Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nesta89

tarczyca hasimoto

Polecane posty

Gość nesta89

Witam, moje problemy zaczęły się we wrześniu- nagle w pracy zaczęło szybciej bić mi serce, zawroty głowy, zaburzenia widzenia, zimne poty na przemian z uczuciem gorąca tak jakbym zaraz miała zemdleć, strasznie się przestraszyłam. Póżniej doszło puchnięcie dłoni, wypadające włosy, słabe paznokcie, wiecznie bym spała, przytyłam 10kg, brak ochoty na seks i nieregularne miesiączki (to miałam już wcześniej). Stopniowo doszły do tego obajwy jak: płonące czerwone policzki, płonące prawe ucho, dreszcze na przemian z zimnem. Zaczęłam się nakręcać bo nie wiedziałam co mi jest...mój narzeczony miał mnie dość ze względu na moje zachowanie i nerwowość o byle co..w końcu ktoś mi powiedział żebym zbadała tarczycę- zbadałam. Mój wynik tsh we wrześniu wynosił 3,8 przy normie 4.2.- lekarz pierwszego kontaktu stwierdził iż wszystko jest ok i sobie wymyślam(dodam iz mama ma niedocz. i hasimoto). Słyszałam bicie swojego serca, czasem nawet gdzieś w uchu.. Byłam u kardiologa, początkowo stwierdził, że to arytmia serca na tle nerwowym( ekg wykazalo lekka arytmie-bylam zdenerwowana; echo serca ok, holter wykazal 2 arytmie i nic poza tym). Kazal łykać 1/4 bisoratio 5mg. Raczej nie uważam że to nerwica, ponieważ nie mam czym się denerwować, wiadomo każdego dotyczy stres,ale to nie to (wcześniej jak mieszkałam z rodzicami miałam nieciekawą sytuację i dużo stresu, a nie miałam takich objawów stąd moja wersja iż to nie nerwica). Ponownie zbadałam tarczyce- moje wyniki z grudnia to: tsh 4.05 norma max 4.2; ft4 16.88 norma max 22 ft3 5.78 norma max 6.8 p-ciała p/perosydazie tarcz. 77.3 norma max <34 !!! p-ciała p/tyreglobulinie 54.86 norma max <115 Usg tarczycy: tarczyca nieco powiększona o niejednorodnej echogeniczności. W obu płatach liczne drobne obszary o obniżonym wrzorze ech. poniżej cieśni 3 większe takie ogniska o wymiarach 6x9 mm, 5x7mm, 5x7 mm. Objetosc tarczycy: 20.3cm3. Endokrynolog stwierdził, iż to jeszcze nie jest niedoczynność, a moje objawy wynikają po części z nerwów..Kazał łykać Jodid 200, wit d3 (wynik miałam 20), selen. Dalej miałam kołatania serca, zaczęłam brać 1/4 bisoratio- kołatania ustały, ale po jakoś 2 tyg. moje ciśnienie minimalnie się obniżyło (zawsze miałam idealne) i puls wynosi przeważnie przez cały dzień 45/50...chce mi się jeszcze bardziej spać, czuję się trochę jak pijana...wizyte u innego kardiologa mam dopiero w kwietniu tak jak i kolejna wizyte u endo.- stad moje pytanie czy ten 1mg moze tak obnizyc puls? (dodam iz nie jestem szczupla)..boje sie odstawic zeby zas nie kolatalo mi serce..endo i kardiolog potraktowali mnie jak wariatkę, myślą że sobie wszystko wymyślam i wmawiają mi nerwicę...nie mam problemów, we wrześniu biorę ślub a czasami czuję się jak babcia 80-letnia..czy ktoś z was tak miał? nie wiem czy odstawić bisoratio czy czekać do wizyty u kardio.? czy ja jestem nienormalna czy to ta choroba tak działa na organizm? help! Zgłoś

Gość gość
Zmień lekarza. TSH powinno być ok 1.5 w Twoim wieku.

Gość gość
Masz prawidłowo ustawione leczenie. Najpierw daje się jodid i sprawdza czy tarczyca sama da sobie radę. USG masz w porządku. Nie szukaj sobie chorób na siłę. Jedz ten bisoratio regularnie o stałej porze, np o 7 rano. Dopiero po jakimś czasie są efekty. Najczęściej 3 miesiące. Do tego przy tarczycy ważna jest dieta bogata w węglowodany. Wtedy hormony wydzielają się prawidłowo. Ja dostałam niedoczynności po diecie wysokobiałkowej. Na wynik TSH wpływa też aktywność fizyczna. Nie należy przed pobraniem ćwiczyć ok 3 dni. Nie czytaj za dużo informacji w internecie bo każdy objaw można przypisać sobie i zaczniesz wariowac. Odkąd zaczęłam słuchac tylko tego co mówi mój lekarz (choć nie ma super opinii) moje wyniki są w środku normy. A moje TSH wynosi ok 3 i jest w porządku, dobrze się czuję.

Gość gość
Jeżeli chcesz uzyskać fachową pomoc to napisz na forum commed polki. Tam wyższy poziom i raczej odpowiadają rzeczowo.

Gość gość
Twoje objawy wynikają z Hashimoto, zmień lekarza na takiego który nie ignoruje Ciebie. Jodu nie wolno brać w tej chorobie. Masz za wysokie przeciwciała i TSH, powinnaś dostać tabletki. Nie słuchaj lekarzy rodzinnych, oni się nie znają.

Gość nesta89
zamaist lepeij, czuje sie gorzej;/ bisoratio kardio. powiedzial ze moge brac +- 2godz. byle rano. Nie wiem czy wytrzymam do kwietnia bo czuje sie jak 80letnia babcia;/

Gość gość
Idź do innego endokrynologa. Ja miałam niższe przeciwciała od Ciebie i TSH na podobnym poziomie i jestem leczona. Ten Twój lekarz jest jakiś dziwny.

Gość gość
zmień lekarza i to szybko!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość gość
Tak dla poczytania, może kogoś zaciekawi, bo mnie zainteresowało: Wszystkie dolegliwości ciała fizycznego, są skutkiem braku harmonii ciał subtelnych. Jeśli często opanowuje człowieka nienawiść, smutek, żal, zazdrość i inne negatywne myśli, uczucia, czy emocje, to za każdym razem, coraz bardziej niszczy swoje ciała subtelne. Po pewnym czasie te zanieczyszczone energie, znajdujące się w ciałach subtelnych, schodzą na ciało fizyczne, poprzez różne dolegliwości. Nieprawidłowe działania, myśli, negatywne emocje i uczucia, powodują dolegliwości i tylko sam człowiek jest za nie odpowiedzialny. Duża różnorodność dolegliwości, spowodowana jest przez różne przyczyny, jakie człowiek wywoła. Inne dolegliwości odczuwa kiedy, nie może komuś wybaczyć, inne kiedy jest ciągle pełni zazdrości, a jeszcze inne kiedy na przykład. źle się odżywia. Najistotniejsze w tym wszystkim jest to, że to sam człowiek tworzy je sobie i sam jest za nie odpowiedzialny. Również i sam może się ich skutecznie pozbyć. Powinien to jednak chcieć zrobić sam. Nie jest to proste, ale do wykonania. Zaczerpnięte z bloga: http://przygoda-z-duchowoscia.blog.pl/