Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zasilek dla bezrobotnych w Niemczech

Polecane posty

Gość gość

Przepracowalam rok w Niemczech; Jednak nie chce juz tam pracowac, a pracodawca sam mnie nie zwolni; Nie moge znalezc info czy jesli sie sama zwolnie dostane zasilek; Wiecie, poradzcie

Gość gość
Też mnie interesuje to . chce się sama zwolnić . przepracowalam 13 miesięcy

Gość gość
Jak się sama zwolnisz to nic ci się nie należy. Nawet harz 4masz zzablokowane.

Gość gość
to dziwne bo ja czytalam ze 3 iesiace jak w Polsce moze ktos wkleiuc z niemeickiej strony przepis?

Gość gość
Jeśli odchodzisz sama, nic nie dostaniesz. Masz prawo nie pracować. Niby są wyjątki, musisz udowodnić, czemu odeszłaś z pracy (np. ślub i wyjazd do innego, oddalonego o kilkaset kilometrów miejsca). Jeśli odchodzisz sama, faktycznie nie należy ci się jakakolwiek pomoc, a poza tym, jeśli nie masz z czego żyć, powinnaś w ciągu 3 miesięcy opuścić Niemcy, bo nic cię tam już nie trzyma.

Gość gość
A wiecie może coś więcej o zasiłku Kinder Geld? Zastanawiam się, czy mam prawo ubiegać się o niego. Mąż pracuje legalnie na niemieckiej działalności, znalazłam ostatnio informację o firmie http://www.euro-punkt.pl, że pomagają w uzyskaniu. Ktoś korzystał z pomocy firmy czy może załatwiacie samodzielnie?

Gość gość
jeśli nie potrafisz wypełnić formularzy, jakie możesz otrzymać w języku polskim z Familienkasse, to daj cwaniaczkom zarabiać.

Gość gość
Zeby dostac zasilek dla bezrobotnych musisz miec przepracowany minimum rok. Jesli sama sie zwolnisz to masz Sperre na 3 miesiace, wiec warto pomyslec o jakis oszczednosciach. Dopiero po tym czasie dostaniesz pieniadze. Co innego jest z Hartz 4, do niego masz zawsze prawo (jestes juz rok wiec raczej ci sie nalezy, ale lepiej sie dowiedz). Ale pamietaj, ze jak pojdziesz na bezrobotne to po przepracowanym roku masz prawo do zasilku na okres 6 miesiecy, po dwoch latach zwieksza sie do roku. Hartz 4 jest nieograniczony, ale tez mniej dostaniesz. Poza tym mniej na uwadze, ze ideac na bezrobotne, musisz obowiazkowo chodzic na jakies kursy, minimum 2 razy w tygodniu ( w zaleznosci od profilu) i jestes pod stala kontrola urzedu pracy, miedzy innymi monitoruja ile napisalas podan itp.

Gość gość
Jak się zwolni z pracy to przez 3 miesiące nie ma nawet algII

Gość gość
A wlasnie ze jest. Ja kiedys sie zwolnilam i powiedzialam, ze pracodawca mi mniej placil niz bylo w umowie i bylo ok, dostalam bezroblemowo. Bezrobotne mi wtedy nie przyslugiwalo, bo nie przepracowalam roku. Tylko ze oczywiscie to jest troche ponizajace. Jak wynajmuje sie mieszkanie to wlasciciel musi podpisac taka kartke z urzedu, trzeba przedstawic wszystkie wyciagi z konta itp itd.

Gość gość
W temacie zasiłków w Niemczech pomocna jest agencja Euro Punkt, http://euro-punkt.pl, może na ich stronie znajdziesz informacje.

Gość gość
Faktycznie może dobrze zwrócić się do firm takich jak Euro Punkt, www.euro-punkt.pl albo Europejskie Centrum Podatkowe, www.ecpodatkowe.pl, które specjalizują się m. in. w zasiłkach?