Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

strasznie sie wstydze wad wymowy

Polecane posty

Gość gość

Od zawsze mam wady wymowy, nie wymawiam R, Ż, CZ, SZ i ogólnie seplenię i potwornie się wstydzę mojej wymowy, przez nią wstydze sie z kimkolwiek rozmawiac, do kogokolwiek odezwac, czuje ze gdybym mowila poprawnie to nie mialabym problemu z rozmowa z kimś fajnym lub z np. czytaniem tekstu na glos ale czuje ogromny wstyd bo wiem ze mowie bardzo niewyraznie, gdybym moze nie wymawiala tylko R to byloby w miare ok ale do tego te SZ Ż CZ wszystko naraz to jakas katorga bo boje sie zawsze ze wszyscy o tym mysla, ze mnie oceniaja, strasznie mi wstyd bo wiem ze oni slysza jak mowie i tak mi wstyd ze nie moge sie odezwac bo wydaje mi sie zalosne zeby tak mowic jak ja mowie, to mi rujnuje zycie :( chodze do logopedy i juz nawet umiem wywolac CZ i R ale tylko gdy mam rozgrzany jezyk i gdy specjalnie staram sie je wywolac, gdy rozmawiam z kims albo mowie cos po prostu to wtedy automatycznie moj jezyk mowi źle jak zwykle i wszystko jest zle. Potwornie sie wstydze, czuje sie gorszym czlowiekiem przez to jak niewyraznie mowie, to okropneee

Gość gość
Gdzie rodzice byli? :D

Gość prrbllflll
Dobrze, że nie pracujesz w telewizji. Niektórzy tam tak strasznie seplenią, że aż trudno uwierzyć. I oni się nie wstydzą.:P Logopedzi też czasami mają wady wymowy, ale to tajemnica. Ciii... Musisz gadać, bo inaczej zawsze wstyd będzie Cię blokował.

Gość gość
Chodzisz do logopedy, to dobrze, pracuj nad tym, żeby pozbyć się wad, na pewno się uda. Innej rady nie ma, nie wierz w gadanie typu wyluzuj się i nie myśl o tym. Już jest lepiej i z czasem będzie coraz lepiej, wiem co mówię, też pozbyłam się wady, a miałam też takie myśli i straszne kompleksy jak ty

Gość gość
No to z czasem bedziesz mowic tak jak chcesz. Wszystko na dobrej drodze. A wstydzic sie nie ma czego. Kazdy ma jakas przypadlosc :-)

Gość gość
No jeśli jest trudność z wymawianiem liter to można sobie z tym poradzić. Logopedia poradzi sobie z tym nawet jak już nie ma kontaktu w szkole itp ze specjalistą. Warto zapisać się do logopedy albo popatrzeć w google albo na youtube różne ćwiczenia na poprawę wymowy aczkolwiek no jednak najlepsze będzie udanie się do specjalisty (http://neurostyk.pl/). I naprawdę nie warto się wstydzić - wbrew pozorom spora ilość osób ma problemy z mowieniem.