Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Iga8888

Zupki dla niemowlaka

Polecane posty

Gość Iga8888

Witamoczko.gif Zwracam się do dziewczyn które same gotują swoim pociechom. Mój synek ma 9 miesięcy i sama gotuję mu zupki, jednak on mi je niezbyt chętnie zjada. Powiedzcie mi co robicie aby te zupki były smaczne, bo ja niczym ich nie doprawiam i są takie mdłe w smaku. A chciałabym, żeby zaczął mi chętniej jesc.

Gość gość
Mozesz dodac suszonego koperku, kminku, natki pietruszki, oregano lub bazylii.

autorko kup parowar , warzywa mięso i ziemniaczki na parze nie dość że są pyszne to jeszcze zatrzymują znacznie więcej witamin niż gotowane normalnie POLECAM :)

Gość gość
Jak kupujesz warzywa w biedronce myte proszkiem do prania to co się dziwisz

trochę masełka dodaj to od razu inny smak. Nie można przypraw, ale większość ziół. Oregano, bazylia, koperek, pietruszka. Moja zje wszystko z passatą pomidorową ;) Jeśli nie chce jesć zupek to dawaj kawałki warzyw. Polecem sposób BLW. Na początku to jest dodatek, ale dziecko szybko się uczy samo jeść i chętniej je.

Gość gość
Ja też daje masełko i moje jedzenie schodzi lepiej od słoiczków.

Gość gość
dodaje zioła prowansalskie i przed podaniem masło lub oliwe z oliwek. Ładnie pachnie i na pewno smaczne , mimo, ze nie przyprawione.

Gość gość
Niemowlak ma dwa razy więcej kupków smakowych od dorosłego. To co nam się wydaje bezsmakowe dla dziecka ma wyrazisty smak. Powodem dlaczego dziecko nie je zupek nie musi być koniecznie brak smaku. Zjada inne produkty? Zje np. ugotowaną fasolkę szparagową, brokuła? Jeżeli tak to powodem niechęci do zupek może być rzadka konsystencja. Można robić np. zupę krem a żeby w zupie były też większe kawałki jedzenia dorzucić pokrojone ugotowane marchewki. Zagęścić taką zupę można np. kaszą jaglaną. Jeżeli natomiast to chodzi o smak potrawy. Można dodać np. warzywa, które same w sobie dają aromat. Np. seler i por. Można też w tym wieku podawać zioła: bazylię, majeranek. Świeża natka pietruszki, koperek. Czosnek też w tym wieku nie zaszkodzi. Tylko najpierw zacznij od suszonego a potem świeży. Ogólnie na początku powinno się podawać suszone a dopiero później świeże. Chodzi mi np. o bazylię.

Gość gość
Ogólnie na początku powinno się podawać suszone a dopiero później świeże. Chodzi mi np. o bazylię. xxxx Nie wiedziałam. A dlaczego?