Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

w jakich przypadkach cesarskie cięcie?

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 25 tygodniu ciąży. W 22 tygodniu na Usg lekarz stwierdził że prawdopodobnie będę miała cesarke ze względu na wąskie biodra i miednice..od początku ciąży byłam przygotowana na poród siłami natury i jakoś nie dociera do mnie że może być inaczej.jestem szczupła i zawsze byłam ale czy to od razu powód do cesarskiego cięcia? Jak to było z Wami?

Gość gość
Szykuj się na cesarkę. Wiem co piszę. Ja się rękami i nogami wręcz broniłam, ale nie było szans. Główka synka nie mieściła się w kanale rodnym w 41 tygodniu ciąży ! Jestem bardzo wąska, noszę rozmiar 34 od zawsze. I powiem Ci, że spodnie nosiłam do końca te same co przed ciążą. Biodra nie rozeszły mi się ani o centymetr w ciąży o_O Jestem za wąska do rodzenia dzieci. I nie zdecyduję się na drugie raczej tylko i wyłącznie z powodu tej cholernej cesarki... do tego mój syn był dość sporym noworodkiem ;)

Gość gość
a w jakich jeszcze przypadkach poza tym, że ktoś jest szczuplutki i wąsk, robi się cesarkę? jak dziecko się źle obróci?

Gość gość
Ja też miałam taki problem i cesarkę z tego powodu. Dla uściślenia, nie liczy się to ile ma się w biodrach i jaki rozmiar się nosi, liczą się kości miednicy. Głównie chodzi o dwa wymiary: *kolce - czyli te wystające z przodu - powinno być min 25cm, *sprzężna czyli wymiar jakby od spojenia do tyłu (takiego punktu na plecach) - powinno być min 20 cm Ja np mam szerokie biodra, noszę rozmiar 38, a jednak wymiary miednicy miałam za małe. Powiem więcej, ustalanie w 25 tygodniu, że nie urodzisz naturalnie bo masz za wąską miednicę jest błędem w sztuce lekarskiej, ponieważ ustala się współmierność miednicy do wielkości płodu - a to można stwierdzić tylko przed porodem. Ja np. miałam powiedziane, że jak dziecko miałoby do 3400 to mogę próbować naturalnie. Dziecko miało mieć 3900 więc miałam cesarkę. Po drugie sprzężna przed samym porodem rozszerza się pod wpływem relaksyny. No chyba, że masz tak niespotykanie wąską miednicę, że był Ci w stanie już w 25 tygodniu powiedzieć, że nie urodzisz tak

Gość gość
Rozmiar spodni lub bycie chudym nie ma znaczenia :O Znacie trochę anatomii? Od kiedy ZEWNĘTRZNE kości czy tłuszcz na biodrach ma znaczenie? Pierwsze słysze by lekarz zalecał cesarkę bo babka szczupła :P Owszem, jeśli kanał rodny jest waski itd to jasne - ale to nie zależy od tego ile kto waży.

Gość gość
U mnie wskazaniem było wcześniejsze złamanie miednicy i stawu biodrowego i pęknięte spojenie łonowe. Co prawda wypadek miał miejsce kilka lat wcześniej ale okazało się że coś nie tak się pozrastało i mały nie ma szans na poród siłami natury.

Gość gość
Aby określić przed porodem orientacyjnie rozmiary kanału rodnego przez który płód opuszcza macicę wykonuje się zewnętrzne pomiary miednicy. Dzięki użyciu urządzenia w kształcie cyrkla, którego końce przykładamy do krawędzi mierzonych struktur lekarz ma możliwość oceny, czy możliwy jest poród drogami natury. Wszystkie zewnętrzne wymiary miednicy są wymiarami miednicy większej. Jednak kostnym rusztowaniem kanału rodnego jest miednica mniejsza, której zmierzenie nie jest możliwe (wymiary można ustalić na podstawie zdjęcia rtg). Dlatego też, nieprawidłowe wymiary miednicy większej wskazują na nieprawidłowości w budowie miednicy mniejszej. Wymiar międzykolcowy - Jest to odległość między kolcami biodrowymi przednimi górnymi, które znajduje się przesuwając dłonie wzdłuż górnej krawędzi talerza biodrowego do przodu. Prawidłowy wymar wynosi 25-26 cm. Wymiar międzygrzebieniowy - Jest to odległość pomiędzy najbardziej na boki wystającymi punktami tzw. talerza kości biodrowej. Prawidłowy wymiar wynosi 28-29 cm. Wymiar międzykrętarzowy - Jest to odległość między krętarzami kości udowej czyli najbardziej na boki wystających części ud. Prawidłowy wymiar wynosi 31-32 cm. Sprzężna zewnętrzna -Jest to odległość pmiędzy środkiem górnego brzegu spojenia łonowego a zagłębieniem pomiędzy 3 i 4 kręgiem lędźwiowym znajdującym się na szczycie szpary pośladkowej. Prawidłowy wymiar wynosi 20 cm.

Gość gość
a to w cesarce jest cos złego ?

Gość gość
U mnie też powodem CC była wąska miednica. Obmierzyli mnie, sprawdzili wagę i długość dzieciątka i podjęli taką decyzję w dzień porodu dosłownie. Ale cieszyłam się. Najgorsze to znieczulenie zewnątrzoponowe było. Strasznie niedobrze mi się zrobiło po wkłuciu . ale moment i przeszło. Będzie dobrze;-)

Gość jahoda111
dziekuj lekarzowi-moja kumpela miała odwrotniejej lekarz mimo waskich bioder caly czas sie upierał zeby rodzic sn meczyla sie parenascie godzin porozcinali ja jak swiniaka by ratowac dziecko z dzieckiem ok-ona bardzi mocno nacieta:(