Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Adopcja dziecka siostry ciotecznej

Polecane posty

Gość gość

Witam, bardzo proszę o poradę, jeśli ktoś ma wiedzę w tej sprawie. Tydzień temu w wypadku samochodowym zginęła moja siostra cioteczna z mezem. Osierocili 1,5 roczna córeczkę. Byłam bardzo zzyta z kuzynką i chciałabym z mezem adoptować jej dziecko. Uzgodnililsmy to już z rodzina, że ją się nią zajme. Nie wiem jednak kompletnie jak się za to zabrać. Jestem jeszcze w szoku, to jest dla mnie ogromna tragedia... Nie wiem, czy będą sprawdzać nasze warunki materialne? W ogóle ile to będzie trwać i czy przez ten czas będzie mogła normalnie u nas mieszkać? Ja jestem tuz po studiach, aktualnie na stażu, ale mąż ma pracę na etat, calkiem dobre dochody. Wynajmujemy dwupokojowe mieszkanie, ale planujemy teraz kupić większe, na kredyt. Ktoś się orientuje jakie kroki powinnam teraz przedsięwziąć? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Gość gość
Nikt ci tutaj nie odpowie na takie szczegolowe pytania. Musisz zwrocic sie do osrodka adopcyjnego i tam wszystkiego sie dowiesz. Na pewno powinnas nastawic sie na wiele formalnosci, rozmowy z psychologami itp. Mozesz tez na poczatku wystapic tylko o zostanie rodzina zastepcza. Proces adopcyjny jest nieodrwracalny, wiec warto przygotowac sie do tego mentalnie.