Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ostry katarek u niemowlaka. Pomocy!

Polecane posty

Gość gość

Moja córcia dostała przerażającego katarku. Jak wyciągnę aspiratorem mija 3 minuty i leci jej ciurkiem. Przebierałam ją już kilka razy. Założyliśmy sliniaki, już 2 są przemoknięty, a 3 ma na sobie już mokry. Czyściłam jej już nosek 4 razy. Raz rano, a te 3, od 1,5 godziny, bo jest coraz gorzej. Staram się zaoszczędzić córci cierpienia, bo nie znosi tej czynności. Robi się czerwona, pręży się i wpada w histerię. Ma 8, 5 msc. Mam wodę morską, ale pryska ona okropnym strumieniem i zawsze przy tym opryskam jej całą twarz, bo zaczyna się rzucać. Zawsze się śmiałam do męża, że córka ma nosek delikatny jak on kulki, a nawet gorzej, ale teraz serio, ciężko mi jej pomóc. Mieliśmy taki mały aspirator, prawie nic nie wyciągał, a córka reagowała tak samo. Teraz mamy ten wężyk z filtrami (Wyleciała mi nazwa z głowy). Jak u was jest z czyszczeniem noska przy katarku? Też taka histeria ? Czy nie zwracacie na nią uwagi i czyścicie dziecku na siłę nosek ? Kurcze, mała byla przedtem przeziębiona, ale takiego katarku nie było. Dosłownie co wytrę to leje się ciurkiem.

Gość gość
A inhalujesz ja?

Gość gość
Nie

Gość gość
Ja też kiedyś kupiłam jakąś wodę morską (dla niemowląt oczywiście) o takim ostrym strumieniu i mały mi przy tym strasznie płakał. Jak sobie psiknęłam, to mało mi głowy nie urwało. Potem kupiłam mu Disnemar (niebieski dla dzieci) i ten ma delikatny strumień. Z tym, że to nie sól morska tylko roztwór NaCl. Teraz maluszek w ogóle nie protestuje. Aspirator używam zwyczajny, ustny, bo hałasy go stresują. W tym wieku możesz dziecku psiknąć też kropelki do nosa.

Gość gość
Jprdl jak można porównać nos dziecka do jaj męża.

Gość gość
Mój ma 4 miesiące i już trzy razy miał katar:( Kupilismy aspirator podłączany do odkurzacza, super wyciaga "fąfle" z nosa. Do tego zainwestowaliśmy w nawilżacz (kilka stów), bo powietrze w blokach jest bardzo suche a to sprzyja wysychaniu sluzówki i katarowi. Do tego kropelki nasivin od 3go miesiaca, inhalacje solą fizjologiczna no i przede wszystkim to odciaganie aspiratorem. A pod nos maść majerankowa.

Gość gość
Koniecznie spróbuj Katarka do odkurzacza! Żadnych ustnych asppiratorów, bo one nie wyciągają dużo kataru, tylko z noska, a z zatok już nie!

Gość gość
Ja też mam niemowlaka i problem z katarem. Nawet byliśmy hospitalizowani z tego powodu ( Szczecin) jak dziecko miało 2 miesiące, pogotowie zabrało nas w nocy z domu. Do dziś ( dziecko 9, 5 m) borykamy się z katarem, dziecko brało już 3 razy antybiotyk bo dochodziło do infekcji uszu i krtani. Masakra. Za każdym razem jednak lekarze odradzali katarek do odkurzacza- zbyt duża ingerencja , lepiej już robić to fridą , do tego disnemar i ewentualnie inhalacje.