Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

DOPŁATA DO MIESZKANIA czy ujdzie taki szwindel jaki chce zrobić? :D

Polecane posty

Gość gość

Jakbym np chciał kupić mieszkanie (konkretniej kawalerke) z MDM (mieszkania dla młodych) wartą 100tys zł to dopłaty powinno być jakieś 17tys zł ale jest warunek że dopłata tylko wtedy gdy weźmie sie to mieszkanie na kredyt, bo jak gotówką to nie dadzą. A gdybym ja mając gotówke wziął kredyt z wkładem własnym powiedzmy połowy wartości czyli 50tys zł (moge naściemniać ze siedziałem za granicą 2 lata i teraz wróciłem i tyle mam a chce kupić kawalerke bo opłacać mi sie nie opłaca) czyli kredytu potrzebowałbym 50tys - 17tys dopłaty = 33tys i gdyby wziąć to na 10lat to rata wyszłaby max 400zł i tutaj zaczyna sie szwindel bo ja bym wtedy pierwszą rate zapłacił normalnie ale w drugiej spłaciłbym do końca całość kredytu i wystąpiłbym o zwrot odsetek i ubezpieczenia! czy wtedy tą dopłate tez musiałbym oddać czy dzięki takiemu rozwiązaniu zyskałbym te 17tysi? no może troche bo odsetki,ubezpieczenie zwrócą ale pewnie hakną mi 2-3tys prowizji no ale i tak bym był o 15tys do przodu tylko czy tak sie da?

Gość gość
bo wynajmować mi sie nie opłaca*

Gość gość
Nie przejdzie. Poczytaj dokładnie zasady tego programu. Zaczynając od tego, że nie dostaniesz 17 tysięcy dopłaty, tylko 10 tysięcy (przy wartości mieszkania 100 tysięcy). Dopłata dla osób bez dzieci to 10%, no chyba że masz dziecko to wtedy dopłata 15-30% (w zależności od liczby dzieci). Po drugie, nie możesz wziąć kredytu na 10 lat, bo w MdM minimalny okres kredytu to 15 lat. Po trzecie kredyt musisz wziąć na minimum 50% wartości mieszkania, ale do kredytu nie wlicza się dopłaty, tylko dopłata wlicza się do wkładu własnego, tak więc musiałbyś wziąć kredyt ma minimum 50 tysięcy, do tego wkład własny 40 tysięcy i 10 tysięcy dopłaty. Po czwarte, co do wcześniejszej spłaty kredytu. Raz, że za taka spłatę bank policzy Ci minimum 2% prowizji. Dwa, że jeśli spłacisz kredyt przed upływem 5 lat od otrzymania to musisz zwrócić część dopłaty proporcjonalną do okresu jaki został do upływu 5 lat. Tak więc jeśli byś spłacił cały kredyt w ciągu 2 miesięcy to musiał byś zwrócić ( 58/60*10000 = 9667 zł), tak więc realnie by Ci zostało 337 zł dopłaty zamiast 10 000, a do tego jakby dodać prowizje, opłaty to jesteś kilka tysięcy do tyłu ;)

Gość gość
aa to skubańce :D no trudno...

Gość gość
przejdzie tylko wyskakujesz z kasa duzo pozniej niz w drugiej racie

Gość gość
Dużo później czyli kiedy? Po 5 latach? Przez ten czas to mu koszty kredytu (odsetki, ubezpieczenie i co tam jeszcze trzeba będzie dokupić) zjedzą całą dopłatę.