Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Gdzie lepiej dla emigrantow w UK czy w USA?

Polecane posty

Gość gość

Mieszkam obecnie w USA i zawsze sie zastanawialam gdzie jest lepiej dla nas Polakow. Wyjechalam do USA zaraz przed wielka fala emigracji do UK i ulorzylam sobie tu zycie. Po tych latach zycia tutaj wiem troszeczke o USA sa rzeczy ktorych nie lubie i sa rzeczy ktore bardzo ulatwiaja zycie. Czy ktos byt w USA i w UK i ma porownanie?

Gość gość
oba kraje z pewnoscia nie witaja emigrantow z otwartymi ramionami... dla szeregowego pracownika zaczynanie zycia w obu tych krajach jest baaaardzo utrudnione! to trzeba zaznaczyc na wstepie, by nikomu sie nie wydawalo, ze to takie hop siup - wsiasc do samolotu z jedna torba i zaczynanie nowego zycia lepszego niz w pl... jezeli jestes specjalista poszukiwanej dziedziny (najczesciej to branza IT, programowanie itp) to masz z pewnoscia latwiej, reszta - klody pod nogi. w UK jest to zdecydowanie na pierwszym miejscu to, ze teoretycznie jesli nie mieszkasz w UK od min. 3 lat to nie istniejesz :O a jak jest w USA na poczatku sama wiesz ;) nie musze sie powtarzac chyba juz? ;) ale jak juz minie ten okres jest spoko. roznica miedzy USA a UK? mniejszy koszt zycia wzgledem zarobkow. darmowa sluzba zdrowia, ogolnie wydaje mi sie, ze poziom zycia jest w UK nieco wyzszy niz w USA, z pewnoscia zalezy tez to od miasta, ja dotychczas mieszkalam w centrum Londynu, teraz obrzeza, a wczesniej pare lat w Brooklyn, NY, oraz wczesniej Portland, Oregon. jak juz pomieszkasz, popracujesz i przede wsyztskim zacisniesz zeby, i przemeczysz ten stan 'zaciskania pasa' na wsyztskim, odkladania, przedarcia sie przez biurokracje kazdego miasta, kazdego kraju itd to jest juz ok ;) ale wciaz jestem przekonana, ze zycie w UK, po tych wsyztskich poczatkowych trudach jest zdecydowanie lepsze. choc nie jestem pewna, czy gdybym podejmujac decyzje raz jeszcze nie wybrala normalnego miasta/panstwa w UE, normalnego, bo UK mimo jeczen zwlaszcza teraz, w okresie tej grozby brexitu, ze UK nie jest dmeokratyczna, ze unia sie we wsyztsko wtraca, nie zdaje sobie sprawy chyba z tego, ze stoja na lepszej pozycji od innych kraji, tu mimo, ze to unia, nie licza sie ubepieczenia z innych krajow czlonkowskich! nie mozesz jako rezydent jezdzic samochodem zarej. w innym kraju czlonkowskim, to samo na motocykl. prawo jazdy mimo, ze mozesz miec i 20 lat, tu w UK na dzien dobry jestes traktowany jako mlody kierowca, i babka, ktora jezdzi samochodem raz na tydzien do meczetu czy kosciola ma mniejsza skladke OC tylko dlatego, ze lata temu zorbila sobie prawko bo ojciec ja cisnal ;) mam kumpele, ktora, kiedy ja wylatywalam do usa, ona szykowala sie do francji, teraz jest w niemczech, czasami sobie porownujemy, i oba tamte kraje wychodza korzystniej niz mieszkanie w uk, a przynajmniej zaczynanie tu zycia ;)

Gość gość
dzieki za odpowiedz, mam pytanie, ile kosztuje mieszkanie w UK poza Londynem?

Gość gość
Chyba masz internet....

Gość gość USA
USA to dno, strzelają na każdym rogu w każdym większym mieście, nawet w lepszych dzielnicach