u poloznej cisnienie, zmierza brzuch przez minute poslucha bicia serca cala wizyta zamknie sie w 10min. Porod-nie przyjma cie na oddzial jak nie masz min 4cm rozwarcia no chyba ze 24h po odejsciu wod, kaza napisac plan porodu to czy go w ogole uszanuja to 2 sprawa,poloznw niektore mile do rany przyloz inne to zmije, najgorsze ze kazda mowi co innego a ze np po porodzie przylaza spr co pare min to po godz idzie zglupiec

Gość gość
A bo w Polsce wszyscy maja wspaniale porody... jak sie nie zna jezyka to nigdy nie byloby ok bo niby jak powiesz ze cos jest nie tak albo ci nie pasuje jak nie masz tlumacza a u poloznej jakbys powiedziala ze cos jest nie tak to by cie dala na badania