Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Skrócenie cyklu po duphastonie

Polecane posty

Gość gość

Witam staram sie o dziecko juz długi czas.Moje cykle były długie i nieregularne nieraz przekraczające 40dni. Stymulowałam się clostilbegytem 2 razy udało się wywołać owulację w tym raz zaszłam w ciąże biochemiczną. Przez ostatni czas brałam duphaston przez 3 cykle od 16 do 25dc ( na torbiel która zrobiła się po clo) i powiem szczerze ,że dałam sobie z tym wszystkim spokój odstawiłam wszystkie leki i nie byłam już 3 miesiace u lekarza bo zwyczajnie mam dość.Kiedy to zrobiłam ku mojemu zdziwieniu okres przyszedł po 24 dniach co nigdy się u mnie tak wczesnie nie zdarzyło.Teraz mam 23dc i znów wychodzi na to że bedzie okres dzis lub jutro ponieważ dziś odnotowałam spadek temperatury.Czy to możliwe ,że samoistnie mój cykl się reguluje?i czy możliwe że mogłam mieć owulację bez leków?czulam bol jajnika około 7 do 10dc.

Gość gość
pomoze ktos?

Gość gość
możliwe. Czasami zdarza się tak ze cykle regulują się przez sama świadomość że kobieta wie kiedy co się dzieje w jej ciele. To może trochę dziwne się wydawać ale ja tez jak zaczęłam sobie obserwować cykle to wiedziałam co do dnia kiedy okres będzie albo kiedy owulacja była i takie tam. Nie martwiłam się przez to że z cyklem się dzieje coś niepokojącego jak coś odbiegało od normy. Po prostu znikał stres że coś jest nie tak, że zajdę w ciąże i takie tam. Możliwe tez że leki to pobudziły. Duphaston np ma za zadanie poprzez spadek progesteronu w organizmie spowodować lepszy wyrzut estrogenu w kolejnym cyklu, co za tym idzie jajeczko dojrzewa lepiej i powoduje że w kolejnym cyklu naturalny progesteron też jest lepszy. Jeśli tak stymulujesz przez kilka cykli i w pewnym momencie odstawiasz i okazuje sie że cykl może juz sam się kręcić tylko trzeba było to wszystko ruszyć. Oczywiście tak jest jesli problemem był tylko progesteron. Jeśli problemem byłby inny hormon to już nie musi byc tak dobrze.