Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Czekoladka185

Wzrost nastolatki

Polecane posty

Witam was mam pytanie: Moja córka ma 14 lat i 152 cm wzrostu, nie ma okresu. Zbadałam jej wiek kostny i wyszedł 12 lat-czyli jakby 2 lata mniej (podobno dopuszczalne) Mimo wszystko się martwię. Próbowałam zapisać do endykronologa ale najwcześniej za rok. Co o tym sądzicie?

Gość gość
siatkarką nie będzie

Gość gość
Nie spotkałam się z czymś takim. Moja ma 14 lat i 173cm wzrostu. Wszystkie dziewczynki w jej klasie są wysokie. Ja jestem w trójce i wiem ze wszystkie maja okresy oprócz jednej która jest bardzo malutka wzrostem. Był robiony bilans.

Gość gość
W trójce jesteś i wiesz kto ma okres, kto nie, a może wiesz , która jeszcze dziewicą jest? Jest w ogóle coś czegoś nie wiesz o mieszkańcach swojej wsi?

Gość gość
Zgadłaś ze wsi. Jestem w trójce i pracuję w ośrodku zdrowia. Wiec wyobraź sobie, że wiem o tym. To był bilans na który dzieci przychodzą całymi klasami. Na Twoje drugie pytanie nawet nie odpowiem koleżanko.

Gość gość
idz z nia prywatnie do endo, a Ty w jakim wieku dostalas miesiaczke? i ile córka waży? jest b. szczupła?

Gość gość
Koniecznie idź z córką do endokrynologa prywatnie. Albo wcześniej do rodzinnego, aby zlecił badania hormonalne, bo wtedy nie będziesz musiała za nie płacić (jak to jest w przypadku wizyty prywatnej). A o zaburzeniach wzrostu u dzieci możesz poczytać na: https://portal.abczdrowie.pl/zaburzenia-wzrostu-u-dzieci

Gość gość
Koorwa, dziewczyna ma jeszcze jakieś 4-6 lat na wzrost i dojrzewanie. Ja w gimnazjum (czyli też lat 14) byłam dosyć niska w porównaniu do reszty dziewczyn w kl. Średnio miały 158-160cm, a ja jakieś 152 czy 154 o ile dobrze pamiętam. A po paru latach jak je mijałam na osiedlu to są niższe ode mnie, albo równe wzrostem. Z pominięciem tych wyjątków, że któraś miała faktycznie predyspozycje do górowania i wyciągnęła powyżej tego 170. Pilnować, żeby się nie odchudzała, jadła zdrowo. Jakie badania hormonalne jezus chrystus? Ma normalny wzrost, nie jest karłem i ma czas na rozwój. Co ona ma być siatkarką czy koszykarką? Szkoda czasu i pieniędzy na latanie po przychodniach jak na razie.

Gość gość
Zbadać zawsze warto. To, że ktoś miał podobnie i potem było OK to nie znaczy, że u twojej córki będzie podobnie. Lepiej się upewnić niż potem żałować, że coś się przegapiło i córka w przyszłości będzie miała pretensje o zaniedbanie.

Gość gość
@To, że ktoś miał podobnie i potem było OK to nie znaczy, że u twojej córki będzie podobnie. - wygląda normalnie? myśli normalnie? 155 ma niejedna dojrzała kobieta czy klasyfikuje ją to do leczenia? Normalny wzrost, ale jak na dzisiejsze czasy niski. Do tego brak okresu - na jej dojrzewanie przyjdzie czas. Jeżeli jest zdrowa i normalna to po kiego grzyba latać po lekarzach? Komu kiedyś przychodziło do głowy, żeby ciągać normalne dzieci po jakiś endokrynologach? Nikt normalnemu dziecku nie przepisze hormonu wzrostu. Skończcie dramatyzować. Wyciągnie to 160 z hakiem za kilka lat, ale wzrostu modelki raczej mieć nie będzie. Lepiej popatrz czy nie ma z czymś innym problemu np. z krzywymi zębami. Ja mam malutki żal, że nikt o to w moim dzieciństwie nie zawalczył

Ja dostałam skierowanie od lekarza rodzinnego do endykronologa aby ocenił córkę pod kątem dojrzewania czy nie jest opóźnione. Poszłam zapisać i okazało się ,że za rok najwcześniej. Nie wiem czy sens jest tyle czekać u tego lekarza...a po odpowiedziach widzę ,że dużo osób twierdzi ,że nie warto latać po przychodniach ani wydawać pieniędzy na prywatnego lekarza. Jeżeli ktoś miał jeszcze podobną sytuacje to proszę o komentarz. Nie chce po prostu przegapić czegoś i mieć potem pretensji ze strony córki przez to ,że zaniedbałam jej wzrost.

Gość gość
Lekarze wcale nie są skłonni przejmować się niskim wzrostem nastolatków. Znajomy jako chłopiec mierzył 160 cm i szukał pomocy u lekarzy, ale każdy miał go gdzieś, mówiąc że jest czas na wzrost, u dziewczynki tym bardziej to zbagatelizują, bo jednak 150 kilka cm u młodej kobiety to nie żadne zaburzenie. Z drugiej strony jeśli jeszcze nie zaczęła miesiączkować, to może jeszcze urosnąć :) sam brak okresu w tym wieku nie jest jeszcze alarmujący, bo drobne dziewczynki o mniej masywnej budowie później dojrzewają.

No bo właśnie martwie się też tym ,że nie ma okresu. Czy to dojrzewanie jest prawidłowe..bo wszystkie koleżanki już mają. Ja wiem ,że każdy dojrzewa we własnym czasie ale jednak gdy rówieśniczki mają 170.. to po prostu zaczęłam się martwić. Gdy pielęgniarka na bilansie ją mierzyła to powiedziała ,że jest nisko w siatkach centylowych ,ale powiedziała ,że córka jeszcze sporo może urosnąć.