Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy dziecko odwraca się

Polecane posty

Gość gość

Mam dziecko 4,5 miesiąca, które nie obraca się jeszcze ani z pleców na brzuch, ani odwrotnie. Jak czytam artykuły na temat rozwoju dziecka, to wszędzie pisze, że już powinno się odwarać z pleców. Moje potrafi conajwyżej na bok i to do tego tylko jeden. Cały czas myślalam ,że moje dziecko rozwija się prawidłowo, ale teraz trochę w to zwątpiłam

Gość mamazpazdziernika
ja mam to samo z moją córką. 20tego skończyła 4 miesiące i też się nie przewraca. Na brzuchu lubi leżeć, jakieś 3 tygodnie temu jak z nią leżałam na łóżku to trzy razy w krótkim odstępie czasu się przewróciła z pleców na brzuch ale później juz nie ;/ też trochę się martwie ale jak czytałam fora to mamy pisały, że jedne dzieci obracały się w czwartym, inne że dopiero w szóstym tak więc rozbieżność jest spora...Ale chyba jak do końca 5 miesiąca moja nie zacznie się przewracać to chyba pójdę do lekarza niech to skontroluje ;/

Gość mamazpazdziernika
przerwóciła się z brzucha na plecy - miało być- pomyliło mi się ;)

Gość gość
Niemowlaki zaczynają się przewracać w różnym czasie. Nie mam czym się na razie martwić. Można kłaść dziecko na brzuch i zachęcać do podnoszenia główki. Machać jakąś zabawką, gadać. Pokazywać, że leżenie na brzuchu jest atrakcyjne. Jak nawięcej kłaść dziecko na macie, dywanie. Poczytaj w sprawdzonych źródłach. Jeżeli jeszcze można powiedzieć, że niedługo twoje dziecko powinno obrócić się na plecy, to nie wiem gdzie wyczytałaś informacje o tym, że w tym wieku dziecko powinno odwrócić się z brzucha na plecy? Jak masz czas to wklej linka, bo aż mi się nie chce wierzyć, że gdziekolwiek to wypisują.

Gość gość
Chodziło mi, że z pleców na brzuch. Teraz nie potrafię znaleźć, ale widziałam to w paru miejscach

Gość gość
Moja córka ma 3miesiące i 3tyg i dziś pierwszy raz obróciła się z pleców na brzuch. I jak to odkryła to cały czas tak robi jak tylko ją położę.

Gość gość
Mój miał niecałe 4 miesiące jak przewrócił się pierwszy raz z plecków na brzuszek. Zrobił to raz, był bardzo zdziwiony i więcej tego nie powtórzył. Za tydzień skończy 6 miesięcy i od tamtego czasu raz tylko przewrócił się z brzuszka na plecki oraz raz z plecków na brzuszek i po chwili z powrotem na plecki. Bardzo często przekręca się z pleców na bok, ale jakby go coś blokowało przed całkowitym przeturlaniem się. Jak chcę go zachęcić, to wystarczy, że go delikatnie jednym palcem popchnę i się przekręca. Jednak sam zatrzymuje się w pozycji na boku. Położony na brzuszku wytrzymuje bardzo długo, bawi się na kocu/macie, "zagaduje" do innych, rozgląda się na boki i przed siebie. Lubi tak leżeć. Też mi się wydaje, że już powinien się sam przeturlać. Za tydzień lub dwa mam wizytę na szczepienie to każę go obejrzeć pediatrze, czy wszystko jest z nim ok. Póki co nie panikuję. Dzieci rozwijają się różnie.

Gość gość
moja pierwszy raz obróciła się jak miała 3 miesiące i tydzień, raz się obróci, raz nie. Ogólnie często ja kładłam na brzuchu i turlałam( dlatego, że na brzuchu nie lubi i chciałam jej urozmaicić:)) , raz przez lewe ramię a raz prze prawe i załapała.

Gość gość
Moja ma prawie 7 miesięcy i najchętniej by leżała cały dzień i bawiła się grzechotkami. Przewraca się z pleców na bok czasami na brzuch. Zmuszam ja do leżenia na brzuchu ale po 10 minutach ryczy bo nie bardzo jej wychodzi przewracanie na plecy :/ ręce mi opadają już bo czuję że na następnej wizycie u pediatry dostaniemy skierowanie do neurologa