Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy do przedszkola

Polecane posty

Gość gość

Witam, moja córka ma skończone 3 lata urodzona w listopadzie 2012r czy w tym roku musi obowiązkowo pójść do przedszkola czy mogę ją zostawić w domu jeszcze rok i zapisać ją w 2017r???

Gość gość
Dlaczego chcesz zostawić dziecko w domu???? Też mam syna z 2012 i właśnie kończy grupę 3 latków wysłanie dziecka do przedszkola było najlepsza decyzja jaka mogłam podjac

Gość gość
Nie chce rozpoczynać dyskusji na temat czy warto. Pytam od którego roku muszę obowiązkowo wysłać córkę do przedszkola, mam możliwość zostania jej w domu to po co mam ją wysyłać do przedszkola, każde dziecko jest inne i każdy rodzic wie co dla niego najlepsze

Gość gość
Od 4 lat

Gość gość
Czyli jeśli 4 lata skończy dopiero w listopadzie 2016 może zostać jeszcze ten rok w domu dobrze rozumiem?

Gość gość
Nie. Od września obowiązkowe przedszkole. Liczy się rocznik a nie w którym miesiącu ma urodziny

Gość gość
Obowiazek przedszkolny jest od 5 rz. Autorko poszukaj na stronie ministerstwa edukacji tam bede najbardziej wiarygodne informacje

Gość gość
obowiązkowa to jest zerówka, nie musisz posyłać do szkoły. Nie ma obowiązku przedszkolnego w naszym kraju.

Gość gość
Do przedszkola w ogóle nie musisz dziecka posyłac- możesz wysłać dopiero sześciolatka do przedszkola. Obowiązek przedszkolny jest od 6 r.ż. Wcześniej to Twój wybór.

Gość gość
Od września 2015 roku każde dziecko 4-letnie będzie miało prawo do edukacji przedszkolnej. Gminy mają obowiązek zapewnienia od 1 września 2015 r. czterolatkom miejsc w przedszkolu. Oznacza to, iż dziecko czteroletnie nie ma obowiązku przedszkolnego, a wyłącznie prawo do miejsca w przedszkolu i realizowania wychowania przedszkolnego.

Gość gość
Dlaczego chcesz zostawić dziecko w domu???? Też mam syna z 2012 i właśnie kończy grupę 3 latków wysłanie dziecka do przedszkola było najlepsza decyzja jaka mogłam podjac x nie mierz wszystkich swoją miarą u nas była to najgorsza decyzja

Gość gość
Znalazłam artykuł z którego można wywnioskować że obowiązkowo od 5 roku życia, a 4 latki mogą a nie muszą.... Ktoś tu chce wprowadzić mnie w błąd Dzielnice rezerwują więc miejsca dla wszystkich pięciolatków, dla których pójście do przedszkola na rok przed podstawówką jest obowiązkowe. Ale to nie koniec. Od 1 września miasto musi również zagwarantować miejsca wszystkim czterolatkom, które rodzice zechcą zapisać do przedszkoli.

Gość gość
Dzięki za odpowiedź, zostaje w domu, od nowego roku pójdzie :)

Gość gość
Biedne dziecko.

Gość gość
szczęśliwe dziecko.

Gość gość
na pewno nie ma obowiązku wysyłania 4-latków do przedszkola w Polsce :D, a twoje będzie od września rocznikowo 4-latkiem w przedszkolu...

Gość gość
Moje dziecko jest z rocznika 2012 i do przedszkola chodzi od września 2015, jedyny minus to częste choroby

Gość gość
matko ciekawa jestem co to dziecko robi całe dnie w domu, już to widzę jak ma ciągły kontakt z dziećmi i ciekawe zajęcia ogólnie z ludźmi...choć jeszcze jakoś to jestem to w stanie zrozumieć, że nie chciałaś 3- latkę z końca roku wysyłać, jak ma opiekę w domu...ale już 4-latki to totalnie nie rozumiem chociaż na trochę :O, dlaczego nie wysłać?

Gość As28
W Polsce nigdy nie było czegoś takiego jak obowiązkowe przedszkole. Gminy mają obowiązek stworzyć miejsca dla dzieciaków w przedszkolach aby pomóc ich rodzicom w powrocie do pracy, itp. W Polsce jest tylko obowiązek szkolny, który obejmuje 6-latki i tyle w tym temacie. A jeśli mama chce być z dzieckiem w domu i ma taką możliwość, to niech i siedzi z dzieckiem przez 5 lat - to jej wybór, a nie problem moralny społeczeństwa.

Gość gość
Moje dziecko też jest rocznik 2012 r. też koniec roku...i powiem ci że nie wyobrażam sobie żeby już nie chodził ;), to dobre dla całej naszej rodziny :D. A z chorobami wcale nie jest tak strasznie, tylko mój chodzi z lekkim katarkiem i z kaszlem poinfekcyjnym do przedszkola, nie zamierzam go trzymać po 2, 3 tyg. z lekką infekcją, bo zakaszle lekko raz na 4 h...No i tak na prawdę chorował tylko w październiku :D

Gość gość
U mnie córeczka poszła do przedszkola w wieku 2,5 roku i nie widzę, żeby miało to na nią jakiś negatywny wpływ. Teraz chodzi do pierwszej klasy, po opinii z http://poradnia.sapientia.pl/ posłaliśmy ją do szkoły w wieku 6 lat. Majka naprawdę bardzo dobrze się rozwija, bardzo lubi szkołę i naukę, więc jestem spokojna o dalszą edukację.

Gość gość
Wiedzialam, ze bedzie taka dyskusja :D Autorko moj syn jest z wrzesnia 2012 i planowalam go poslac od tego roku, lecz zostalam uswiadomiona iz z miejscami bedzie kiepsko, poniewaz zostaje w przedszkolu duzo 6 latkow. No zapisany jest wiec zobaczymy, czy sie dostanie. A co do tego, kiedy najlepiej poslac, to uwazam ze nie ma reguly. Ja sie dlugo o syna staralam i wiedzialam od razu, ze nie pojdzie do zlobka ani wczesnie do przedszkola, bo chcialam byc przy nim przez te pierwsze 3-4 lata w domu. Synek jest bardzo bystrym chlopcem, zna alfabet, cyferki, kolory, uwielbia czytanie ksiazek. Rozwija sie świetnie. Z dziecmi ma czesty kontakt, z rodziny czy od znajomych dzieciaczkow nie brakuje. Uwazam, ze zadna krzywda mu sie nie dzieje, jak pojdzie do przedszkola jako 4 czy 5 latek.