Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przerwanie ciąży w 20 tygodniu z powodu choroby dziecka

Polecane posty

Gość gość

Proszę o wypowiedzi tylko tych kobiet które się na taki krok zdecydowały oraz proszę o podanie badań poprzedzających. W jakim wieku bylyscie jaki było ryzyko wystąpienia u Was itp. Z góry dziękuje za odpowiedź.

Gość gość
Na co chore jest dziecko? Miałaś amniopunkcje czy robiłaś test harmony?

Gość gość
dziecko nie jest chore. Mam już jedno i jest zdrowe. Aktualnie jestem w 20 tygodniu ciąży wkrótce IDE na USG połówkowe. Zaniedbalam wcześniejsze badania bo dalam sobie zrobić wodę z mózgu przez lekarza prowadzącego że nie ma u mnie wskazań do szczegółowych badań w kierunku zespołu Downa itp bo jestem. Młoda zdrową kobieta bez obciążeń. Wykonalam tylko podstawowe USG w 12 tygodniu które wyszło prawidłowo bez zastrzeżeń. Teraz z perspektywy czasu pluje sobie w brode. I tak myślę co by było gdyby teraz się okazało że coś jest nie tak. Chce po prostu poznać zdanie koniec które podjęły takie działanie i przerwały ciążę z powodu choroby. Wiadomo że punkt widzenia zależy od puntku siedzenia i jedni uważają takie przerwanie ciąży za wygodę a inni myślą racjonalnie dziecko takie wymaga specjalnej opieki do końca swoich dni a rodzice niestety nie żyją wiecznie...

Gość gość
Jezuuu, po co się nakręcasz? Stres negatywnie wpływa na dziecko. Najpierw idź na USG, zrób badania, zacznij o siebie dbać....

Gość gość
Dbam o siebie. Biorę witaminy i kwas foliowy. Nie pije alkoholu, nie pale papierosów. Raczej zdrowo się odżywiam. Tu nie chodzi o stres a bardziej o świadome podejście do tematu. W pierwszej ciąży nie dopuszczalam do siebie myśli że coś może być nie tak. Przecież jestem młoda i wszystko musi byc ok. Natomiast teraz dochodze do wniosku że wypadki chodzą po ludziach i młodzi również rodza chore dzieci. Chciałabym uniknąć takiej sytuacji chociażby że względu na pierwsze dziecko. Chciałabym aby córka miała normalnie dzieciństwo a nie w pamięci zmęczonych rodziców opieką nad chorym dzieckiem.

Gość gość
Okej rozumiem. Ale jeszcze nie wiesz co będzie z Twoim dzieckiem, a już się nakręcasz co zrobić gdyby. A jakie choroby u siebie podejrzewasz? Bo może też rozważasz, co by było gdyby..

Gość gość
Boje się zespołu Downa, który teoretycznie można wykryć wcześniej. Rozszczepu podniebienia lub kręgosłupa, zespolu Edwardsa oraz patau. Boje się również autyzmu ale jak wiadomo to wykrywa się dopiero po porodzie.

Gość gość
Ogólnie mówiąc boje się wszystkich chorób które będą wymagały mojego poświęcenia oraz codziennej opieki bo jak już mowilam wcześniej. Ją wiecznie żyć nie będę a marze o tym aby być mieć dwójkę zdrowych dzieci.

Gość gość
Idź do psychologa - nie piszę tego złośliwie. Nakręcasz się sama i wyszykujesz problemy gdzie ich nie ma. Wiem co piszę bo kiedyś miałam podobnie.

Gość gość
Mój synek urodził sie o rozszczepem podniebienia i wargi. do porodu nic nie wiedziałam, mimo ze miałam robione usg. synek jest juz po operacji wyglada swietnie\, rozwija się swietnie i jak jakas kretynka pisze ze rozszczep podniebienia to straszna wada i z tego powodu chce usunąć dziecko to mnie skręca. po co zachidziłas w ciązę skoro sie teraz boisz i chcesz sie wyskobać "w razie czego" Biedne dziecko

Gość gość
Nawet gdyby się okazało ze dziecko jest chore letalnie to nie masz szans na przerwanie ciąży. Test pappa, amniopunkcja i czekanie na wyniki to jest około 6 tygodni, a terminowac można do maks 24 tygodnia. I tak miałam terminacje w 21 tygodniu ciąży ze wzgledu na z. Patau. Badania zaczęły się w 13 tygodniu, na wynik amniopunkcja czekalam po teście pappa 5 tygodni, później szukanie szpitala gdzie terminacje przeprowadza.

Gość gość
Autorko. Piszesz ze w 12 tc mialas usg. Rozumiem ze lekarz sprawdzil czy jest kosc nosowa i przeziernosc karkowa tez zmierzyl. To jest teraz standard e badaniu miedzy 11 a 13.6 tc. Niektórzy nazywaja to usg genetycznym ale zwal jak chcial bo jest to standard. Jesli to wyszlo ok to na jakie badanie chcialabys zostac skierowana? Rozumiem Twoje obawy. Chyba kazda matka pragnie urodzic zdrowe dziecko. Ale pamietaj tez ze decydujac sie na potomstwo tak naprawde nie wiesz jak bedzie. I nie chodzi tylko o okres ciazy. Przeciez dziecko moze zachorować jak ma 5, 10 czy 15 lat i czasem tez wymaga opieki i poświęceń. Nie na wszystko mamy wplyw i moim zdaniem zadreczasz sie nie potrzebnie.

