Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

9 miesieczne niemowlaki co potrafia? powinny bez przesadyzmu prosze

Polecane posty

Gość gość

Moja córka mówi jeden trzy. Mama mam daj pa tata dziadzia baba oj nie ała dzidzi Am mniam tak . Pe si i bach ,czolga sie od niedawna .siadac nie potrafi wstawać posądzona w łóżeczku wstaje chodzi wokół . A wasze? Proszę nie wyolbrzymiać i pisac szczerze

Gość gość
mój mówi tata, am, baba i ej, siada sam od około 2 tyg, podobnie ze wstawaniem, teraz zaczyna chodzić przy kanapie, pokazuje jak wysoko leci sroka, robi kosi kosi, cześć, przybija piątkę, daje buziaczki, jak pytam gdzie jest tata lub pies, to kieruje wzrok w ich stronę, umie raczkować ale mu się nie chce, więc zazwyczaj pełza, bawi się zabawkami po swojemu, choć np. potrafi turlać do mnie piłkę, czy samochód, to chyba tyle

Gość gość
Tu autorka. Moja tez robi Koci koci i piatek przybija ,podaje czesc****apa ale to z papa to jak ma dobry dzień zapomniałam o tym

Gość gość
Moje potrafi jeździć rowerem i liczyć do 100

Gość gość
i musisz się tym z nami koniecznie podzielić?

Gość gość
Tu autorka ja chce tylko wiedzieć jak inne maluchy sa rozwinięte a nie sie chwale bo nie mam czym.. Niepokoi mnie ze nie siada.

Gość gość
Moja córka raczkowała mając 6 miesięcy, samodzielnie siadała mając 7. Pierwsze kroczki postawiła jak miała 9 miesięcy i 2 tyg. Co mówiła nie pamiętam, mama na pewno.

Gość gość
Syn 9,5 miesięcy. Siada stabilnie, raczkuje, wstaje przy meblach, potrafi się przy nich poruszać. Jak np. stoję w kuchni i zmywam, raczkuje do mnie, wstaje łapiąc się mojej nogi i jak odkręcam się i idę do stołu kilka kroków, idzie za mną trzymając się oczywiście mojej nogi. Uważam, że jest bardzo rozwinięty ruchowo. Dokładnie jak skończył 9 miesięcy to byliśmy u pediatry. Pytała się czy ćwiczy ruchu do tyłu i do przodu przygotowujące do raczkowania. A on już bardzo pewnie raczkował. Dlatego uważam, że nie ma się czym przejmować jeżeli dziecko w tym wieku jeszcze nie siada czy nie raczkuje. Syn np. szybciej zaczął raczkować niż stabilnie siadać. Teraz ma fazę na klaskanie. Naśladuje innych. Więcej jak mu coś zabraniam i doskonale rozumie, że nie wolno, albo coś nabroi to zaczyna klaskać. Dużo rozumie, np. jak powiem gdzie jest tata (tata jest w kuchni) często raczkuje do niego. Dużo piszczy, wydaje różnych odgłosów. Co do mowy to coś tam mówi, trochę mama. Ale co do innych wyrazów typu tata, daj to jeszcze daleka droga.

Gość gość
Czyli. Nie jest tak ze z moja pociecha

Gość gość
A mój 9 miesięczny syn wczoraj przeczytał Pana Tadeusza, czy mam się martwić? Córka sąsiada jest w tym samym wieku ale ona już dawno go przeczytała Zaczynam się martwić. Dziewczyny pomóżcie bo oszaleje?

Gość gość
następna inteligentna inaczej musi swoje 3 grosze wcisnąć, bo jak ie to wścieku doopy dostanie

Gość gość
Chyba jest jasno napisane tępaki bez głupich odpowiedzi pustaki wstrętne

Gość MamaMloda39
Nie pamiętam co moja potrafila mówić. Mama i tata wolała. Potrafiła pomachac rączka papa, na pytanie jaka bedzie duza podnosiła raczki do góry śmiejąc sie. Raczkowala i siadala sama. Posadzona siedziala od 7 miesiąca. Przy meblach chodziła i z pchaczem to dosłownie biegała ;)

Gość MamaMloda39
A i piątkę przybijala. Bawiła się sama zabawkami. Turlala piłkę do mnie. Potrafiła palcem wskazać mamę tatę babcie telewizor psa itd. Chodzic zaczęła mając 12 miesięcy i sama piła ze szklanki. Sama jadla jakieś kaszki czy gęste zupki. Nie chciała pić z kubka nie łapka ani z butelki

Gość Xz
Moja ma 9.5 i nic nie mówi bo w tym wieku mamammama czy daadad rzadko ma jakies znaczenie. Siada sama z pozycji lezacej, siedzac przesuwa raczki do przodu i kladzie się na brzuch. Zaczyna podciagac sie przy meblach ale nie wstaje. Umie pic z kubeczka, je samodzielnie chrupki, kawalki banana itp. Nasladowala jakis czas temu brawo i papa ale przestala