Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ból zęba po założeniu plomby u dziecka pomocy

Polecane posty

Gość gość

2 tygodnie temu poszłam z moim 4,5 letnim synkiem na kontrolę do dentysty. Synek nie skarżył się na żaden ból ząbków, ale w dolnej 5 miał prochnice i pani dentystów założyła plombe. Od wtorku synek skarży się na ból tego zęba, szczególnie przy jedzeniu. Kolejna wizytę mamy dopiero na poniedziałek. Czy ktoś może wie czy to jest normalne, że po tygodniu po założeniu plomby zaczyna boleć zab, który nigdy wcześniej nie bolał???

Gość gość
Kazdy glupi wie, ze to nie jest normalne, bo gdyby bylo, zdarzaloby sie kazdemu i sama bys o tym wiedziala. Czy to mozliwe, oczywiscie, mozliwe tez ze dentysta narobil szkod, bo to niestety tez sie zdarza. Nic ci nie powiemy i nie doradzimy wiecej niz sama wiesz.

Gość gość
Z ciekawosci zapytam: z czego ta plomba?

Gość gość
Miałam tak samo gdy byłam dzieckiem i dentysta w szkole zrobił mi zęba. Okazało się, że zaczęła gromadzić się ropa i ząb do wyrwania.

Gość gość
kup dentosept w aptece i płucz, wyciąga świetnie stany zapalne, z doświadczenia wiem że świeżo plombowany ząb może pobolewać bo wszystko tam jest poruszone,

Gość gość
Wg mnie może boleć. Córka ma słabe zęby i co jakiś czas zakładamy plombę. Zdażało się, że narzekała na ból tego plombowanego zęba. Po jakimś czasie mija. Za każdym razem:)

Gość gość
No właśnie szczerze mówiąc nie wiem, bo mam żeby jak koń i mimo 27lat nigdy nie miałam leczonych zębów. Smaruję młodemu sacholem. Zastanawia mnie tylko jedno , dlaczego dopiero po tygodniu od plombowania zaczęło go boleć? Czasem też mały narzeka, ze boli go dziaslo za tym zabkiem. Wczoraj Miał stan podgoraczowy. Dzisiaj byliśmy u rodzinnego i nienzauwazula w buzi nic niepokojącego.

Gość gość
Ja ostatnio miałam plomby zalozona i 4 dni mnie bolało. Zab był wrażliwy na ciepło i zimno i wciaganie powietrza. Jesli był blisko miazgi borowany to tak moze być. Minęły 2 tygodnie a ja go podczas jedzenia i silnego ucisku nadal czuje. Najlepiej skonsultować to u dentysty. Ob sam oceni czy pod plombe dostało sie powietrze zakażenie lub czy to normalna wrażliwość pozabiegowa

Gość gość
Zastanawiam się nawet czy synkowi 6 nie rośnie, ale nie ma rozpulchnionego dziąsła ani nawet zaczerwienionego.... ech martwię się bardzo

Gość gość
Przerabialam to samo. W końcu synek spuchnal i poszlam do innego dentysty. Okazało się, że ten pierwszy źle wyczyścić ubytki i pod plombami żeby dalej się psuly. W dodatku plomby częściowo się wyruszyły. Pod jednym zębem zrobił się stan zapalny, dentysta go rozwiercil całkowicie, żeby ropą zeszła i kazał plukac szałwia i zasugerował żeby go jednak usunąć, bo będzie się tam stan zapalny robić. Pozostałe 2 plomby usunął, też były źle wyczyszczone żeby. Dopiero on zrobił to porządnie. I powiedział że żeby mleczne są tak słabe, ze jeśli rodzic widzi ubytek to ząb już nie nadaje się do leczenia i najprawdopodobniej jest martwy.

Gość gość
Możliwe, że plomba po prostu gdzieś uciska na nerw lub miazgę i będzie koniecznym leczenie kanałowe lub założenie po prostu lekarstwa. Najważniejsze to po prostu jeszcze raz udać się do lekarza. Ja noszę aparat ortodontyczny, który zakładałam u dr Iwony Gnach-Olejniczak i jak na razie jest ok, na całe szczęście :)

Gość Jacek54316
Witam, wydaje mi się ,że nie i nie wiem z jakiego dentysty korzystałaś. Ja z moim dzieckiem chodzę do renomowanego dentysty z wieloletnim doświadczeniem http://sujka.com.pl/ i tam takich sytuacji nie było ;)