Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Anita244

długi przez ojca, upadłość konsumencka

Polecane posty

Witam , Bardzo prosze o jakies porady.. Opisze swoją sytuację : Wszystko zaczęło się gdy miałam niespełna 20 lat w 2012 r , ojciec poprosił mnie abym założyła działalnośc gospodarcza , po wszelkich namowach i obiecywankach jak to będzie dobrze ile bedzie pieniędzy otumaniona jego wizjami zgodziłam się i to był największy bład !! Na poczatku wszystko było ok , tata namówił mnie na kredyt obrotowy na rozwój firmy (firma miała lepiej presperować i co zostało mi obiecane miał wyremontować dom ) firmą się zajmował tata ja od czasu do czasu dorabiałam sobie w innych pracach i zajmowałam się chorą babcia i wujkiem ktorzy wymagają opieki . W 2014 r zaczęło się.. otrzymałam pierwsze wezwania do zapłaty ze składu budowlanego .. oczywiście pokłuciłam sie z ojcem co to jest dlaczego nie zapłacone itd.. chciałam zamknąc firme od razu ale powiedział że jak ją zamknę to zostanę z tym długiem ,rozpoczętą budową za którą dostane duża kare za niewywiązanie sie z umowy i będe to musiała spłacac , teraz widze że byłam zwyczajnie szantażowana niewiedziałam co zrobić . Po dłuższej rozmowie obiecał że wszystko spłaci w ratach że własciciel tego składu to jego stary znajomy i żebym sie niczym nie przejmowała. Uwierzyłam mu , przychodziły przelewy to spłacaliśmy w róznych kwotach myślałam że dlug maleje , w pozniejszym czasie przychodziły inne wezwania z innych składów idt.. ale było juuż za pózno , była zaczeta budowa na która umowe oczywiscie podpisał ojciec jak sie potem okazało bardzo niekorzystna ! Gdy na budowie zaczęły sie problemy ojciec wyjechał za granice a ja zostałam z tym wszystkim sama ;(( ja co nigdy nie miałam do czynienia z budowaniem zostałam sama z taka dużą inwestycją i popełnionymi na niej licznymi błedami;( Inwestor straszył sądem odszkodowaniem itd nie miałam innego wyjścia musiałam skończyc budowę .. ojciec wysyłał mi jakies pieniadze ktore zarobił wszystkie swoje oszczedności do tego pomoc mamy babci .. wszystsko poszło na skonczenie budowy , a jeszcze wyszłam z niej z kolejnymi ogromnymi długami do tego inwestor podoliczał takie koszty że okazało sie ze nie zapłaci ani złotówki;( od razu jak budowa została skończona zamknełam działalność podpisałam ugody z wierzycielami , z zus , z bankiem i myślałam ze z tego wyjdę, ojciec obiecywał wysyłać pieniądze na spłatę tego wszystkiego.. Wysyłał tylko przez kilka miesięcy .. teraz wszystko olał a ja zostałam z 200 000 zł długów jestem w 7 miesiącu ciązy utrzymuję się z zasiłku z zus i niewiem co robić ;( Myślę nad ogłoszeniem upadłości konsumenckiej przecież to nie ja ze swojej winy jestem zadłużona , Prawnik powiedział cenę 7200 zł netto za ogłoszenie do tego mam połowe ceny zapłacić do czasu złożenia wniosku czyli jakieś 4400 zł , boję się ze wydam tyle pieniedzy a nic z tego nie będzie ;(

Gość gość
Dałaś się podpuścić, to teraz skończysz w schronisku dla bezdomnych kobiet. Takie życie.

Gość gość
współczuję. mój ojciec też był taki nieodpowiedzialny i chciał założyc firme na mnie i siostrę. przykro mi bardzo..

Gość gość
może spróbuj się prostytuować jeżeli oczywiście jesteś w miarę ładna . spłacisz dlugi .

Gość gość
Musiała by zaliczyć 1000 klientów po 200 zł.

gość po co wgl komentujesz ?? Skoro to dla ciebie śmieszne to wez sie posmiej sam do siebie idioto ..

Gość gość
a czemu to szanowny tatuś nie założył działalności na siebie? czyżby już wcześniej napierdzielił długów?

Gość Lilia80
Konkretne informacje upadłości konsumenckiej są na stronie http://upadlosc-konsumencka.info/ . W Twoim przypadku jednak z upadłością konsumencką może być problem bo miałaś obowiązek zgłosić wniosek jeszcze jako przedsiębiorca - brak takiego zgłoszenia w terminie to występek. W takiej sytuacji sąd może zaniechać umorzenia zobowiązań. Jednak zawsze warto spróbować bo może akurat się uda.

Gość Lilia80
Poza tym skonsultuj się z adwokatem w sprawie płatności od inwestora - może jest szansa coś wyrwać od niego. To, że odmawia zapłaty nie znaczy jeszcze, że robi to w sposób uprawniony.

Gość gość
Huj nie ojciec.

Gość gość
moj ojciec zrobil tak samo. Bylo oglaszanie upadlosci, prawnicy, zus i uj wi, co jeszcze. Dlugo to wszystko trwalo, ale sobie poradzilam. Wloczylam sie przez kilka lat po psychologach przez to wszystko. Teraz mam spokoj, a z ojcem nie rozmawialam od wielu lat i nie mam zamiaru, bo jest toksyczny i patrzy tylko na to, jak kogos wykorzystac, niewazne czy rodzina czy obcy.

