Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile pieniędzy, jaki prezent dla młodych od świadków?

Polecane posty

Gość gość

Witam zwracam się tutaj z prośbą o doradztwo a nie po to, żeby ktoś ze mnie kpił. Wiadomo z roku na rok jest inaczej wymagania idą w górę. Dlatego chciałabym wiedzieć jakie Wy macie zdanie na ten temat. Mianowicie. Wraz z moim narzeczonym idziemy w czerwcu na wesele. Będziemy świadkami. Panem młodym jest mój bliski kuzyn i będę również matką chrzestna jego dziecka. Z młodymi spędzamy trochę czasu należą do naszej "paczki" jeśli chodzi o jakieś spotkania weekendowe, kawki, herbatki itd. Można rzec, że jesteśmy przyjaciółmi. Wraz z narzeczonym zamierzamy pomóc w przygotowaniu sali, zajmowaliśmy się szukaniem oprawy muzycznej, cateringu itp. Zarabiam niecałe 1000 zł, mój narzeczony obecnie jeszcze mniej bo ma przestój w pracy i szuka czegoś nowego. I moje pytanie jest takie ile powinniśmy w takiej sytuacji dać w kopertę? Czy może jakiś prezent zamiast tego? Młodzi życzą sobie pieniędzy oraz wina i kuponu totka zamiast kwiatów. Nie wiem jaka kwota byłaby odpowiednia. Jakiś choćby symboliczny prezent i tak chcielibyśmy dać żeby mieli pamiątkę, że pelnilismy tę rolę. Ale nie wiem właśnie jaki. A co z wieczorem panienskim i kawalerskim czy to świadkowie to organizują od A do Z i płacą za wszystko? Czy na sam wieczór kawalerski też daje się prezent młodemu i młodej? Nie wiemy też za bardzo jakie będą nasze obowiązki. To będzie ślub cywilny, więc wiem że podpisujemy jakieś dokumenty a świadek podaje obrączki. Potem odbieramy prezenty od gości. Na weselu świadek donosi wódkę, czy również podajemy tort gościom? I wiem, że na oczepinach zbieramy kasę. Największy jednak problem z tym prezentem bo nie wiem ile i co. Tez musimy się ubrać i przygotować a na to wszystko dużo pieniędzy idzie. Mam mętlik w głowie. Pomóżcie proszę :-)

Jeśli chodzi o prezent to moim zdaniem wino + jakaś pamiątka dla nich od Was (mi np. bardzo się podobają ręcznie malowane filiżanki dla dwojga, ale Wy chyba znacie ich dobrze i wiecie pewnie co im przypadnie do gustu) wystarczy. Sama pomoc przy organizacji imprezy jest już formą prezentu. Młodzi pewnie wiedzą, że na pieniądzach nie śpicie, więc raczej nie oczekują koperty z nie wiadomo jaką kwotą w środku. Co do wieczorów: kawalerskiego i panieńskiego - wydaje mi się, że to są raczej imprezy składkowe, więc jedna osoba nie opłaca wszystkiego, spokojnie. Poza tym to nie jest obowiązek, lepiej się dowiedzieć czy każde z młodych chce mieć taką imprezę, bo nie każdy przepada za czymś takim (ja np. jako potencjalna panna młoda nie chciałabym żadnej imprezy w klubie czy czegoś takiego, wolałabym już spotkać się ze świadkową i najbliższymi koleżankami w domu przy winie, pogawędkach i czymś dobrym do jedzenia). Także spokojnie, pieniądze, chociaż ich brak jest problematyczny, nie są najważniejsze :)

Gość gość
morning_coffee Dzięki za odpowiedź, wiesz oni dali nam zaproszenia z tą całą klauzulą o prezentach, więc myślałam, że również tego od nas oczekują

No, może ogólnie chcą pieniędzy od gości (wiadomo, lepiej samemu zdecydować na co się wyda niż dostać kilka identycznych lub niepotrzebnych prezentów), ale... bądźmy rozsądni. Nie można wymagać grubych kopert od osób, które zarabiają naprawdę niewiele. Tym bardziej jeśli się przyjaźnicie. Także spokojnie :)