Gość gość
Źle to ujelam.przepraszam przez rozszczep podniebienia nie przerwalabym ciąży. Pierwsza córka urodziła się z zaawansowanym gotyckim podniebieniem i niską masa urodzeniową. Do tej pory nie wiem co było tego powdowem. Rozwija się prawidłowo podniebienie nie stwarza u niej problemów z jedzeniem. Mowa jest troszkę opóźniona. Ale ją się o swoim podniebieniu dowiedziałam w momencie urodzenia córki i kontrolnych wizyt u pediatry. Nie przeszkadza mi to jem i mowie normalnie więc tym się nie przejmuje az tak bardzo

Gość gość
Owszem masz rację w późniejszym wieku również może zachorować ale obawiam się chorób genetycznych. U mojej cioci okazało się po porodzie że córka choruje na mukowiscydozę :(

Gość gość
To ty zalozylas temat o tym zlym snie? Nie nakrecaj sie, to tylko sen

Gość gość
Tez mysle ze to ta sama osoba zalozyla te dwa tematy.

Gość gość
Tak. Z punktu widzenia osoby trzeciej zachowuje się jak wariatka :) trochę to tak wygląda ale z natury jestem lekką panikara...

Gość gość
Kilka dni temu czytalam tu temat o kobiecie ktora uważa że ma odwiecznego pecha w życiu. I dał mi trochę do myslenia jej tekst że przecież ktoś rodzi te chore dzieci więc dlaczego to nie mialabym być ją. Krąży mi to ciągle po głowie....

Gość gość
To chyba Twoj 3 czy 4 temat. Poznaje ten sposob pisania. Naprawde powinnas isc do psychologa

Gość gość
Sorry ale jestes glupia.Rozumiem,ze sie martwisz ale ty jeszcze nic nie wiesz a juz myslisz co bys zrobila?To po co w ciaze zachodzilas,jak sie masz zamartwiac?Na pewne rzeczy po prostu nie ma sie wplywu.

Gość gość
To jest mój drugi temat wcześniejszy był z tym snem nie rozumiem skąd pomyłka o zbieżności

Gość gość
osobiście też przychylam sie do zdania ,ze problemem nie jest hipotetyczna choroba nienarodzonego jeszcze dziecka ale twoja postawa . Dziecko może zachorować ciężko w każdym momencie , co wtedy zrobisz ? porzucisz w lesie ?

Gość gość
Eeee tam. Autyzm nie jest taki zły, chociaż czasami go nie lubię. Nie ma co się nakrecac, jest mnóstwo innych chorób genetycznych, których badania nie wykryja.

Gość gość
Przerwanie ciazy w 20tyg to zabojstwo dziecko jest juz bardzo rozwinięte w 23tyg rodza sie dzieci ktore maja szanse przezycia ... czy wy ludzie nie macie uczuc?

Gość gość
autorko po co sie nakrecasz? nawet nie masz wyników ejszcze a juz gdybasz co zrobisz gdy wyjda nie takie jak chcesz to jest własnie nakrecanie sie i stresowanie w ciazy kazda z nas sie boi tych chorób-ale wiekszosc mysli o tym gdy ma złe wyniki-ty niemasz na ten moment takich podstaw

Gość gość
Owszem mam uczucia dlatego myslke logicznie że vtakie dziecko nigdy nie jest w 100 procentach szczęśliwe ani zależne od samego siebie. Wymaga ciągłej rehabilitacji i odpowiedniej opieki medycznej. Co to za zycie odbijając się od lekarza do lekarza. Uważam że rodzice majac wybór mogą podjąć decyzję czy chcą wydać na świat osobę która nigdy nie będzie samodzielna. Mam sąsiadów obok siebie co maja dziecko z zespołem Downa. Naorawde szczerze im współczuje i widac u nich nrtak radości z życia oraz Zmęczenie psychiczne.

Gość gość
Przestan sobie wmawiac glupoty...bylas na usg i lekarz powiedzial, ze wszystko wyglada OK,a ta sie uwziela jak debil...pisalismy ci juz tam, ze kiedys sie nie robilo USG i dzieci rodzily sie zdrowe. Idz do psychologa, do widac siedzi ci to w glowie i te nerwy moga wplynac zle na plod. I to twoj 4 temat tutaj!

Gość gość
Przecież podczas porodu też może dojść do niedotlenienia mózgu no wszystkiego w życiu nie przewidzisz nawet usg nie jest wyrocznią we wszystkich chorobach.Najważniejsze jest pozytywne myślenie bo negatywnymi myślami w końcu coś zciagniesz na siebie.

Gość gość
Kobieta sie pyta po jakich badaniach wyszły wady rozwojowe dzieci a nie ze polega na USG kuzwa nauczcie sie myslec i czytać! To nie boli! Ona chce zdrowego dziecka jak kazdy normalny człowiek i ma obawy czy zrobiła aby wszystko zeby miec wiecej pewności i jakies wyjście aparycje-usunięcie.