Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jestem PRZERAZONA wizja porodu...

Polecane posty

Gość gość

Czym blizej tym bardziej sie obawiam jak to wszystko bedzie...czy bede sie darla jak opetana z bolu czy rach ciach i dziecko wystrzeli jak z procy. Juz ustalilismy z partnerem ze on jest tylko do skurczy partych, potem wychodzi. Ani ja nie preferuje porodow rodzinnych ani on nie czuje sie gotowy na uczestniczenie w porodzie (a ja to rozumiem i szanuje i nawet mi to na reke) ale mimo wszystko az mnie skreca jak pomysle ze to tak boli i ze moze sie ciagnac godzinami i ze nacinaja i ze potem jest sie kilka tygodni obolalym.

Gość gość
Dasz rade.moj pierwszy poród byl okropny jednak chęć posiadania drugiego dzieciatka byla silniejsza tez się boje jak bedzie i mam różne wizje.mam nadzieje na Sn nie wiem nie chce cc

Gość gość
Powiem ci tak, ja urodziłam trójkę, wieć coś niecoś wiem. Najgorsze jest oczekiwanie , sam poród to już pestka . Po co masz się drzeć? Za duzo filmów amerykańskich sie naoglądalas. Skup się lepiej na dziecku , żeby wyszło zdrowe, a nie na swoim strachu.

Spokojnie. Każda kobieta przechodzi to inaczej. Nie Ty pierwsza. Nie ostatnia. Ja rodziłam 10 h a kobieta która leżała obok mnie rodziła dosłownie 10 minut, wiec masz porównanie. Będzie dobrze!

Gość gość
Ja się darlam tak głośno ze położną mi aż okno zamykala ;) rodzilam chwila moment

Gość gość
Też się bałam ☺ moje dziecko miało wazyc ponad 5 kg, bylam pierworodką a mimo to zadecydowano o porodzie silami natury. Jesli dobrze pamietam od odejscia wod do pelnego rozwarcia i partych -12 godzin. Bole krzyzowe, slabo widoczne skurcze na ktg. Bolalo konkret, nie krzyczalam. Maz byl ze mna i wiedzialam, ze chocby nie wiem co dam rade. W rezultacie zabrali mnie na cc bo sie ordynatorka wkurzyla, ze kto potem odpowiedzialnosc poniesie jesli dziecko z tak duza niewspolmiernoscia siezaklinuje. Okazalo sie, ze tam tez pracuja ludzie ☺ ALE nie sluchaj nikogo, nie martw sie na zapas. Na porodowce i tak wydarzy sie to co sie wydarzyc ma. Jedna boli tak, ze malo oczy z orbit nie wyjda a jedna bolu nie czuje prawie wcale a porod postepuje. Naprawde nie ma reguly! I z doswiadczenia - parte to zupelnie inny rodzaj bolu, parlam tylko kilka razy ale jaka ulga! Rozwieranie bylo stokroc gorsze!

Gość gość
Ja sie darłam, ból nie do opisania, nawet nie jesteś sobie w stanie tego wczesniej wyobrazić. Myślalam ze tak wlaśnie wyglada smierc i modlilam sie zeby sie juz skonczylo bo dluzej tego nie wytrzymam. Ale wytrzymalam bo nie mialam innego wyjscia haha :D dasz rade autorko, jak juz sie zacznie i nie bedziesz miala wskazan do cc to po prostu musisz wytrzymac do konca i tyle. To tylko pare godzin :D srednio, bo rownie dobrze moze byc 15 minut albo cala doba. Nie mysl teraz o tym bo i tak ci to nic nie da, porodu nie zaplanujesz bo moze sie wydarzyc doslownie wszystko. Ciesz sie ostatnimi chwilami wolnosci a jak sie zacznie to po prosty idz na żywioł, instynkt cie pokieruje bedziesz wiedziala co masz robic.