Gość tyga33
Konkretny i dobrze przemyślany pomysł na zdjęcie długów ma ECPU, kancelaria prawna. Na portalu www.ecpu.pl są szczegóły. Chodzi o upadłość konsumencką w Anglii. Oczywiście dług można mieć w PL, chodzi o to, że sam proces upadłościowy będzie przeprowadzony zgodnie z angielskimi przepisami, które są bardziej wyczulone na szczególną sytuację dłużnika i zdejmują z niego sporo obciążeń.

Gość yarek44
Hej! W moim przypadku w stu procentach się sprawdziła upadłość konsumencka w Anglii. Zadłużona była spółka cywilna i cały dług jest już umorzony. Jak skorzystać z prawa do upadłości poza naszym krajem to jest na stronie www.ecpu.pl dobrze opisane.

Gość gość
Wielu ludzi ma takie długi i jakoś żyją. Najlepiej nic nie mieć, by komornik nie miał co zabrać. Upadłość konsumencka nic nie da, bo i tak trzeba długi spłacać. Znam jednego z większymi długami, a żyje jak pączek w maśle.

Gość gość
Porozmawiaj może jeszcze z nimi www.radca-szczecin.pl, mają dobre ceny swoich kompleksowych ofert. Powinni jakoś tobie pomóc. Ogólnie nie zazdroszczę sytuacji, szkoda, ze niektórzy rodzice są mniej odpowiedzialni od swoich dzieci, ale tak też się niestety zdarza..

Gość nasia66
No ja właśnie na twoi miejscu taką upadłość bym ogłosiła, to ułatwi Ci wiele spraw, czytałam na https://kredyt123.pl/upadlosc-konsumencka , że nawet z BIKU zostajesz usunięta. A np dług możesz spłacić w ratach :)

Gość nasia66
No ja właśnie na twoi miejscu taką upadłość bym ogłosiła, to ułatwi Ci wiele spraw, czytałam na https://kredyt123.pl/upadlosc-konsumencka , że nawet z BIKU zostajesz usunięta. A np dług możesz spłacić w ratach :)

Gość gość
Niestety upadłość konsumencka nie jest dla każdego. Najlepiej, żebyś skonsultował z ekspertem indywidualny przypadek. Zostawiam ci artykuł, w którym wypunktowano listę elementów, które wykluczają z upadłości www.fundacjaquovadis.pl/2016/07/27/zrezygnuj-z-upadlosci-konsumenckiej . Możesz tam przy okazji porozmawiać z doradcą bez zobowiązań. Artykuł krótki i konkretny. Moim zdaniem przydatny przy rozpatrywaniu problemów z wierzycielami.

Gość karikss
Polecam kancelarię Lexa. W naszej spółce mogę powiedzieć, że przeprowadzili małą rewolucję. Wpadliśmy w spore kłopoty finansowe. Na szczęście udało im się zatrzymać egzekucję komorniczą i ochronić nasze nieruchomości.. W drugiej kolejności pomogli przy optymalizacji, przez co obciążenia na ZUS nie są już tak kłopotliwe jak wcześniej. Na stronie kancelarialexa.pl jest adres kancelarii.

Gość gość
U mnie w rodzinie wystąpił problem lichwiarskiej pożyczki z ogromnymi odsetkami karnymi. Spóźniliśmy się raz ze spłatą raty i takie koszty nabiło, że mało zawału nie dostaliśmy. Konsultowałem się na początku z rzecznikiem praw konsumenta, a później przekierowano mnie do fundacji Quo Vadis, która przeprowadziła negocjacje z wierzycielem w moim imieniu. Udało mi się doprowadzić do układu. Zachowaliśmy w rodzinie nieruchomość. Nie poszliśmy do sądu. Mieliśmy naprawdę solidnego mecenasa, który poruszał się dobrze w sprawach formalnych. W umowie było mnóstwo klauzul niedozwolonych, więc wierzyciel przystał na warunki spłaty, kiedy zobaczył, że mam za sobą całą machinę prawną.

Gość gość
Trzeba koniecznie oszacować majątek w porównaniu do zadłużenia. Korzystam całe życie z kredytów krótkoterminowych, ale w pewnym okresie mocno zachorowałem i na dodatek w pracy zabrali mi 30% pensji. W sprawie restrukturyzacji zadłużenia konsultowałem się z wrocławską fundacją Quo Vadis. Przede wszystkim doradca reprezentował mnie przy negocjacjach z wierzycielami. Nie miałem szans na ogłoszenie upadłości konsumenckiej, ale skorzystałem z przekształcenia umów po wnikliwej analizie prawnej. Można się dogadać pod warunkiem, że masz profesjonalistów za sobą.

Gość Tobar234
Upadłość konsumencka to na pewno jest pewne rozwiązanie, ale warto je rozważyć od strony innej ... czy długi są na tyle duże, że musimy ogłaszać upadłość? Jeśli tak to szukajcie pomocy w takich firmach jak Egidon - https://egidon.pl/upadlosc-konsumencka-osob-fizycznych/ pomogą na pewno uzyskać to co chcecie, z tym, ze mówię od tego już nie ma odwrotu.

Gość Sonrton
To fakt, też znam tę kancelarię (mówię o Egidon) i mam o nich naprawdę bardzo dobre zdanie. pomogli moim znajomym

Gość gość
Na Waszym miejscu skontaktowałbym się z firmą, która pomogłaby przejść przez oddłużanie.Co byście powiedzieli na Eureka Restrukturyzacje? www.eurekarestrukturyzacje.pl Z ich pomocą udało mi się przejść przez cały proces upadłościowy a co najwazniejsze mogłem liczyć na solidną i fachową poradę, pomoc. Z pomocą profesjonalistów uda Ci się wyjść z tego bagna. :)