Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tabletki antykoncepcyjne a owulacja

Polecane posty

Gość gość

Witam mam pytanie. Biorę tabletki antykoncepcyjne 6 miesięcy. Nim zaczęłam zażywać tabletki czułam kiedy miałam owulacje bolał mnie jajnika a później piersi. Teraz jak biorę tabletki nic się nie zmieniło, 14 dnia cyklu boli mnie jajniki a później piersi. Czy to znaczy ze mam owulacje? Strasznie mnie to męczy. Byłam u ginekologa na badaniu kontrolnym powiedziałam jak jest a ona mi powiedziała ze tabletki mają za zadanie blokować owulacje ale nie uzyskałam odpowiedzi dlaczego ja mam tak jakbym ją miała. Chciałam spytać czy któraś z was też tak ma. I czy w ten dzień zabezpieczać się dodatkowo?

Gość gość
Owulacja przy tabletkach może wystąpić, to dlatego że tabletki mają teraz mniej hormonów niż kiedyś, dlatego maja one szereg innych zabezpieczeń i nawet jesli występuje to nie znaczy że tabletki nie działają. Ale Ból jajnika nie jest też oznaką owulacji. Jak jajniki bolą to zazwyczaj oznacza że one pracują i dojrzewają w nich jajeczka i wcale nie musi dochodzić do owulacji. Mnie też kiedys uczono że ból jajnika to jedna z oznak, do puki nie zaczęłam więcej czytać o tym i sama tego doświadczać. Kiedyś miałam takie bóle które kojarzyłam z owulacją do puki nie zaczęły się pojawiać w różnych dniach cyklu kiedy nie powinny sie pojawiać, np tydzień po owulacji i tydzień przed miesiączką. Robiłam obserwacje cyklu wtedy więc wiem co kiedy było.

Gość gość
Czyli nie powinnam się martwić i dodatkowo zabezpieczać?

Gość gość
Szczerze to nie wiem czy powinnas sie martwić bo ja to wogóle do tabletek nie mam zaufania, ale radziłabym jak chcesz się upewnić to umówić się na ten dzień na monitoring cyklu. Nawet nie musi byc do tego lekarza co ci tabletki przepisuje jak sie boisz że cię zwymyśla, może być do innego. Podczas brania tabletek nie powinno się sugerować żadnymi objawami dni płodnych więc domowymi sposobami tego nie sprawdzisz.

Gość gość
Chyba muszę tak zrobić bo inaczej się nie dowiem czy mam owulacje czy nie.