Gość MamaMloda39
I tak najgorsze jest rozwieranie szyjki później ni lajcik. Każdy niemalze porównuje parcie do mocnego zatwardzenia ;) jesli będziesz Chodzić w trakcie rozwierania szyjki to bedzie ok. NajgorsE co mozna zrobic to położyć się i czekać na poród

Gość gość
Aha i porod pomimo swojej koszmarnosci to tylko pare godzin... w pologu dwa tygodnie nie moglam usiasc na tylku bo pomimo naciecia wszystko mi popekalo i mialam duzo szwow. Takze tez nic fajnego :D

Gość gość
No wlasnie, ja pierwsze , to było 10 h czekania w bólach na pelne otwarcie, drugie prawie , że zgubiłam w drodze do szpitala, a trzecie musieli wywolywać poród , co uwazam za najgorsze i psychicznie i fizycznie .

Gość gość
HeHe partner nie wyjdzie, ty też nie będziesz chciała żeby wyszedł w momencie, gdy koniec już blisko. Wspomnisz moje słowa :-) POWODZENIA!

Gość gość
Ps. A darcie jest lepsze niż wstrzymywanie oddechu- tak mi powiedziała położna w trakcie porodu. Więc drzyj się na zdrowie- swoje i maluszka ;-)

Gość gość
Mysle ze nie wyjdzie a raczej ucieknie :) bo jestem nerwusem, jak mnie bedzie rwalo jak jasny gwint a on bedzie stal i mi probowal udzielac wsparcia i gderal ze wszystko bedzie dobrze to pewnie wybuchne i bede sie awanturowac rodzac. Nie planowalam go wcale brac na porod ale potem sobie pomyslalam- a niech skubaniec sie pomeczy psychicznie kiedy mnie bedzie rozrywalo- bbo jak narazie to mi powtarza "strachvma wielkie oczy" za co mam go ochote trzepnac. Jak taki madry to niech sam idzie urodzic :)

Gość MamaMloda39
Słuchaj prawda jest taka ze boli ale juz jak sie zacznie to nog nie zacisniesz :) każdy ma wolny wybór ale osobiście sie cieszę ze Maz był przy porodzie. Przecinal pepowine, wspierał mnie i razem sie poplakalismy jak mała wyszła na świat. Naprawdę piękne chwile nie do opisania. Nie wyobrażam sobie że miałoby go nie być przy drugim porodzie :) tak więc spokojnie głową do góry nie ty pierwsza nie ostatnia bedziesz rodzic. Jak pisałam wyżej.ja sie darlam tak głośno ze cały oddział mnie słyszał s położna zamykala okna bo chyba straszylam nawet ludzi na parkingu. Po porodzie nie czułam bólu krocza tylko płuc :)

Gość gość
Zeby tylko dziecko nie umarlo

Gość gość
Polecam spytać, czy dają znieczulenie do nacięcia, bo zdarza się, że czuje się wszystko, a to ból niesamowity. Poza tym nie daj się położyć na łóżku, jeśli czujesz, że w innej pozycji byłoby Ci lepiej. I ostatnia bardzo ważna rzecz. Jeśli nie unikniesz nacięcia, a szwy będziesz miała rozpuszczalne i z bólu nie będziesz mogła usiąść, to wiedz, że możesz te szwy zdjąć po około sześciu dniach, bo tego akurat w szpitalu nie mówią. Trzymam kciuki ;)

Gość gość
Radziłabym rozmawiając z położną o porodzie na porodówce już, zaznaczyć, że chce się uniknąć nacięcia, bo w przeciwnym razie zrobią to rutynowo. U nas przynajmniej tak jest.

Gość gość
rodzilam dwa tygodnie temu. Czekanie bylo najgorsze, ale.... zaczelo sie. Z samego rana odeszly mi wody i zero skurczów. Na porodowce wpier*** mi 3 dawki oksytocyny a rozwarcie stanelo na 4cm i ani drgnie. Po 3 godzinach moich krzykow podano znieczulenie i szyjka puscila, bylo jakies zgrubienie. Znieczulenie zaraz przestalo dzialac, parte juz czulam doskonale ale sa juz spokojnie do zniesienia. Po 10h mala byla z nami. Nie mam zadnej traumy, pomimo ze bylam wyczerpana. Wieksza traume to mam po karmieniu piersia :/ i nawale. Aha, naciecie goilo sie 2 tygodnie, teraz juz nie czuje ze rodzilam.